Betaal eerst jezelf

Betaal eerst jezelf. Vorige week konden jullie nog een My weekly Moneyzz zien. Deze week even een ander artikel ivm vakantie! Op donderdag 25 oktober komt er een My weekly Moneyzz online van mijn eerste vakantieweek. Morgen een artikel over blogs die ik volg!

Betaal eerst jezelf

Betaal eerst jezelf

Betaal eerst jezelf. Of zoals de Amerikanen zeggen ‘pay yourself first‘. De meeste mensen betalen eerst hun rekeningen en van wat er overblijft gaan ze boodschappen doen en weet ik het wat nog meer. Zo blijft er uiteindelijk niks meer over om te sparen. Maar wanneer je jezelf eerst betaald, kun jij een bedrag vaststellen wat je wilt gaan sparen, maandelijks. En zo kun je ineens wél een leuk bedrag per maand sparen. Als je maar eerst jezelf betaald.

Eerst dat bedrag naar de spaarrekening zetten, zodat je zeker weet dat je gespaard hebt. Doe dit direct als je loon binnen is of plan het automatisch in de dag nadat je loon gestort is. Dan hoef je er zelf niet meer naar om te kijken.

Vroeger deed ik dit dus nooit en had ik dus ook geen spaargeld. Ik spaarde alleen maar voor de leuke dingen, dus om geld uit te geven. Maar bouwde nooit een buffer op. Je kan lezen in dit artikel dat ik daar later spijt van had en waarom.
Sinds ik bij de post ben gaan werken ben ik langzaam aan de geldblogs gaan ontdekken en ben ik het helemaal anders gaan doen met mijn geld. In mijn artikel van morgen kunnen jullie uitgebreid lezen welke geldblogs ik nu allemaal volg. Wellicht zitten er nog leuke blogs tussen die jullie nog niet kennen.

Maar om terug te gaan naar het onderwerp; betaal dus altijd eerst jezelf. Wanneer je dit doet kun je ook heel gemakkelijk een buffer op gaan bouwen. Zo lang je het spaargeld wat je overmaakt maar ziet als vaste lasten. En daar dus niet vanaf gaat wijken. Zelf spaar ik nu zo’n 30 euro per maand op mijn buffer rekening. Nog niet heel veel en mijn buffer is met op dit moment 130 euro (eind augustus geschreven) nog absoluut niet hoog. Maar het is een mooi begin. Het eerste wat ik altijd doe zodra mijn salaris binnen komt is mijn spaargeld overmaken naar mezelf. Naar de goede spaarrekening. Want ik spaar in verschillende potjes. Waarom dat is kun je hier lezen.

Betalen jullie ook jezelf altijd eerst en daarna pas de rekeningen? Of doen jullie het stiekem andersom?

 

3 thoughts on “Betaal eerst jezelf”

  1. Ik doe dat ook, elke maand bekijk ik welke vaste lasten ik de komende maand heb, tel daarbij op wat ik aan variabele kosten wil uitgeven (boodschappen, benzine, kapper, cadeau enz). En wat overblijft gaat naar de spaarrekening. Door het daar direct op te zetten is het voor mijn gevoel niet meer vrij beschikbaar, en moet ik het die maand dus gewoon zien te doen met wat er op de betaalrekening staat. Alleen bij onverwachte kosten, dus echt niet te voorzien, zou ik geld terug overboeken naar de betaalrekening, maar alleen dan (en daar is de buffer die ik zo heb opgebouwd ook ten dele voor bedoeld). Als er aan het einde van de maand nog geld is overgebleven op de betaalrekening, maak ik dat over naar mijn spaarrekening. Zo vind ik het dubbel leuk, zien uit te komen met wat ik redelijkerwijs kon inschatten toen mijn salaris binnen kwam, en er dan een sport van maken om het met nog net iets minder te kunnen doen, terwijl ik me daarbij niets ontzeg (ga geen droog brood eten om geld over te houden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *