
Mijn erfenis
Vandaag deel ik met jullie wat mijn erfenis zal zijn, waar mijn geld naartoe gaat als ik er niet meer ben.
Mijn erfenis
Vandaag heb ik het met jullie over mijn erfenis. Wat gebeurt er met mijn geld als ik er niet meer ben? Ik heb meerdere opties op papier staan. Voor als er bijvoorbeeld mensen niet meer in leven zijn op het moment dat ik kom te overlijden. Want dan moet er natuurlijk wel als nog op papier staan wat er met mijn geld moet gebeuren.
Leestip: Mijn inkomstenbronnen!
Wat er als allereerste gebeurt met mijn geld als ik kom te overlijden, is dat mijn crematie ervan betaald wordt. Ik heb precies op papier gezet hoe die eruit moet komen te zien, wat voor muziek er gedraaid moet gaan worden en wie erbij mogen zijn. Ik hoef namelijk geen groot spektakel met veel mensen die ik in het dagelijks leven ook (bijna) nooit zie. Hou mijn crematie maar lekker klein! Dat is namelijk ook hoe mijn vriendengroep er in Nederland uit ziet. Klein. Natuurlijk staat er ook bij om mijn Canarische vriendinnen over te laten komen. Het is voor mij belangrijk dat zij erbij zijn (dat wordt betaald van mijn geld), als zij nog in leven zijn tegen de tijd dat ik kom te overlijden natuurlijk, want ze zijn wat ouder dan ik.
Na de crematie is er dus al redelijk wat geld van mij op. Maar nog zeker niet alles! Voor het restant heb ik gezegd dat ik pertinent níét wil dat mijn geld naar andere mensen gaat dan die ik opnoem. De eerste begunstigde is natuurlijk mijn moeder. Alles gaat in het geheel naar mijn moeder toe, wanneer zij nog leeft op het moment dat ik kom te overlijden. Dat is natuurlijk niet erg aannemelijk en daarom staan er ook alternatieven in. En ik heb op papier gezet wat er met mijn as moet gebeuren, waar dat precies uitgestrooid moet worden.
Alternatieve bestemming(en) voor mijn geld
Als mijn moeder niet meer leeft, dan gaat al mijn geld naar het buitenland. Je kunt vast al wel raden waar het dan naartoe gaat 😉 Juist! Gran Canaria! Naar mijn ene Canarische vriendin, omdat zij ook nog een gezin heeft, kan zij mijn geld het beste gebruiken. Zij mag dan bepalen wat ze ermee doet, dus ze kan het natuurlijk ook met mijn andere Canarische vriendin delen (die 2 zijn familie van elkaar namelijk). Zo niet, is dat ook goed.
Maar wat nou als zij ook niet meer leven? Daar moest ik toch wel eventjes over nadenken. Want ik wil gewoon niet dat mijn geld bij bepaalde mensen terecht komen waar ik geen contact mee heb. En andere mensen in mijn omgeving hebben zelf meer dan genoeg geld, dus dat vind ik ook niet nodig. Ik wilde dat het ergens naartoe zou gaan waar ik blij van word. Dus komen we weer uit bij Gran Canaria. In het geval dat dus én mijn moeder én mijn Canarische vriendinnen niet meer leven als ik kom te overlijden, gaat het restant van mijn geld in zijn geheel naar de accommodatie waar ik altijd verblijf op Gran Canaria. Dan gun ik het hun van harte, omdat ik daar altijd echt geweldige tijden heb.
En zo bepaalde ik zelf wat er met mijn geld/ bezittingen gebeurt als ik er niet meer ben. Dat geeft een fijn gevoel, om dat soort dingen goed geregeld te hebben. Het enige wat er nu nog moet gebeuren is dat ook echt vastleggen bij een notaris. De Nederlandse vrienden/ kennissen die ik heb, kunnen er dan samen met de notaris voor zorgen dat het helemaal goed geregeld wordt. Want hun informeer ik binnenkort ook als we elkaar weer eens kunnen zien.
Leestip: Erfenis, accepteren of niet?!
Heb jij jouw erfenis al geregeld, of op papier staan hoe jouw afscheid eruit moet komen te zien? Ik vond namelijk dat ook mijn afscheid bij mij moet passen en daarom heb ik zelf bepaald hoe dat eruit moet komen te zien.
Wat goed dat je dat allemaal al geregeld hebt! Ik heb samen met mijn partner drie kinderen dus als ik sterf gaan mijn bezittingen volgens mij automatisch naar hen. En dat is meer dan prima want ze gaan het goed kunnen gebruiken. Ze hebben alledrie een lichte vorm van autisme dus ze starten al met een handicap. Ik moet ook dringend regelen dat vriendlief en ik wettelijk samenwonen of trouwen, want zoals we nu al 20 jaar leven ziet de wet ons bij overlijden als vreemden van elkaar, en dat is ook niet de bedoeling.
