Waar zijn die lasten?

11 november 2019 12 Door Marìs

Waar zijn die lasten? De meesten van jullie weten dit al lang, maar omdat ik zó vaak de vraag krijg waar mijn woonlasten en verwarming/water/elektra kosten zijn, schrijf ik dit artikel nu om het uit te leggen.

Waar zijn die lasten?

Waar zijn die lasten? De meesten van jullie (van mijn vaste lezers of in elk geval degenen die mij al langer volgen) weten al hoe dit zit. Nieuwere lezers natuurlijk nog niet. Daarom schrijf ik vandaag een artikel, zodat ik het nu voor de allerlaatste keer uit hoef te leggen. Want steeds dezelfde vraag krijgen hierover is vervelend. Nu kan ik voortaan gewoon heel gemakkelijk naar dit artikel verwijzen. Want het is niet zo dat ik het niet wíl delen. Maar ik heb gewoon geen zin om tig keer hetzelfde verhaal te moeten vertellen.

Leestip: Zorg altijd voor ‘Fuck you money’!

Zelf ben ik niet gezond, ik heb namelijk sinds een paar jaar hersenletsel. En een kapotte rug, waardoor b.v. volledig staand werk niet mogelijk is. Even heel kort samengevat.
Door mijn hersenletsel is het niet mogelijk om fulltime te werken, dus werk ik part time. Voor degenen die het zich afvragen; ik heb in mijn situatie GEEN recht op wat voor uitkering dan ook, het is een gevalletje; zoek het lekker zelf uit. Dus daar hoeven jullie alvast geen vragen over te stellen. Ik probeer via mijn blog en diverse spaarsites wat geld bij te verdienen. Ook heb ik een crowdfunding investering lopen en sinds kort ben ik begonnen met beleggen om zo wat meer passief inkomen binnen te halen. Of in elk geval; extra inkomsten!

Ik woon alleen in dit huis. In mijn vorige huis trouwens ook 😉 Mijn moeder is wel vaak bij mij, gewoon voor de gezelligheid, soms blijft ze eten, soms ook slapen. Gewoon omdat wij een hele goede band met elkaar hebben. Maar zij woont bij haar vriend. Omdat haar vriend geen hypotheek meer heeft, heeft zij zelf geen woonlasten. Ook hoeft zij geen gas/water/licht te betalen. Ze delen alleen de kosten voor boodschappen.

Dat is dan ook precies de reden waarom zij voor mij een huis heeft kunnen kopen. De hypotheek staat op haar naam. Zij betaald alle lasten daarvan. Dus ook de lasten als verwarming/ water/ elektra. Zelf betaal ik wel mijn zorgverzekering, telefoonrekening, alle boodschappen voor mezelf en internet/tv. En we hebben het zo geregeld, dat als zij ooit komt te overlijden, dat ik gewoon in dit huis kan blijven wonen. De maandlasten zakken dan tot zo’n laag bedrag dat ik dat met een part time baan/ mijn inkomsten gewoon zelf kan betalen.

Leestip: Geld verdienen via de beste spaarsite!

Klushuis

Omdat het een klushuis is die we kochten (ik legde wel contant geld neer voor dit huis), zijn we dus nog volop aan het verbouwen. Het was namelijk écht een gigantische klus. Dit huis was zwaar verwaarloosd. Een klushuis was voor mij de enige manier om nog een betaalbaar huis te kunnen krijgen op dat moment. Ik ben pas in juni 2019 verhuisd naar dit huis. Het is al bewoonbaar, maar nog láng niet klaar. Op dit moment betaal ik dus geen woonlasten, want het geld wat ik verdien is grotendeels voor de verbouwing. Momenteel staat die even stil, want ik heb even een spaarpauze ingelast. Helaas is er al 10.000 euro aan pech voorbij gekomen. Dus eerst sparen en alles weer even recht zetten is wel hard nodig. Dat rechtzetten gaat de goede kant op, daarna komt het sparen pas weer.

Begin volgend jaar zal ik pas weer verder kunnen sparen voor de verbouwing. En zo rond de zomer hopen we weer te starten met het restant van de verbouwing. Wanneer de verbouwing in/ aan/ op het huis gedaan is, moet de tuin ook nog gedaan worden. Dat was een groot oerwoud en er zit nog een gigantische vijver compleet met kikkers in de tuin die 1 derde van de tuin in beslag neemt, wat zonde is, want ik wil geen vijver.
Wanneer al deze dingen gedaan zijn, ga ik pas weer een stukje woonlasten wegzetten.

Ik zeg bewust; wegzetten, want ik betaal dan geen woonlasten, maar spaar per maand een nog af te spreken bedrag weg, wat we een paar keer per jaar extra zullen gaan aflossen op de lening die we afgesloten hebben voor de verbouwing. Wanneer die lening weggewerkt is, blijf ik dat bedrag wegzetten en wordt het extra afgelost op de hypotheek. Dit zodat de maandlasten ook voor mijn moeder in de toekomst zullen blijven dalen. Wij doen alles samen. In het verleden heb ik haar financieel geholpen en nu is het andersom.

Leestip: Ongemerkt zoveel mogelijk geld sparen!

Dit is dus precies hoe het zit. En waarom je op mijn lijstje met maandlasten ook geen dingen als gas/water/licht of woonlasten ziet staan.