
AOV voor ZZP’ers
AOV voor ZZP’ers. Vorige week was het in het nieuws; de AOV gaat voor ZZP’ers verplicht worden. Via het voorstel wat er nu ligt zou dat je maximaal 200 euro per maand gaan kosten. Zelf ben ik het daar niet mee eens!
AOV voor ZZP’ers
AOV voor ZZP’ers. Er ligt een concreet voorstel over de Arbeid Ongeschiktheid Verzekering voor zelfstandigen. De overheid wil dit elke ZZP’er door zijn strot duwen. Je betaald dan maximaal 200 euro per maand. Maar voor de meeste ZZP’ers is dit veel te veel geld.
Leestip: Belastingteruggave maart 2020!
Op zich ben ik ervoor dat je je op een manier dekt tegen arbeidsongeschiktheid. Begrijp me niet verkeerd, maar ZZP’ers zijn zelfstandige geworden omdat ze vrijheid willen. En dus ben ik van mening dat je het mensen ook zelf moet laten uitzoeken hóé ze zich hier tegen willen beschermen. Sommigen doen dat door te sparen/ beleggen, anderen door zich aan te sluiten bij een broodfonds, en sommigen nemen wel een verzekering.
Het voorstel zoals het er nu ligt, is dat iedereen verplicht wordt om een verzekering af te sluiten. Ze willen dan kijken naar je inkomsten en afhankelijk daarvan ga je je premie betalen. Maar voor een kleine zelfstandige kan dit als nog 100 euro per maand worden. Voor kleine zelfstandigen is dat bedrag gewoon echt te hoog.
Ik ben van mening dat dit soort dingen niet opgedrongen moeten worden. Ten eerste is het je eigen verantwoordelijkheid en ten tweede moeten ze je vrij laten in welke optie je wilt kiezen. In plaats van weer een verzekering door je strot te duwen waar je 9 van de 10 keer niks aan hebt, omdat ze bepaalde dingen niet vergoeden of omdat je niet voldoet aan de eisen. Daar help je zelfstandigen dus niet mee. Gelukkig heb ik ook begrepen dat er veel kritiek gekomen is van zelfstandigen (en terecht!) en dat het ook nog niet rond is/ vast staat dat het op deze manier gaat worden ingevoerd. Dus wellicht is er nog hoop.
Leestip: Wat doe ik nu allemaal met sparen 2!
Hebben jullie wat mee gekregen van deze commotie en wat is jullie mening over dit onderwerp?
Het blijft bijzonder hoe anders jij denkt dan ik. (Positief bedoeld, fijn om ook andere geluiden te horen dan alleen maar altijd je eigen mening kunnen delen).
Ik ben ZZP’er en ben voor een verplichte AOV. Vanuit solidariteitsprincipe. Iedereen kan en mag meedoen, niemand wordt buitengesloten. Er zijn nu teveel mensen die hele hoge bedragen moeten betalen voor een AOV omdat ze in een risicoklasse vallen.
Het voorkomt ook -voor een deel- de discussie over de tarieven. Ja mijn con-colluga is misschien goedkoper, maar vraagt ook geen reeël tarief als je er AOV, pensioen, vakantiegeld, reiskosten, nascholingscursussen moet afhalen. Het wordt dan wat meer een gelijk veld.
Ik vind het nieuwe voorstel wel mooi, betalen op basis van inkomen, meerdere keuzes zoals de duur van je eigen risicoperiode en verplichte aanname van de verzekeraar. Zelf heb ik voldoende gespaard om de eerste twee jaar te overleven, maar wat als ik langer ziek ben? Ik heb nog geen verzekeraar gevonden die pas na twee jaar uit gaat betalen.
En als je geen 100 euro kunt missen om jezelf voor tijden van nood te kunnen verzekeren dan denk ik dat je niet goed bezig bent. Als je in loondienst bent betaal je hier toch ook voor, dan heb je ook geen keuze? Ik heb er niet bewust voor gekozen om zzp’er te zijn omdat je dan zelf kunt bepalen of je je verzekerd. Sterker nog: ik zou het heel fijn vinden om daar zelf iets minder keuze in te hebben, al die keuzes…
Serieuze vraag: als je geen 100 euro kunt missen voor een AOV: ben je dan een zzp’er of heb je een hobby?
Is toch niet bijzonder? Er zijn zoveel mensen met heel uitlopende meningen. Dat vind ik niet meer dan normaal🙈
Daar noem je wel gelijk een pijnpunt. Als je in loondienst bent betaal je namelijk ook bij lange na geen 100 euro per maand. Ik in elk geval niet. En dat is een punt wat ik er heel oneerlijk aan vind. De overheid ziet weer een manier om mensen financieel uit te kleden en verzekeraars rijker te maken.
Veel mensen worden zzp’er voor de vrijheid die dat geeft. Ze zijn in elk geval vrijheid gewend. Prima dat ze zich moeten indekken voor arbeidsongeschiktheid, maar laat mensen gewoon kiezen op welke manier ze dat willen doen. Geef dan meerdere opties bv 3, gebaseerd op de meest gebruikte opties die op dit moment gebruikt worden, bv; zelf sparen, broodfonds of een verzekering mét de optie om ook langere tijd als wachttijd te hebben. Bv max. 5 jaar met als gevolg een nog lagere premie. Ik vind de manier die nu op tafel ligt niet ver genoeg uitgedacht en ook niet in financieel voordeel van de zzp’er. Maar in het nadeel. Ik zou het er niet voor over hebben om elke maand zoveel geld te moeten betalen, omdat het weggegooit geld is als er niks gebeurd. En tel dat dan eens op over alle jaren van je werkende zzp-leven wat je dan betaald hebt. Dan krijg je spontaan een rolberoerte van hier tot Tokio. 100 pm is wel 1200 euro in een heel jaar. Dat is veel geld.
Ik doel meer op starters voor wie dit bedrag gewoon heel moeilijk te betalen is. De kleinste zelfstandigen die net beginnen.
Zelf heb ik altijd mezelf gered in elke situatie. Ik heb in mijn verleden veel dingen alleen gedaan/ op moeten knappen. Geen hulp gekregen door regeltjes omdatje dan nét buiten de boot valt. Waardoor ik dingen ook graag op mijn eigen manier doe en een hekel heb aan dingen die je worden opgedrongen. Ik los de dingen net even anders op dan een gemiddeld persoon, maar voor mij werkt het prima. Ik zou zo iemand zijn die ervoor zou kiezen om óf te sparen (mag wat mij betreft dan best geld zijn wat vast staat, maar wel op zo’n manier dat je zelf aan kunt geven ik kan mijn werk niet meer uitvoeren, dus heb het nodig en niet weer zo’n stom systeem als waarbij dan bepaalde dingen erbuiten vallen en je als nog niks krijgt). Als tweede optie zou ik voor een broodfonds kiezen.
Dus in zekere zin zeggen we een klein beetje hetzelfde; het is goed om ertegen verzekerd te zijn. Alleen denken we verschillend over de manier waarop. Al snap ik ook wat jij probeert te zeggen met de gelijkheid en tarieven.
[…] Leestip: Verplichte AOV voor ZZP’ers! […]