Wie kent deze nog?

Wie kent deze nog?

6 december 2020 8 Door Marìs

Ik vroeg mij ineens af; Wie kent deze nog? De oude spaarpot van de pennierekening! Als kind had ik namelijk deze spaarpot.

Wie kent deze nog

Wie kent deze nog?

Soms heb je even een momentje van nostalgie waarin je denkt; wie kent deze nog? Dat had ik dus begin dit weekend ook. Ineens moest ik denken aan het muntje van 5 gulden en aan mijn oude penniespaarpot. Deze spaarpot kreeg ik toen mijn pennierekening werd geopend.

Leestip: Betaal eerst jezelf!

Als kind vond ik het zo magisch dat als je er een muntje in deed, dat hij dan ook echt naar het goede vakje rolde en daar vanzelf in terecht kwam. Ik vroeg mij altijd af; hoe werkt dat? Hoe kan het dat hij vanzelf in het goede vakje terecht komt? Dat had voor mij wel echt iets magisch, en daarom vond ik het ook altijd des te leuker om weer muntjes in mijn spaarpot te kunnen doen.

Daarnaast vond ik het ook leuk dat er bedragen op de voorkant stonden, zodat je stapeltje met muntjes op een gegeven moment ook tot bijvoorbeeld de 10 gulden kwam. Maar nu ik dus recent mijn spaarpot weer terug zag op internet, vroeg ik mij ineens iets af. Wat deed ik dan met het muntje van 5 gulden?? Ik ging zoeken en vond op internet dat er ook een briefje geweest is van 5 gulden, maar die kan ik mijn niet herinneren. Dit komt omdat het muntje in 1988 geïntroduceerd werd, het jaar waarin ik geboren werd! Dat verklaard een hoop 😉

Hoe hard ik ook na blijf denken over waar ik dat muntje van 5 gulden dan liet, ik kan het mij niet herinneren. Mijn meest heldere herinnering over het 5 gulden muntstuk is dat ik er ooit 2 naast elkaar vond op de kermis! Die heb ik natuurlijk opgeraapt 😉 Zo snel werd je als kind immers geen 10 gulden rijker op 1 dag.

Weet iemand van jullie misschien of er ook zo’n spaarpot als deze geweest is met een vakje voor de 5 gulden? Op zoekmachines kan ik dat niet terugvinden. Dus wellicht gooide ik het dan gewoon in een andere spaarpot? Wat deden jullie met het muntje van 5 gulden?

Ik kreeg oprecht een nostalgisch gevoel bij het terugzien hiervan. Direct dacht ik; Ojaaa!! Leuk! Dit was echt een van die dingen die sparen voor mij als kind zijnde destijds leuk maakte. Ik kreeg maar 1 gulden zakgeld per week. Vergeleken met mijn leeftijdsgenoten was dat heel weinig. Wel kon ik extra geld ‘verdienen’ door klusjes te doen, zoals afwassen of onkruid wieden. Dat deed ik dan ook regelmatig, want ik vond geld maar wat interessant en leuk om te hebben, omdat je er zoveel leuks mee kunt doen.

Wat is wat?

Even voor de mensen die niet uit het gulden-tijdperk komen. De uitleg over de muntjes. Een rijksdaalder was 2,50 gulden. Een gulden spreekt voor zich 😉
Een stuiver was 5 cent, een kwartje 25 cent, en een dubbeltje 10 cent. Het briefgeld spreekt natuurlijk ook voor zich.

Muntgeld kan inmiddels niet meer ingewisseld worden bij de banken, maar wist je dat briefgeld wel nog steeds ingewisseld kan worden? Het briefje van 5 gulden nog t/m 1 mei 2025 en het andere briefgeld tot en met 1 januari 2032. (bron: dnb.nl)

Leestip: Wanneer ging jij nadenken over geld?

Hoe ging dat bij jou vroeger? Ken jij de penniespaarpot nog? Hoeveel zakgeld kreeg jij en waar liet jij je 5 gulden muntje?