Waar zijn die lasten?

Waar zijn die lasten? De meesten van jullie weten dit al lang, maar omdat ik zó vaak de vraag krijg waar mijn woonlasten en verwarming/water/elektra kosten zijn, schrijf ik dit artikel nu om het uit te leggen.

Waar zijn die lasten?

Waar zijn die lasten? De meesten van jullie (van mijn vaste lezers of in elk geval degenen die mij al langer volgen) weten al hoe dit zit. Nieuwere lezers natuurlijk nog niet. Daarom schrijf ik vandaag een artikel, zodat ik het nu voor de allerlaatste keer uit hoef te leggen. Want steeds dezelfde vraag krijgen hierover is vervelend. Nu kan ik voortaan gewoon heel gemakkelijk naar dit artikel verwijzen. Want het is niet zo dat ik het niet wíl delen. Maar ik heb gewoon geen zin om tig keer hetzelfde verhaal te moeten vertellen.

Leestip: Zorg altijd voor ‘Fuck you money’!

Zelf ben ik niet gezond, ik heb namelijk sinds een paar jaar hersenletsel. En een kapotte rug, waardoor b.v. volledig staand werk niet mogelijk is. Even heel kort samengevat.
Door mijn hersenletsel is het niet mogelijk om fulltime te werken, dus werk ik part time. Voor degenen die het zich afvragen; ik heb in mijn situatie GEEN recht op wat voor uitkering dan ook, het is een gevalletjes; zoek het lekker zelf uit. Dus daar hoeven jullie alvast geen vragen over te stellen. Ik probeer via mijn blog en diverse spaarsites wat geld bij te verdienen. Ook heb ik een crowdfunding investering lopen en sinds kort ben ik begonnen met beleggen om zo wat meer passief inkomen binnen te halen. Of in elk geval; extra inkomsten!

Ik woon alleen in dit huis. In mijn vorige huis trouwens ook 😉 Mijn moeder is wel vaak bij mij, gewoon voor de gezelligheid, soms blijft ze eten, soms ook slapen. Gewoon omdat wij een hele goede band met elkaar hebben. Maar zij woont bij haar vriend. Omdat haar vriend geen hypotheek meer heeft, heeft zij zelf geen woonlasten. Ook hoeft zij geen gas/water/licht te betalen. Ze delen alleen de kosten voor boodschappen.

Dat is dan ook precies de reden waardoor zij voor mij een huis heeft kunnen kopen. De hypotheek staat op haar naam. Zij betaald alle lasten daarvan. Dus ook de lasten als verwarming/ water/ elektra. Zelf betaal ik wel mijn zorgverzekering, telefoonrekening, alle boodschappen voor mezelf en internet/tv. En we hebben het zo geregeld, dat als zij ooit komt te overlijden, dat ik gewoon in dit huis kan blijven wonen. De maandlasten zakken dan tot zo’n laag bedrag dat ik dat met mijn part time baan gewoon zelf kan betalen.

Leestip: Geld verdienen via de beste spaarsite!

Klushuis

Omdat het een klushuis is die we kochten (ik legde wel contant geld neer voor dit huis), zijn we dus nog volop aan het verbouwen. Het was namelijk écht een gigantische klus. Dit huis was zwaar verwaarloosd. Een klushuis was voor mij de enige manier om nog een betaalbaar huis te kunnen krijgen op dat moment. Ik ben pas in juni 2019 verhuisd naar dit huis. Het is al bewoonbaar, maar nog láng niet klaar. Op dit moment betaal ik dus geen woonlasten, want het geld wat ik verdien is grotendeels voor de verbouwing. Momenteel staat die even stil, want ik heb even een spaarpauze ingelast. Helaas is er al 10.000 euro aan pech voorbij gekomen. Dus eerst sparen en alles weer even recht zetten is wel hard nodig. Dat rechtzetten gaat de goede kant op, daarna komt het sparen pas weer.

