Jouw belangrijkste punten

Jouw belangrijkste punten

4 oktober 2020 8 Door Marìs

Wat zijn jouw belangrijkste punten op financieel gebied? Waar je je aan houdt, of wat je altijd op die manier doet?

Jouw belangrijkste punten

Wat zijn jouw belangrijkste punten waar je je aan houdt op financieel gebied? Daarmee bedoel ik dat mensen dingen vaak volgens een vast patroon of volgens vaste regels doen. Voorbeelden hiervan zijn; pay yourself first, standaard geld overmaken naar bijvoorbeeld je buffer. Altijd geld voor vakanties wegzetten, ongeacht of je dat jaar gaat of niet. En zo verder.

Leestip: Mijn weg met investeren en beleggen!

Mijn belangrijkste punten zijn dat ik altijd eerst afwacht wat mijn inkomsten precies zijn. Ik weet dat daar altijd mijn rekeningen vanaf kunnen, en dat ik standaard kan sparen voor vakantie naar mijn buitenlandse vriendinnen, de auto, beleggen en investeren. Zodra mijn geld binnen komt betaal ik altijd eerst mezelf. Dus ik zet dan geld weg naar mijn spaarrekeningen, maar ook ga ik meteen beleggen en ik zet geld weg om te investeren. Ik zie al deze reserveringen en ‘uitgaven’ als vaste lasten. Daar wil ik ook niet op inleveren.

Als ik al die bedragen eraf getrokken heb, ga ik kijken hoeveel geld er nog over blijft en budgetteer ik altijd alles tot de nul. Dit wil niet zeggen dat er niks op mijn betaalrekening blijft staan, want soms laat ik bijvoorbeeld 1,34 euro restant op mijn betaalrekening staan. Dat komt dan altijd wel weer een keer van pas wanneer ik bijvoorbeeld iets online bestel. Maar het geld wat over blijft verdeel ik dan altijd over diverse doelen. Dit kunnen aankopen zijn, maar meestal zijn dit verschillende spaarpotjes, of reserveringen (voor bijvoorbeeld de verbouwing).

Zodra mijn geld er is, ga ik dus ook meteen beleggen. Heel soms wacht ik een paar dagen, omdat ik er bijvoorbeeld niet aan toe kom, of omdat ik de prijs net niet helemaal prettig vind en verwacht dat het bijvoorbeeld na het weekend weer wat zal zakken. Is dat niet zo, dan koop ik het als nog voor de marktwaarde van dat moment. Ik wacht er nooit langer dan een (werk)week mee. Ook heb ik voor alles een vast budget.

Nog 1 belangrijk punt is zorgen dat ik uitbetalingen van kliksites/ spaarsites ontvang. Daar ben ik heel bewust mee bezig, net zoals ik heel bewust mijn best doe voor mijn blog, want daarvan heb ik echt een maandelijkse uitbetaling nodig. Dus het is vooral in het begin altijd weer spannend of ik op schema loop en het ga halen!

Sparen voor vakantie naar mijn vriendinnen doe ik elke maand standaard, ongeacht of ik dat jaar ga of niet. Ik wil op deze rekening namelijk graag een reservebedrag opbouwen. En er uiteindelijk naartoe werken dat ik ze jaarlijks kan gaan opzoeken in plaats van eens in de 2 jaar. Daarom is mijn maandbedrag nu ook wat omhoog gegaan. Uiteindelijk wil ik dat nog verder opschroeven, maar wel op het goede moment. En dat is nu nog even niet, omdat ik nog teveel andere doelen heb.

Leestip: Hoeveel buffer hou jij aan?

Vergelijk jezelf niet met mij, want iedereen is uniek, maar vertel! Wat zijn jouw belangrijkste financiële punten waar je je altijd aan houdt?