Zo kun je veel geld overhouden

Zo kun je veel geld overhouden

12 mei 2021 2 Door Marìs

Vandaag geef ik jullie een handige tip; zo kun je veel geld overhouden! Wat belangrijk is, is helder te hebben voor jezelf wat je leuk vindt om te doen, waar je blij van wordt.

Zo kun je veel geld overhouden

Zo kun je veel geld overhouden

Zo kun je veel geld overhouden! Het belangrijkste is om te weten waar je blij van wordt, wat vindt jij leuk om te doen? Maak eens een top 10 van dingen die je het liefste doet, die jou blij maken. Dat mogen ook simpele dingen zijn als lol hebben of lachen.

Leestip: Geld geven is zo leuk als jij het maakt!

Mijn top 10 bestaat echt uit de meest simpele dingen die je maar kunt bedenken. Het merendeel hiervan kost ook geen geld. Ik zal hieronder mijn lijstje met jullie delen om jullie wat op weg te helpen.

  1. Lachen/ lol hebben
  2. Zonder jas buiten kunnen lopen (omdat het mooi weer is)
  3. Knuffelen met m’n moeder, oma en Canarische vriendinnen
  4. Bij mijn Canarische vriendinnen zijn
  5. Bordspelletjes spelen
  6. Wandelen
  7. Spaanse muziek horen
  8. Lezen
  9. Samen zijn met mam en oma
  10. Zingen (Spaanse liedjes)

Het is zo simpel

Het is zo simpel en gratis. Tenminste, bij mijn Canarische vriendinnen zijn (en ze kunnen knuffelen) is niet gratis. Dan moet ik toch écht eerst naar Gran Canaria. Ook lezen is niet gratis, maar dankzij lidmaatschap van de plaatselijke bieb wel mogelijk. Bordspelletjes daarvoor betaal je natuurlijk eenmalig en daarna nooit meer. Dus ik laat het aan jullie of je vindt dat dat gratis is of niet.

Als je deze lijst leest, dan zie je dus dat het helemaal niet per definitie nodig is om (veel) geld uit te geven om blij te worden. Je zult zien dat als je zelf zo’n lijst maakt, dat je dus ook veel geld uitgeeft aan dingen die je niet persé gelukkig maken. Dat je helemaal niet elke keer allerlei spullen hoeft te kopen om gelukkig te worden.

Leestip: Werk niet meer leuk en mijn bloginkomsten!

Wanneer je deze lijst gemaakt hebt, dringt het waarschijnlijk tot je door, dat je nog op veel vlakken minder geld kunt gaan uitgeven, omdat dat je niet gelukkig maakt. Dit is een mooie eerste stap om voor jezelf helder te krijgen wat voor jou écht belangrijk is. Je kunt de lijst natuurlijk ook nog langer maken. Deze top 10 heeft trouwens geen volgorde, ik heb zomaar opgeschreven wat in mij op kwam. En aan de hand daarvan is deze lijst ontstaan.

Maak nog een lijst

De bonusopdracht is om een lijst te maken van de 10 dingen waar je het meeste geld aan uitgeeft. Komt deze lijst overeen met de lijst van dingen die je het liefste doet? Geef je je geld wel uit aan de dingen die jij het liefste doet? Of alleen aan dingen waar je niet persé blij van wordt? Vergelijk jouw 2 lijsten en kijk hoe het anders kan!

Wellicht kunnen je woonlasten omlaag, of kun je minder geld uitgeven aan je boodschappen. Of wellicht heb je gewoon teveel verzekeringen, ook zonde van je geld! Misschien een te dure auto die veel van je inkomsten opslokt. Een grote auto is niet per definitie beter. Een middenklasse auto of kleinere auto kan ook prima zijn. Het fenomeen; hoe groter hoe beter, is echt pure onzin. Zo heeft mijn moeder bijvoorbeeld de kleinste Peugeot (108), terwijl zij dagelijks zeker een uur naar haar werk moet rijden (enkele reis). Een prima auto. En denk er ook eens serieus of na of er wel 2 auto’s nodig zijn in je huishouden. Is er geen alternatief? Zo kun je al je opties langs gaan!

Wijs dingen ook niet meteen af van; dat kan niet. Maar denk er eens over na hoe het wél anders zou kunnen. Denk in mogelijkheden!

Conclusie

Als je ervoor zorgt dat de lijst met kosten zo laag mogelijk is, en dan met name de kosten waar je niet automatisch blij van wordt, dan kun je ervoor zorgen dat je veel meer geld over houdt voor de dingen waar je wél blij van wordt. Het leven draait om keuzes maken. Door keuzes te maken bepaal jij waar je het meeste geld aan uitgeeft.

Leestip: Tussendoel voor de buffer is behaald!

Wat is jouw top 10 van dingen die je het liefste doet?