Begin volgend jaar zal ik pas weer verder kunnen sparen voor de verbouwing. En zo rond de zomer hopen we weer te starten met het restant van de verbouwing. Wanneer de verbouwing in/ aan/ op het huis gedaan is, moet de tuin ook nog gedaan worden. Dat was een groot oerwoud en er zit nog een gigantische vijver compleet met kikkers in de tuin die 1 derde van de tuin in beslag neemt, wat zonde is, want ik wil geen vijver.
Wanneer al deze dingen gedaan zijn, ga ik pas weer een stukje woonlasten wegzetten.

Ik zeg bewust; wegzetten, want ik betaal dan geen woonlasten, maar spaar per maand een nog af te spreken bedrag weg, wat we een paar keer per jaar extra zullen gaan aflossen op de lening die we afgesloten hebben voor de verbouwing. Wanneer die lening weggewerkt is, blijf ik dat bedrag wegzetten en wordt het extra afgelost op de hypotheek. Dit zodat de maandlasten ook voor mijn moeder in de toekomst zullen blijven dalen.

Leestip: Ongemerkt zoveel mogelijk geld sparen!

Dit is dus precies hoe het zit. En waarom je op mijn lijstje met maandlasten ook geen dingen als gas/water/licht of woonlasten ziet staan.

 

 

8 thoughts on “Waar zijn die lasten?”

 1. Hi. Sorry als de vraag vervelend was (ik was zo’n vragensteller) maar nu heel duidelijk… én handig om een blogpost te maken om naar te verwijzen.

  1. Hi, nee hoor ik snap je vraag! De vraag op zich is niet vervelend, alleen als je het tig keer voorgeschoteld krijgt is het wel heel fijn als je naar een artikel kunt gaan verwijzen, dat scheelt veel tijd! Thanks!

 2. Wat een toffe moeder heb jij. En wat verdrietig om te lezen dat je geen recht hebt op een uitkering ondanks een lichaam dat je beperkt om voldoende te werken om jezelf helemaal alleen te onderhouden.
  Soms zet ik vraagtekens bij jouw prioriteiten en vind ik je wat naief/financieel onverantwoordelijk over komen, maar met dit beeld kan ik jouw keuzes beter plaatsen. Ik wens je een goede weg naar een mooi, financieel bewust leven!

  1. Fijn om te lezen dat je het door dit artikel beter kunt begrijpen. De keuzes zijn altijd wel overwogen en goed doordacht. Ook al komt dat voor een ander wellicht niet zo over. Dankjewel! 🙂

 3. Ik vind het ontzettend knap van je dat je ondanks je tegenslagen je schouders eronder zet en probeert met jouw middelen er het beste van te maken. Ook heel goed van je dat je probeert via extra wegen geld erbij te verdienen. Ik hoop echt voor je dat dit uiteindelijk gaat resulteren in een mooi maandsalaris!

  Nog 1 tip omdat ik hier recentelijk mee te maken heb gehad. Besef wel dat je na het overlijden van je moeder het huis moet erven. Dit jaar mag je € 20.616 belastingvrij erven van je ouders. Over de rest van het bedrag moet je erfbelasting betalen. Tot een bedrag van € 124.727 betaal je 10% en alles wat daar boven komt 20%. Stel dat je huis € 150.000 waard is en de hypotheek volledig is afgelost, dan betekent dit dat je over een bedrag van € 129.384 erfbelasting moet betalen. Dit komt in totaal neerop € 13.404. Ik begrijp uit je blogs dat je dit bedrag op dit moment niet klaar hebt liggen. Je zou hier dus een lening voor moeten afsluiten als je in het huis wilt blijven wonen. Verstandiger is natuurlijk om hiervoor een apart spaarpotje te hebben. Zo weet je zeker dat je voldoende financiële middelen hebt om in het huis te blijven wonen, want het gaat dus niet alleen om de maandlasten.

  1. Dankje, wat lief! En wat toevallig dat je daarover begint, voor morgen staat er een artikel ingepland over erfenissen! Er komt op dat moment ook nog contant geld vrij waarmee ik de erfbelasting kan betalen, dus ook dat is al geregeld 🙂
   Maar een goed spaarpotje wil ik idd even goed nog gaan aanleggen, omdat je natuurlijk niet altijd direct bij het geld kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *