Betaal eerst jezelf

19 oktober 2018 4 Door Marìs

Betaal eerst jezelf. Vorige week konden jullie nog een My weekly Moneyzz zien. Deze week even een ander artikel ivm vakantie!

Betaal eerst jezelf

Betaal eerst jezelf. Of zoals de Amerikanen zeggen ‘pay yourself first‘. De meeste mensen betalen eerst hun rekeningen en van wat er overblijft gaan ze boodschappen doen en weet ik het wat nog meer. Zo blijft er uiteindelijk niks meer over om te sparen. Maar wanneer je jezelf eerst betaald, kun jij een bedrag vaststellen wat je wilt gaan sparen, maandelijks. En zo kun je ineens wél een leuk bedrag per maand sparen. Als je maar eerst jezelf betaald.

Eerst dat bedrag naar de spaarrekening zetten, zodat je zeker weet dat je gespaard hebt. Doe dit direct als je loon binnen is of plan het automatisch in de dag nadat je loon gestort is. Dan hoef je er zelf niet meer naar om te kijken.

Vroeger deed ik dit dus nooit en had ik dus ook geen spaargeld. Ik spaarde alleen maar voor de leuke dingen, dus om geld uit te geven. Maar bouwde nooit een buffer op. Je kan lezen in dit artikel dat ik daar later spijt van had en waarom.
Sinds ik bij de post ben gaan werken ben ik langzaam aan de geldblogs gaan ontdekken en ben ik het helemaal anders gaan doen met mijn geld. In mijn artikel van morgen kunnen jullie uitgebreid lezen welke geldblogs ik nu allemaal volg. Wellicht zitten er nog leuke blogs tussen die jullie nog niet kennen.

Maar om terug te gaan naar het onderwerp; betaal dus altijd eerst jezelf. Wanneer je dit doet kun je ook heel gemakkelijk een buffer op gaan bouwen. Zo lang je het spaargeld wat je overmaakt maar ziet als vaste lasten. En daar dus niet vanaf gaat wijken. Zelf spaar ik nu zo’n 30 euro per maand op mijn buffer rekening. Nog niet heel veel en mijn buffer is met op dit moment 130 euro (eind augustus geschreven) nog absoluut niet hoog. Maar het is een mooi begin. Het eerste wat ik altijd doe zodra mijn salaris binnen komt is mijn spaargeld overmaken naar mezelf. Naar de goede spaarrekening. Want ik spaar in verschillende potjes. Waarom dat is kun je hier lezen.

Betalen jullie ook jezelf altijd eerst en daarna pas de rekeningen? Of doen jullie het stiekem andersom?