Hoeveel geld reserveren voor onderhoud

14 juni 2018 1 Door Marìs

Hoeveel geld reserveren voor onderhoud van je woning? Vorige week konden jullie lezen hoe ik denk over budgetteren op vakantie. Deze week vertel ik jullie hoeveel geld je ongeveer moet reserveren voor onderhoud van je woning.

Hoeveel geld reserveren voor onderhoud?

Hoeveel geld reserveren voor onderhoud van je woning? Dit vinden veel mensen nog best wel een lastig puntje. Hoeveel geld moet je nou eigenlijk reserveren voor onderhoud van je woning? Het Nibud heeft daar uiteraard een antwoord op.

Volgens het Nibud moet je namelijk per 100.000 euro van de waarde van je woning 1070 euro reserveren voor onderhoud. Dat is dan onderhoud voor het huis en voor de tuin.
Nou vind ik dat zelf nogal aan de krappe kant, want als je kijkt naar wat het kost om je woning bijvoorbeeld aan de buitenkant te laten schilderen, dan ben je echt wel snel tegen de 3000 euro kwijt.

En als je dan tegelijkertijd ook nog je schutting moet vervangen omdat deze bijvoorbeeld omgewaaid is of omdat hij gewoon aan vervanging toe is, dan heb je al snel te kort aan zo’n bedrag.
Dus zelf zou ik het een veiliger idee vinden als je voor onderhoud 5000 euro gereserveerd hebt staan. Mochten er dan meerdere dingen tegelijk moeten gebeuren, dan kan dat gewoon!

Maar dit geldt dan voor een rijtjeshuis het bedrag waar ik over praat. Want hoe groter/ duurder je woning, hoe meer geld je natuurlijk moet reserveren. Hebben jullie momenteel geld gereserveerd staan voor onderhoud van je woning? Of betaal je dit gewoon van de bufferrekening?

Ik denk dat ik namelijk wel een aparte rekening daarvoor aan zou maken. Maar ik hou er nou eenmaal van om alles apart te hebben 😉 Want dan denk ik; ja wat nou als je je huis moet schilderen maar tegelijkertijd gaat er in huis van alles kapot. Dan liever apart geld voor onderhoud van je huis hebben staan en apart een buffer rekening! Hoe denken jullie daar over?

En hoeveel geld zou jij reserveren voor onderhoud van je koophuis?