Nog 19 jaar!

Nog 19 jaar! Wanneer je 100% AOW wilt opbouwen, moet je 50 jaar in Nederland gewoond hebben. In dat geval heb ik nog 19 jaar te gaan.

Nog 19 jaar!

Nog 19 jaar! Vroeger kreeg je op je 65e AOW en je kon op die leeftijd met pensioen. Tegenwoordig moeten we allemaal veel langer doorwerken tot we met pensioen mogen én dus ook tot we recht hebben op onze opgebouwde AOW uitkering.

Leestip: Wat ik wil bereiken met mijn blog in 2020!

Iedereen die in Nederland woont bouwt AOW op. Maar wanneer krijg je nou de volle 100%? Vroeger dacht ik altijd dat je gewoon een vast bedrag kreeg op je AOW leeftijd. Ik wist niet eens dat dat in de loop der jaren opgebouwd werd. Want als je jong bent, ben je daar vaak nog helemaal niet mee bezig. Maar omdat we tegenwoordig steeds meer eigen geld nodig hebben (vooral op latere leeftijd, met die ‘zorg’ van tegenwoordig), zijn mensen er denk ik momenteel toch wel al op jongere leeftijd mee bezig.

In elk geval om ernaar te kijken hoe we ervoor staan op onze pensioen leeftijd en of we misschien niet ook zelf nog wat moeten regelen. Wellicht heb je een hele goede baan en bouw je dus een mooi pensioen op. Maar niks is zeker. Je kunt je baan ook verliezen en dan bouw je niks meer op. Totdat je ergens nieuw werk vind, maar dan heb je weer een pensioengat. Tenzij je je pensioen laat overkopen. Maar genoeg risico’s dus. Dan noem ik ze nog lang niet allemaal op, die risico’s.

Nog 19 te gaan

Maar terug naar de AOW. Nadat je 50 jaar in Nederland gewoond hebt, heb je dus 100% AOW opgebouwd. Dat betekend voor mij dat ik nog 19 jaar in Nederland moet wonen, want ik ben nu 31. Dat klinkt behoorlijk lang. Maar aan de andere kant gaat de tijd ook zo snel voorbij, dat die jaren vast ook snel voorbij vliegen. Ik hoop ook dat AOW tegen die tijd dat ik het mag ontvangen nog gewoon bestaat. Al zie ik het ook niet zo snel gebeuren dat het helemaal afgeschaft wordt. Daar zouden op zijn minst eerst nog echt flinke protesten van gaan komen en daarbij heb ik nu ook al geld opgebouwd waar ik gewoon recht op heb, ook al is dat nog geen 100% op dit moment.

Zelf weet ik niet of ik wel in Nederland wil blijven wonen in de toekomst. Zo lang ik hier wel blijf wonen, is dat gewoon in dit huis waar ik nu woon, want daar ben ik heel blij mee. Omdat ik nauwelijks pensioen opgebouwd heb, alleen maar bij de post, heb ik mijn AOW later echt wel nodig om rond te kunnen komen. Maar toch durf ik er niet 100% op te vertrouwen, dus daarom ben ik ook begonnen met beleggen. Daarnaast, is beleggen voor mij ook een manier om eventueel wel eerder te kunnen stoppen met werken, of in elk geval om minder inkomsten te moeten verdienen om rond te kunnen komen. Ben jij ook wel eens bezig met dit onderwerp? Of sta je er meer zo in van; ik zie het dan wel? Dat was wat ik vroeger altijd dacht (als tiener zijnde dan).

Leestip: Zo spaar ik een buffer van 2500 euro!

Wist jij dat je 50 jaar in Nederland gewoond moet hebben voordat je 100% AOW uitgekeerd krijgt?

 

7 thoughts on “Nog 19 jaar!”

  1. Dank voor je info. Best slecht dat het niet gewoon vanaf je geboorte telt! De AOW leeftijd loopt steeds verder op..
   Ik vind weggaan op mijn 50e een mooi streven. Tenzij ik me tegen die tijd bedacht heb en genoegen neem met jaarlijks 5 maanden elders overwinteren en verder wel in Nederland wonen. Maar dat weet je pas écht zeker als het zo ver is.

 1. Hai!
  Wat een leuk onderwerp! Veel mensen beseffen inderdaad helemaal niet dat je wel in Nederland moet wonen om AOW jaren op te bouwen.
  Een kleine aanvulling, die 50 jaar tellen terug vanaf je berekende pensioendatum. Dus stel dat je met 66 met pensioen zou mogen, dan gaat die 50 jaar vanaf je 16e in.

  Ik heb een stukje van de site van de Rijksoverheid gekopieerd zie hieronder:
  Volledige AOW opbouwen
  U bouwt een volledige AOW-uitkering op als u in de 50 jaar voordat uw AOW-uitkering ingaat, in Nederland heeft gewoond. Voor ieder jaar dat u mist, wordt de AOW met 2% gekort.

  Als uw AOW-leeftijd bijvoorbeeld 66 jaar is, dan start de opbouw van uw AOW bij 16 jaar. Woonde u al die tijd in Nederland? Dan heeft u een volledige AOW-uitkering opgebouwd. Bent u (in dit voorbeeld) 20 jaar als u in Nederland komt wonen, dan mist u 4 jaar AOW-opbouw en krijgt u 8% minder AOW. Die jaren kunt u inkopen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

  1. Inderdaad, dat was ook mijn aanvulling! De AOW telt niet vanaf je geboorte, maar vanaf 50 levensjaren voor de AOW datum.
   Dus waarschijnlijk geen 19 jaar nog, maar tenminste 34 jaar. In jouw situatie: een jaar niet in Nederland wonen = in de toekomst 2% minder AOW.

   1. Dat had ik inmiddels uit andere reacties ook begrepen. Dan was de info die ik gelezen had niet compleet jammer genoeg. Dat valt wel vies tegen dat je dat pas opbouwt vanaf 50 jaar voor je AOW datum. Dat lokt totaal niet om nog zó lang hier te moeten wonen. Wie weet wil ik tegen die tijd wel in Nederland blijven en ben ik tevreden met jaarlijks 5 maanden elders overwinteren, maar zoals ik er nu over denk; hell no dat ik zo lang hier ga blijven wonen. Maar goed, je weet nooit hoe het leven gaat lopen.

  2. Wauw nog erger/ slechter! Thanks voor de info trouwens 😉 Op zich dan wel weer handig dat je die missende jaren kunt inkopen. Alhoewel ik me afvraag of dat nou echt voordelig is en zelf geld beleggen voor die gemiste jaren niet meer zou opleveren. Wel handig om te weten. Nog zó lang in Nederland MOETEN blijven wonen, dat gaat hem dan dus echt niet worden. Tenzij ik tegen die tijd tevreden ben met alleen 5 maanden overwinteren (jaarlijks) op Gran Canaria (of elders in Spanje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *