Ik wil, ik wil!

4 augustus 2018 8 Door Marìs

Ik wil, ik wil! Vorige week konden jullie lezen hoe het nu met mijn spaarplan gaat. Deze week over wat ik allemaal wil. Vroeger en nu.

Ik wil, ik wil!

Ik wil, ik wil! Dat is waar het allemaal mee begint. Hoe meer je wilt hebben, hoe meer geld je nodig hebt. In het verleden wilde ik veel meer hebben dan nu. Langzaam aan veranderen mijn behoeften daarin. Gelukkig! Want ik merk namelijk nu al dat ik hierdoor meer geld over hou.

Zo heb ik een periode gehad waarin ik naar enorm veel verschillende musicals wilde, ook in het buitenland. En dat deed ik ook gewoon. Daar is heel wat geld heen gegaan. En achteraf denk ik nu wel eens; ohh wat een geld heb ik daar aan uitgegeven! Maar ik genoot wel op dat moment, dus dat moet ik dan maar gewoon accepteren.

Later wilde ik gelijk een nieuwe telefoon kopen zodra deze uit kwam, niet elk jaar, maar wel zodra het weer ’tijd was’ voor een nieuwe telefoon, meteen kopen als hij uit was. Terwijl als je een tijdje wacht de prijs alweer zakt met een paar tientjes, minimaal.

Kleding en schoenen

Ook heb ik destijds veel geld uitgegeven aan schoenen. Niet omdat ik zo vaak schoenen kocht, maar wel omdat ik altijd goedkope schoenen kocht, waar je misschien een jaartje op kunt lopen en dan zijn ze weer versleten. Nu koop ik schoenen van kwaliteit, waar je langer mee doet. De prijs in aanschaf is dan wel duurder, maar uiteindelijk haal ik daarmee wel meer uit mijn geld en schoenen.

Om kleding geef ik niet zo heel veel. Natuurlijk wil ik er leuk uit zien, maar ik hoef niet elk seizoen nieuwe kleding te hebben. En ik ga niet elke keer shoppen als er uitverkoop is. Wat ik wel had met kleding is dat wanneer ik iets leuks zag bij iemand dat ik dat ook wel wilde hebben en het dan ook kocht. Dan praat ik over ongeveer 4 a 5 jaar geleden. Dan zag ik wat leuks en dacht ik er niet over na of ik het ook wel echt zou dragen. Zo heb ik jammer genoeg best wel wat miskopen gedaan.

Maar ook daar denk ik nu beter over na. Of ik het wel echt bij mezelf vind passen en of ik het wel echt lekker genoeg vind zitten en het dus ook echt ga dragen of niet. Zo niet dan koop ik het ook niet! Helaas is mijn kledingmaat nu veranderd en moest ik het meeste van mijn kleding weg doen omdat het niet meer past. Dus stukje bij beetje koop ik nu weer nieuwe kleding. In oktober ga ik echt even goed shoppen, wanneer ik op vakantie ben. Want ik vind het wel altijd extra leuk om bijzondere kleding te hebben waar niet iedereen in rond loopt. Ik heb hier al goed voor gespaard, dus ik ben benieuwd waar ik mee thuis kom! Ik denk dat ik wel goed kan scoren gezien de prijzen van de kleding daar toch vaak net iets lager liggen, voor wel goede kwaliteit.

Boeken en hebbedingetjes

Boeken en hebbedingetjes is ook zoiets. Vroeger had ik planken vol met boeken, de laatste jaren ben ik steeds meer boeken weg gaan doen, gewoon omdat ik ze meestal toch maar 1x lees. Waarom moet ik ze dan bezitten? Zonde van mijn ruimte in huis.
Met hebbedingetjes en decoratie voor in huis net zo goed. Toen ik net op mezelf woonde 5 jaar geleden kocht ik super veel decoratie en hebbedingetjes onder het mom van; oh dat is leuk of handig. Uiteindelijk kom je er dan achter dat je teveel spullen krijgt en dat je niet eens alles gebruikt van wat zo handig leek te zijn. Dat doe ik dus niet meer! Ik denk nu eerst goed na of ik er wel echt iets aan heb.

Goedkoop werd duurkoop

Ook kocht ik destijds een laptop van HP, ik dacht goedkoop uit te zijn door een goedkope laptop te kopen en vervolgens ging deze al na 2 jaar en 3 maanden stuk. Doei geld. Gelukkig had ik een kennis die in de ICT wereld zit die hem kon maken. Maar de harde schijf was helemaal naar zijn grootje, niks meer mee te beginnen. Ook begon ik steeds meer een hekel te krijgen aan windows, ik had er altijd ruzie mee. Zo traag als dikke stront en altijd dat opdringerige gezeik dat je je software moet updaten. En als jij het niet doet, dat dat kreng het automatisch gaat doen als je wilt afsluiten. Laat mij lekker zelf bepalen wanneer ik dat doe!

Dus goedkoop werd duurkoop voor mij. Want binnen no time kreeg ik weer mijn laptop niet aan. Weer was er iets mee aan de hand en wéér kon de kennis het voor mij maken gelukkig. Na de 1e keer besloot ik een Macbook Pro aan te schaffen omdat ik ook video’s wilde editen ermee. Deze heb ik tot op de dag van vandaag nog steeds, dat is inmiddels 2 jaar en hij werkt nog perfect. Hiervoor heb ik destijds ook 2 jaar gespaard. Maar het is me meer dan waard en ik zou ook niet meer anders willen. Dit ding is lekker snel en doet altijd wat ik wil, zo heerlijk! Die andere laptop wilde ik regelmatig het raam uit donderen. Bij deze heb ik dat nog nooit gehad.

De verandering

Inmiddels is de verandering dus dat ik niet meer alles koop wat los en vast zit, maar dat ik wel heel bewust kies voor kwaliteit. Iets duurder in de aanschaf, maar wel kan ik er uiteindelijk VEEL langer van genieten. En nog belangrijker; het levert me geen ergernissen meer op. En dus is het zijn geld wel waard.

Het gaat de goede kant op!

Ik kan dus wel zeggen dat ik een stuk minder wil hebben dan vroeger, en wat ik nu bewuste keuzes maak in wat ik wel en niet koop. Waar ik vroeger gewoon direct kocht als ik iets wilde hebben. Ik koop nu namelijk geen boeken meer voor mezelf, maar ik leen ze van bekenden of bij de bieb. Ook koop ik geen hebbedingetjes meer waardoor ik veel geld bespaar. En naar musicals gaan? Dat doe ik nog steeds graag, maar wel maximaal 1x én het liefst nog met goede korting ook. Als ik nu 2x per jaar naar een musical ga is het veel. Alleen al deze dingen bij elkaar scheelt me zo gigantisch veel geld.

Alles wat ik niet meer wil hebben aan spullen probeer ik eerst te verkopen zodat ik er nog een beetje geld voor terug krijg. Meestal lukt dit ook! Dus winwin. Iemand anders blij en ik ook, want ik heb nog wat van mijn geld terug.

Ik vind dat ik al heel erg vooruit gegaan ben, vooral omdat ik ook eerst heel goed na denk voordat ik iets koop en vroeger kocht ik maar gewoon. Plus ik kijk nu ook echt of ik iets goedkoper kan scoren, door bijvoorbeeld te wachten en de prijs in de gaten te houden, of door cadeaubonnen op te sparen. En ik ben er nog niet, maar het gaat wel de goede kant op. Ik hou nu al zoveel meer geld in mijn zak dan vroeger!

Wil jij veel hebben? Of ben je heel minimalistisch?