AOV voor ZZP’ers

AOV voor ZZP’ers

5 maart 2020 3 Door Marìs

AOV voor ZZP’ers. Vorige week was het in het nieuws; de AOV gaat voor ZZP’ers verplicht worden. Via het voorstel wat er nu ligt zou dat je maximaal 200 euro per maand gaan kosten. Zelf ben ik het daar niet mee eens!

AOV voor ZZP’ers

AOV voor ZZP’ers. Er ligt een concreet voorstel over de Arbeid Ongeschiktheid Verzekering voor zelfstandigen. De overheid wil dit elke ZZP’er door zijn strot duwen. Je betaald dan maximaal 200 euro per maand. Maar voor de meeste ZZP’ers is dit veel te veel geld.

Leestip: Belastingteruggave maart 2020!

Op zich ben ik ervoor dat je je op een manier dekt tegen arbeidsongeschiktheid. Begrijp me niet verkeerd, maar ZZP’ers zijn zelfstandige geworden omdat ze vrijheid willen. En dus ben ik van mening dat je het mensen ook zelf moet laten uitzoeken hóé ze zich hier tegen willen beschermen. Sommigen doen dat door te sparen/ beleggen, anderen door zich aan te sluiten bij een broodfonds, en sommigen nemen wel een verzekering.

Het voorstel zoals het er nu ligt, is dat iedereen verplicht wordt om een verzekering af te sluiten. Ze willen dan kijken naar je inkomsten en afhankelijk daarvan ga je je premie betalen. Maar voor een kleine zelfstandige kan dit als nog 100 euro per maand worden. Voor kleine zelfstandigen is dat bedrag gewoon echt te hoog.

Ik ben van mening dat dit soort dingen niet opgedrongen moeten worden. Ten eerste is het je eigen verantwoordelijkheid en ten tweede moeten ze je vrij laten in welke optie je wilt kiezen. In plaats van weer een verzekering door je strot te duwen waar je 9 van de 10 keer niks aan hebt, omdat ze bepaalde dingen niet vergoeden of omdat je niet voldoet aan de eisen. Daar help je zelfstandigen dus niet mee. Gelukkig heb ik ook begrepen dat er veel kritiek gekomen is van zelfstandigen (en terecht!) en dat het ook nog niet rond is/ vast staat dat het op deze manier gaat worden ingevoerd. Dus wellicht is er nog hoop.

Leestip: Wat doe ik nu allemaal met sparen 2!

Hebben jullie wat mee gekregen van deze commotie en wat is jullie mening over dit onderwerp?