Financiële vrijheid bereiken

Financiële vrijheid bereiken

21 april 2018 6 Door Marìs

Financiële vrijheid bereiken. Deze week vertel ik jullie hoe je ook financiële vrijheid kunt bereiken.

Financiële vrijheid bereiken

Financiële vrijheid bereiken

Hoe kun je financiële vrijheid bereiken? Vragen veel mensen zich af. Als eerste zul je dan moeten bepalen wat die vrijheid voor jou precies inhoudt. Wil je zo laag mogelijke maandelijkse lasten zodat je minder kunt gaan werken? Of wil je zoveel geld bezitten dat je de rest van je leven niet meer hoeft te werken, of misschien wil je wel vervroegd met pensioen?

Voor mij betekend financiële vrijheid dat ik zo laag mogelijke maandelijkse lasten heb, dus zo min mogelijk geld nodig heb. Maar dan wel zodat ik nog gewoon leuke dingen kan doen en nog op vakantie kan. Daarnaast betekend het voor mij ook dat ik niet alleen maar bezig hoef te zijn met werken. Maar ook genoeg vrije tijd over hou. Plus ik wil niet pas met pensioen op mijn 71e. Dat vind ik echt belachelijk, wie weet ben ik tegen die tijd al lang dood, dus daar pas ik voor. Dan heb je nooit kunnen genieten van het niks doen/ doen waar je zin in hebt.

Maar dan de volgende stap. Bepalen hoeveel geld je maximaal per maand wilt uitgeven. Dat heb ik al helemaal duidelijk. Ik wil met 1000 euro per maand gemakkelijk rond kunnen komen. Plus daarvan dan ook gewoon goed kunnen sparen. Stap 1 om dat te bereiken is de hypotheek volledig aflossen, zodat er geen woonlasten meer zijn (met woonlasten bedoel ik dan; hypotheekkosten).

Verder moet je bepalen wanneer je je financiële vrijheid behaald hebt. Hoeveel geld heb je nou in totaal nodig om die financiële vrijheid te bereiken? Want je weet ten slotte van tevoren niet wanneer je dood gaat, dus ook niet hoeveel geld je nodig hebt tot het eind van je leven. Dus zelf ben ik er nog niet over uit hoeveel geld ik in totaal nodig heb om financiële vrijheid te bereiken.

Hoe blijf je gemotiveerd?

Maar wanneer je dit allemaal voor jezelf op een rijtje hebt, hoe blijf je dan ook gemotiveerd om dit te bereiken? Dat is de volgende vraag. Mijn antwoord daarop is; maak eens een lijstje voor jezelf. Een lijstje met wat je er allemaal voor laat om die financiële vrijheid te bereiken. Je kunt hier mijn lijstje bekijken. Bekijk jouw lijstje en wees er trots op hoeveel verleidingen jij kunt weerstaan. En wat voor mij ook erg helpt is om je doel niet in 1x op een onmenselijk hoog bedrag te zetten, maar om dat doel stukje bij beetje steeds wat verder op te schroeven wanneer je je huidige doel bereikt hebt.

Hoe denken jullie over dit onderwerp? Wat betekend financiële vrijheid voor jou? Hoeveel geld denk jij daarvoor nodig te hebben?