Jubelton ontvangen

Jubelton ontvangen

29 december 2022 7 Door Marìs

Je leest het goed; ik heb een jubelton ontvangen. Maar niet letterlijk contant. In dit artikel zal ik jullie precies uitleggen hoe alles verlopen is en hoe mijn situatie in elkaar zit.

Jubelton ontvangen

Jubelton ontvangen

Ik heb een jubelton ontvangen. Tenminste, niet letterlijk cash op mijn rekening, maar wel op een andere manier. Om alles goed uit te leggen moeten we terug naar toen ik nog bij mijn moeder thuis woonde. Dat was in een dorp waar ik heel ongelukkig was, want ik was daar gewoon niet op mijn plek en wilde heel graag naar de stad waar ik nu woon. Ook mijn moeder wilde destijds graag weg uit het dorp waar we woonden.

Leestip: Accepteer jij zomaar een erfenis?!

Mijn tante bedacht toen een constructie. Want mijn moeder had destijds niet genoeg geld om een rijtjeshuis te kopen voor ons samen en zij wilde graag samenwonen met haar vriend. Maar dan natuurlijk wel zonder mij. Toen zei mijn tante; waarom koop je geen appartement voor je dochter? Dan betaald zij jou huur en ga jij bij je vriend wonen. Iedereen blij. Omdat hij geen hypotheek meer heeft (deze is al afgelost), hoefde zij bij hem geen woonlasten te betalen.

En zo startte de zoektocht naar een appartement. Al vrij snel werd er ook eentje gevonden en aangekocht. Daar heb ik zo’n 5 jaar gewoond, maar op het laatst werd ik daar giga weggepest en daardoor wilde ik ook eigenlijk niet meer in een appartement wonen, gewoon omdat je zoveel buren hebt en sinds mijn hersenkneuzing kon ik dat soort herrie niet meer hebben. Mijn moeder sliep weleens bij mij en bevestigde ook dat het niet normaal was hoe mijn bovenburen deden. Zij is nog wel eens kwaad naar boven gelopen, maar niks hielp. Ook normaal praten niet (want dat probeer je eerst nog).

Op een gegeven moment toen dit maar door bleef gaan, zijn we op zoek gegaan naar een andere woonruimte. Een rijtjeshuis. De waarde van de flat was inmiddels dusdanig gestegen, dat mijn moeder dit nu wél kon bekostigen. En aangezien zij maar 1 kind heeft, hoeft ze niet moeilijk te doen. Omdat mijn hersenletsel niet bewezen is, heb ik nergens recht op vanuit de overheid en mag je lekker alles zelf uitzoeken. Terwijl je wel dagelijks merkt dat je bepaalde dingen niet meer kunt of niet meer kunt hebben. Dat is dan ook de reden waarom ik geen fulltime betaalde baan in loondienst heb, en ook nooit zal kunnen hebben. Daarom werk ik voor mezelf, op mijn eigen tempo, onder mijn voorwaarden. Veelal geven banen in loondienst mij gewoon veel teveel stress, waardoor ik nóg slechter ga presteren. De werkdruk is zo idioot hoog overal.

De oplossing

Mijn gezondheid is dan ook de enige reden waarom mijn moeder dit voor mij doet. Ik ben hier erg dankbaar voor dat dit op deze manier mogelijk is. En dat zij dit ook voor mij wíl doen. En daarom wil ik ook graag mijn best doen om het huis over te kopen. De WOZ-waarde staat nu op twee en een halve ton. En toen wij recent bij de notaris waren, hebben wij dus ook gesproken over de jubelton. Omdat mijn moeder niet letterlijk een ton op haar bankrekening heeft staan, dachten wij dat het eigenlijk niet mogelijk was. Maar nu bleek het zo te zijn, dat we (na toestemming van de hypotheekverstrekker) het huis deels op mijn naam konden zetten. In mijn geval 2/5 deel van het huis.

