Nieuwe energielabels

Nieuwe energielabels

1 maart 2021 0 Door Marìs

Vanaf vandaag zijn er nieuwe energielabels in de winkels bij huishoudelijke apparaten. Er zijn geen plusjes meer, maar alleen nog A tot en met G.

Nieuwe energielabels

Nieuwe energielabels

Vanaf vandaag zijn er nieuwe energielabels. De oude kunnen eigenlijk de prullenbak in, naar mijn mening, want alles verandert nu. Zo gaan alle A+ of hoeveel plusjes er dan ook achter kunnen staan de prullenbak in.

Leestip: Zo krijg je je vaste lasten omlaag!

Ook worden de eisen voor de labels strenger. Hierdoor zal A niet meer zo gemakkelijk haalbaar zijn als voorheen het geval was. Label G is straks het label wat je niet wilt hebben, want die scoort het slechtste. Heb je nu bijvoorbeeld een A+++ wasmachine, dan kan dat straks ineens een C-label hebben. Heel verwarrend als je het mij vraagt om het om te gooien. Maar aan de andere kant gaan de ontwikkelingen zo razendsnel, dat het nieuwe systeem wel overzichtelijker is.

Het schijnt dat er op dit moment zelfs nog geen enkel apparaat is wat een A-label krijgt. Dus daaraan kun je wel zien dat de eisen echt veel strenger geworden zijn. Ook de energielabels voor lampen gaan op schop. Deze zullen vanaf september 2021 een nieuw label krijgen.

Zelf had ik zo’n anderhalf jaar terug toen ik apparatuur kocht redelijk wat A-labels, waarvan een aantal met plusjes erachter. Dus ik vind het wel een heel gek idee dat dat straks ineens niet meer klopt. Maar aan de andere kant heb ik toen wel echt het beste uitgezocht en was er op dat moment ook niet iets beters te krijgen. Dus echt druk kan ik mij er ook niet om maken. Wel is het natuurlijk handig om dit te weten en daarom breng ik jullie hiervan op de hoogte!

Je hebt hierdoor straks een beter idee van hoeveel geld je kunt besparen met de labels, omdat A t/m G een stuk duidelijker is, dan Labels met plusjes. Zo wist ik op een gegeven moment niet meer wat het hoogste aantal plusjes was dat er bestond. Dan moet je het echt op internet gaan checken. Ik ben wel redelijk van mening dat een label handig is op moment van aankoop, zodat je weet of een apparaat zuinig is of niet. Maar na de aankoop doe ik er zelf nooit meer iets mee. Ik kijk dan pas weer naar labels op het moment dat een apparaat aan vervanging toe is.

Leestip: 2000 euro buffer sparen!

Hoe denk jij erover dat de labels nu zijn aangepast? Handiger, of juist verwarrender, omdat je niet meer weet welk label je huidige apparaten gekregen hebben?

Nieuwe energielabels