Koninklijk besluit is binnen!

Koninklijk besluit is binnen!

11 juli 2021 7 Door Marìs

Mijn koninklijk besluit is binnen! EINDELIJK!!! Op zich is het nog best snel gegaan als je na gaat hoeveel tijd er minimaal voor staat. Maar wachten duurt altijd een eeuwigheid.

Koninklijk besluit is binnen!

Mijn koninklijk besluit is binnen! Ik ben zo blij!! Even een korte intro voor de mensen die mijn blog nog niet zo lang volgen, of hier later spontaan terecht komen. Ik deed op 3 januari 2021 een aanvraag voor achternaamwijziging. Dit omdat ik al jaren graag mijn moeders achternaam wilde aannemen (maar altijd dacht dat er door de andere partij succesvol bezwaar gemaakt kon worden). Achteraf bleek dit alleen te kunnen met zwaarwegende reden, bijvoorbeeld als ik ontoerekeningsvatbaar zou zijn.

Leestip: Hoe lang duurt een achternaamwijziging?!

Vervolgens ga je een heel traject in. Dat heb ik in een eerder artikel al uitgebreid besproken. Die kun je terug lezen via de link hier vlak boven. Op 30 april was de bezwaar periode van 6 weken voorbij. Wat ik toen nog niet wist, is dat het daarna nog minimaal 10 weken duurt voordat het koninklijk besluit komt. En dat duurt lang, als je na een maand al denkt; waar blijft het nou? Ik wist destijds namelijk dat dat minimaal 10 weken duurt, daar kwam ik pas achter door naar Justis te bellen. Ik vind dat zij dat hadden horen te vermelden. Het proces is al stressvol genoeg en daarom van belang om de mensen die het aangaan goed te informeren, zeker wanneer ze ergens heel lang op moeten wachten.

Maar na dat telefoontje wist ik dus dat mijn 10 weken op 9 juli 2021 voorbij zouden zijn. 1 dag later op 10 juli ontving ik dan ook al direct het koninklijk besluit. Terwijl daar dus geen maximale termijn voor staat, dus ik ben echt énorm blij dat ze mij niet nóg langer hebben laten wachten!!

Hoe nu verder?

Dit koninklijk besluit is dus naar mij gestuurd, maar ook een brief naar de belanghebbenden. Dus in dit geval meestal de ouders, ontvangen daarvan bericht. Maar dan zijn we er nog niet, want het koninklijk besluit wordt ook naar je geboortegemeente gestuurd.

Leestip: Online extra geld verdienen doe je zo, dit kan iedereen!

Zij passen het daar aan in je geboorteakte en sturen het daarna door naar de gemeente waar je woont. Zij passen het dan aan in de basisregistratie personen. Daarna is het ook aangepast bij overheidsinstanties, zoals bijvoorbeeld de belastingdienst en je digi-d. Hier kan dus nog wel enige tijd overheen gaan voordat je een nieuw paspoort kunt aanvragen.

Tot die tijd besta je eigenlijk niet, omdat je geen geldig identiteitsdocument hebt. Natuurlijk kun je wel gewoon het koninklijk besluit bij je dragen (eventueel digitaal op je telefoon!). Je zult hierdoor geen problemen krijgen. Maar een gek idee is het wel. Het voelt toch een soort van illegaal zijn, omdat je geen kloppend identiteitsbewijs meer hebt. Maar dat heeft ook wel wat grappigs, want écht illegaal ben je natuurlijk niet. Wel moet je er rekening mee houden dat je in die tijd dus niet op vakantie kunt naar het buitenland.

Omdat je niet weet hoe lang het proces precies duurt, kun je beter geen vakantie boeken naar het buitenland, want dat levert veel stress op. Zeker omdat je na het besluit ontvangen te hebben nog moet wachten op de gemeente. En die zijn meestal niet zo snel 😉 Op internet is te vinden dat het nog 4 tot 6 weken duurt voordat de gemeente het aanpast. En dan moet je nog die afspraak maken voor de aanvraag van je nieuwe identiteitsbewijs.

Voor mij is het dus nog even afwachten hoe lang het duurt voordat de gemeente mijn gegevens wijzigt, maar het eind is nabij! Of de gemeente van je woonplaats je gegevens gewijzigd heeft, kun je checken door in te loggen op ‘mijn overheid’, dan staat je naam namelijk bovenin. Hopelijk wordt die van mij daar nu snel gewijzigd, dan kan ik eindelijk een vaccinatie afspraak maken! En daarna alle administratieve dingen regelen, zoals een paspoort aanvragen, het omzetten van de naam van je bankrekening en meer. Hierover schrijf ik tzt nog een ander artikel.

Leestip: 10 tips om sneller te sparen!

Als jij iemand kent die een achternaamwijziging ondergaan heeft, hoe lang duurde het dan bij diegene voordat de gemeente het verwerkt had? Kreeg je daarvan bericht van je gemeente?