Nog 19 jaar!

14 december 2019 7 Door Marìs

Nog 19 jaar! Wanneer je 100% AOW wilt opbouwen, moet je 50 jaar in Nederland gewoond hebben. In dat geval heb ik nog 19 jaar te gaan.

Nog 19 jaar!

Nog 19 jaar! Vroeger kreeg je op je 65e AOW en je kon op die leeftijd met pensioen. Tegenwoordig moeten we allemaal veel langer doorwerken tot we met pensioen mogen én dus ook tot we recht hebben op onze opgebouwde AOW uitkering.

Leestip: Wat ik wil bereiken met mijn blog in 2020!

Iedereen die in Nederland woont bouwt AOW op. Maar wanneer krijg je nou de volle 100%? Vroeger dacht ik altijd dat je gewoon een vast bedrag kreeg op je AOW leeftijd. Ik wist niet eens dat dat in de loop der jaren opgebouwd werd. Want als je jong bent, ben je daar vaak nog helemaal niet mee bezig. Maar omdat we tegenwoordig steeds meer eigen geld nodig hebben (vooral op latere leeftijd, met die ‘zorg’ van tegenwoordig), zijn mensen er denk ik momenteel toch wel al op jongere leeftijd mee bezig.

In elk geval om ernaar te kijken hoe we ervoor staan op onze pensioen leeftijd en of we misschien niet ook zelf nog wat moeten regelen. Wellicht heb je een hele goede baan en bouw je dus een mooi pensioen op. Maar niks is zeker. Je kunt je baan ook verliezen en dan bouw je niks meer op. Totdat je ergens nieuw werk vind, maar dan heb je weer een pensioengat. Tenzij je je pensioen laat overkopen. Maar genoeg risico’s dus. Dan noem ik ze nog lang niet allemaal op, die risico’s.

Nog 19 te gaan

Maar terug naar de AOW. Nadat je 50 jaar in Nederland gewoond hebt, heb je dus 100% AOW opgebouwd. Dat betekend voor mij dat ik nog 19 jaar in Nederland moet wonen, want ik ben nu 31. Dat klinkt behoorlijk lang. Maar aan de andere kant gaat de tijd ook zo snel voorbij, dat die jaren vast ook snel voorbij vliegen. Ik hoop ook dat AOW tegen die tijd dat ik het mag ontvangen nog gewoon bestaat. Al zie ik het ook niet zo snel gebeuren dat het helemaal afgeschaft wordt. Daar zouden op zijn minst eerst nog echt flinke protesten van gaan komen en daarbij heb ik nu ook al geld opgebouwd waar ik gewoon recht op heb, ook al is dat nog geen 100% op dit moment.

Zelf weet ik niet of ik wel in Nederland wil blijven wonen in de toekomst. Zo lang ik hier wel blijf wonen, is dat gewoon in dit huis waar ik nu woon, want daar ben ik heel blij mee. Omdat ik nauwelijks pensioen opgebouwd heb, alleen maar bij de post, heb ik mijn AOW later echt wel nodig om rond te kunnen komen. Maar toch durf ik er niet 100% op te vertrouwen, dus daarom ben ik ook begonnen met beleggen. Daarnaast, is beleggen voor mij ook een manier om eventueel wel eerder te kunnen stoppen met werken, of in elk geval om minder inkomsten te moeten verdienen om rond te kunnen komen. Ben jij ook wel eens bezig met dit onderwerp? Of sta je er meer zo in van; ik zie het dan wel? Dat was wat ik vroeger altijd dacht (als tiener zijnde dan).

Leestip: Zo spaar ik een buffer van 2500 euro!

Wist jij dat je 50 jaar in Nederland gewoond moet hebben voordat je 100% AOW uitgekeerd krijgt?