Laat je geen lening aanpraten!

Laat je geen lening aanpraten!

10 april 2021 10 Door Marìs

Laat je geen lening aanpraten! Het is razend populair om je huis te verduurzamen, of om nu te gaan verbouwen. Maar doe dat slim.

Laat je geen lening aanpraten

Laat je geen lening aanpraten!

Er is 1 ding wat je nooit moet doen; Laat je geen lening aanpraten! Wanneer je je huis wilt gaan verduurzamen, door bijvoorbeeld een bepaald soort isolatie aan te brengen, of zonnepanelen te plaatsen wordt er door sommige bedrijven erg makkelijk gedaan over een lening nemen.

Leestip: 10 tips om sneller te sparen!

Alsof het niks is prijzen ze aan dat je nu ook heel gemakkelijk een lening kunt krijgen voor dat soort dingen, maar trap daar niet in! Als je het niet kunt betalen op dit moment, is het veel verstandiger om hiervoor te gaan sparen. En ja, wellicht moet je dan een jaartje langer wachten, maar mijn motto is; koop niet wat je niet kunt betalen.

Iets kopen/ betalen wat je niet kúnt betalen, is dom. Je brengt jezelf hiermee heel gemakkelijk in de financiële problemen, ook al lijkt het soms een ideale oplossing. Wanneer je zéker weet dat je die lening gemakkelijk kunt betalen én daarnaast ook nog kunt sparen, is het natuurlijk je eigen keuze. Je zit dan in een positie waarin je zo’n lening gemakkelijk kunt terugbetalen. Máár als je in zo’n positie zit, kun je dus ook gemakkelijk nog een paar maanden langer wachten en gewoon zelf ervoor sparen.

Onlangs vroeg ik diverse offertes aan voor zonnepanelen en toen ik tegen 1 bedrijf zei voorlopig geen zonnepanelen te nemen, omdat de tuin duurder uitvalt dan verwacht (de beste smoes ever), zei meneer doodleuk; dan neem je toch de lening! Het heeft zoveel voordelen, blabla. Echt hoe graag wil je mensen in financiële problemen brengen? Ik vond dit zo slecht dat deze man daarop aandrong. Natuurlijk heeft niet direct iedereen een probleem als je een lening afsluit, maar slim is het niet. Geef nooit geld uit wat niet van jou is!

Of ik daadwerkelijk op dit moment geen zonnepanelen neem, hangt helemaal af van wat de tuin mij écht gaat kosten. En natuurlijk hoeveel ik tot en met eind dit jaar kan sparen. Dit is nu gewoon nog niet bekend, omdat mijn inkomsten elke keer wisselend zijn.

Ook bestaan voor dit soort dingen abonnementen, want tegenwoordig bedenken ze ook overal abonnementen voor. Het is ook niet slim om dit te doen. Als je het niet kunt betalen om het te nemen, doe het dan gewoon helemaal niet, en wacht tot het moment daar is dat het wél kan! Waarom zou je elke maand geld betalen voor iets wat nooit van jou zal zijn? Dat is geld weggooien.

Wederom; ga er dan gewoon voor sparen en koop het op het moment dat je het wél bij elkaar gespaard hebt! Zo ga je altijd verstandig met je geld om. Wellicht kun je bepaalde abonnementen nu gemakkelijk betalen, maar je weet nooit wat de toekomst brengt. Zo laag mogelijke maandlasten dragen bij aan financiële zelfredzaamheid én of jij door moet blijven werken tot je dood neervalt of dat je nog van je (vervroegde) pensioen kunt genieten.

Leestip: Ongemerkt zoveel mogelijk geld sparen!

Wat vind jij ervan als een bedrijf zo aandringt om maar een lening te nemen als je nee zegt, omdat je andere kosten hebt?