Budgetteren op vakantie?

7 juni 2018 6 Door Marìs

Budgetteren op vakantie? Vorige week konden jullie lezen hoe je makkelijk kunt besparen op dagelijkse dingen. Deze week praat ik over budgetteren op vakantie. Wel of niet doen?!

Budgetteren op vakantie?

Budgetteren op vakantie, doe ik hieraan? Ja en nee! Ik kijk altijd naar het aantal dagen dat ik op vakantie ga en hoeveel ik wil shoppen. Dit is afhankelijk van waar ik naartoe ga. Ga ik bijvoorbeeld naar Gran Canaria, dan weet ik gewoon dat ik daar altijd heel veel leuke kleding tegen kom en dan wil ik me ook niet hoeven inhouden, omdat ik in Nederland eigenlijk al jaren lang geen kleding geshopt heb, behalve wat ik écht nodig had voor mijn werk.

En aan de hand van de bestemming en het aantal dagen dat ik op vakantie ga bedenk ik een bedrag wat ik mee wil nemen op vakantie. Dit bedrag neem ik contant mee. Een creditcard heb ik niet, en mijn pinpas blijft ook thuis. Dus ik doe het dan echt met dat geldbedrag wat ik meeneem.
Wel is het meestal zo dat ik samen met mijn moeder op vakantie ben, ook zij doet het op dezelfde manier als ik wat geld betreft. Er gaat dus geen pinpas mee.

Wij zorgen ervoor dat wij een koelkast(je) tot onze beschikking hebben en een kluis en dan is alles geregeld. Zodra wij aankomen gaan we meteen boodschappen halen zoals bijvoorbeeld water in grote flessen van 5 liter (wanneer wij in een warm land verblijven). Want die grote waterflessen zijn veel voordeliger dan de kleine flessen van 1,5 of 2 liter. Dit water staat niet koud, maar wel nemen wij altijd nog een paar kleine flessen mee, die kunnen we dan wel in de koelkast kwijt en hervullen we vanuit de grote fles. Zelf wil ik mijn water niet koud hebben, want dan krijg ik ruzie met mijn darmen. Maar mijn moeder vind dit wel prettig.

De verdeling

Van ons totale budget reserveren wij een budget voor boodschappen, voor eventuele excursies, een budget voor vervoer, een budget voor de lunch en drankjes per dag (want we nemen altijd half pension) en wat over blijft is om mee te shoppen.

Lees hier ook hoe ik geld spaar voor vakanties.

Zo geven wij onszelf wel een budget, maar dit budget is wel véél ruimer dan wat wij thuis op maken in die dagen. Want je bent ten slotte op vakantie, dus je moet wel kunnen genieten en even je hoofd leeg kunnen maken. En dat gaat toch beter met een breder budget.

Hoe doen jullie dit op vakantie? Geven jullie jezelf een budget en blijft het daar dan ook echt bij?