Thanks! Ja, alles op papier zetten is een eerste goede stap, nu nog laten vastleggen bij de notaris, maar omdat dat ook weer geld kost wacht ik daar nog mee. Eerst even project tuin en de rest van de verbouwing afronden 😉
Dat kan ik me voorstellen dat dat niet de bedoeling is, toch enigszins gek ook dat dat zo werkt he. Dat je nog vreemden van elkaar kunt zijn terwijl je al jaren samen woont.
Voor mijn erfenis hoef ik niet veel te regelen: alles gaat naar onze enige dochter. Het enige risico dat we lopen is als zij eerder overlijd dan wij en onze ouders ook niet meer leven. Maar dat gaat hopenlijk niet gebeuren én willen we regelen als onze ouders zijn overleden.
Vraagje Maris: hoe kom je aan jouw Canarische vriendinnen? Heb je hier ooit gewoond?
Fijn dat je niet zoveel hoeft te regelen 🙂
Nee ik heb er nooit gewoond, maar kwam er 18 jaar geleden voor het eerst en heb ze op mijn vakanties leren kennen. We hebben steeds contact met elkaar gehouden en onze band is ook steeds hechter geworden in de loop der jaren. En op zo’n manier dat ze inmiddels mijn vriendinnen geworden zijn.
Ik ben alleenstaand zonder directe nabestaanden. Dus wanneer ik overlijd, dan erven (volgens de wet) mijn tantes en ooms (of hun kinderen). Ik ben dan toch dood, dus maakt het mij nu niet uit wie er van mij erft. Wellicht dat ik ooit nog een relatie krijg, dan word mijn partner waarschijnlijk (automatisch) mijn erfgenaam.
Ja in dat geval hoef je niks te regelen als het je verder niet uitmaakt, dan is het handig dat de wet het voor je regelt. In mijn geval wil ik bepaalde mensen uitsluiten en vrienden erven natuurlijk niet automatisch. Dus dan moet er wel wat geregeld worden. Je partner wordt alleen automatisch je erfgenaam als je geregistreerd partnerschap hebt of getrouwd bent. Als je alleen samen woont erft diegene niks automatisch, dan moet je het zelf vastleggen. Dus hou dat even in de gaten mocht het zo ver zijn in de toekomst 🙂
Wat heb je dat goed geregeld! Wij hebben 5 kinderen samen, dus onze erfenis wordt goed verdeeld onder hun. De optie dat zij er allemaal niet meer zijn en wij nog wel hebben wij niet meegenomen, daar gaan we echt niet van uit. Ook mijn uitvaart heb ik al op papier staan hoe het moet, de kinderen mogen nog 1 keer een vlucht met me maken om een deel van mijn as ergens uit te strooien. Mijn vriend heeft af en toe even iets genoemd wat ie wel wil, staat nog niets van op papier. Gaan we dit jaar wel regelen. Mooie gedachte dat het naar jouw vaste verblijf gaat zeg!
Alleen nog vastleggen bij de notaris he, dat schreef ik ook. Dus helemaal geregeld is het nog niet. Maar er staat in elk geval alvast op papier hoe ik het wil en dat is een mooie eerste stap. Het officieel laten vastleggen doe ik pas als de verbouwing achter de rug is, want ook de notaris kost weer geld. Dus dan komt het mij beter uit om daar nog mee te wachten.
Ik kan me voorstellen dat je er in jouw geval geen rekening mee houdt dat alle kids in 1x wegvallen. Die kans is vrij klein. Ook mijn as wordt niet in Nederland uitgestrooid, leuk om te horen dat ik daarin niet de enige ben!
Ja ik wilde persé dat het naar iets zou gaan wat mij blij maakt, waar ik me altijd happy voel en dat is daar. Je hoort ook wel eens dat het echt aan de plaatselijke gemeente of overheid geschonken wordt, maar dat vind ik dan weer niks.
Goed om dat te regelen en aan de mensen die het betreft bekend te maken. Nog beter om het bij een notaris vast te leggen,zeker als je wilt dat er geld naar je vrienden gaat. Sommige zaken kan je via codicil vastleggen.De notaris zal dat ook wel uitleggen. Kost flink wat hoor, zo’n testament.Vergeet ook niet een levenstestament te maken(je moeder ook!) daarin leg je vast wat er moet gebeuren als je heel ziek wordt en niet zelf kan beslissen of zelf je financiën kan uitvoeren. Leg ook ergens je internetwachtwoorden neer zodat nabestaanden je mail en webpagina’s kunnen beheren en/of afsluiten
Zoals ik al schreef moet het nog vastgelegd worden bij de notaris, maar dat is iets van latere zorg. Eerst de tuin en verbouwing afronden. Daarna is er weer ruimte voor andere financiële extra uitgaven. De rest voor mij wordt dan ook geregeld.
Internet wachtwoorden daar denken heel veel mensen niet aan, maar het grappige is dat ik dat al jaren klaar heb liggen op een vaste plek. Dus mocht ik plotseling overlijden, weet mijn moeder waar ze het kan vinden. En andersom weet ik haar wachtwoorden ook te vinden.
[…] Leestip: Mijn erfenis! […]
[…] Leestip: Mijn erfenis! […]