Hier zijn we dus ook meteen mee aan de slag gegaan, we zochten contact met onze financieel adviseur die ons graag wilde helpen. Hij kent de situatie, dus denkt graag mee. Hij heeft contact gezocht met de bank waar de hypotheek loopt. En na mij onderzocht te hebben (heb ik geen strafblad of verdachte financiële acties ondernomen), gingen zij akkoord.

De notaris heeft hierop de papieren in orde gemaakt en deze week konden wij tekenen! Zo hebben wij zonder cash geld, toch nog gebruik kunnen maken van de jubelton. Wat mij uiteindelijk veel belasting betalen scheelt. Hierdoor kan ik in de toekomst het huis gemakkelijker overnemen. Daar ga ik nu dan ook voor sparen.

Wel zaten hier nog diverse kosten aan verbonden. De hypotheekverstrekker bracht aan ons 225 euro in rekening. En aan onze financieel adviseur nog eens 500 euro, die wij natuurlijk ook moeten betalen. Deze eerste 2 bedragen hebben we alleen telefonisch gehoord, maar nog geen factuur van ontvangen. De kosten voor de notaris waren 923,06 euro. In totaal waren de kosten dus als het allemaal klopt; 1648,06 euro. Deze heb ik in zijn geheel voor mijn rekening genomen, dat vond ik wel zo netjes. Mijn moeder doet ten slotte al genoeg.

Dit is dus even van mijn auto spaarrekening gehaald, plus de 165 euro die ik in december op mijn bufferrekening zette. Want verder was mijn buffer nog niet gevuld. Dus dat geld ga ik uiteraard eerst allemaal terugzetten op de autorekening, voordat ik mijn buffer vul. Want dan begin ik écht met een lekker gevoel aan het vullen van de buffer.

De toekomst!

Vanaf nu gaan jullie dus bij ‘My moneyzz’ maandelijks ook een bedrag terugzien voor ‘overkopen huis’. En geen huur/ hypotheekbedrag omdat mijn moeder de hypotheek betaald. Omdat we nu beiden officieel eigenaar zijn, maakt het ook niet uit wie de hypotheek betaald. Hiervoor betaalde ik als ‘huur’ mee aan de verbouwklussen die plaats vonden, en ik betaalde vaak de vakanties/ uitjes. Vanaf nu spaar ik geld voor het overkopen van het huis. Dit zal aankomend jaar nog niet zo heel veel zijn, omdat ik eerst mijn bufferrekening goed wil/ moet vullen. Dit is zo afgesproken met mijn moeder. Daarom betaal ik nu wel alle kosten die horen bij onze jubelton schenking. Daarnaast blijf ik ook de uitjes betalen.

Al met al zijn we dus alweer een stap dichterbij gekomen. Ook hebben wij het zo geregeld dat wanneer mijn moeder onverwachts komt te overlijden, ik hier gewoon kan blijven wonen. De hypotheek wordt dan afgelost. Wel moet ik dan een stukje erfbelasting betalen en daarom, moet mijn spaarrekening ook verder gevuld worden. Daarnaast ben ik er ook hard mee bezig om mijn eigen inkomsten op te krikken, zodat ik alle woonlasten makkelijk zelf kan blijven betalen. En daarnaast ook kan blijven sparen en leuke dingen kan blijven doen.

Maar het allermooiste zou natuurlijk zijn als ik over een aantal jaar gewoon lekker dit huis kan overkopen door mijn moeder een groot bedrag te betalen! Dan heeft zij weer wat extra geld voor haar oude dag. Voor dit moment zijn wij beiden erg blij met de situatie zoals deze nu is en wensen voor de toekomst blijven er natuurlijk altijd 😉

Leestip: Mijn erfenis, wat gebeurt er met mijn geld als ik er niet meer ben!

Heb jij weleens een schenking of erfenis ontvangen? En hoeveel belasting moest je daar toen over betalen? (in euro’s niet in procent!)

Jubelton ontvangen