Slechte geldadviezen

4 oktober 2018 5 Door Marìs

Slechte geldadviezen. Vorige week konden jullie lezen hoe je meer bezoekers op je blog kunt krijgen via Pinterest. Deze week ga ik het met jullie hebben over slechte geldadviezen.

Slechte geldadviezen

Slechte geldadviezen. Soms krijg je wel eens van die goedbedoelde adviezen, die eigenlijk helemaal niet goed zijn als je ze (op dat moment) uit zou voeren.

Een zo’n veelgehoord advies is; ga investeren! Spaargeld levert niks meer op, dus je moet je geld investeren. Uhm, ja op zich een leuk advies hoor. Maar wat als je wasmachine kapot gaat en jij hebt geen spaargeld en hebt al je geld in geïnvesteerd? Niet slim!! Je moet altijd alleen maar geld investeren wat je lange tijd kunt missen.
En ALTIJD ervoor zorgen dat je een spaarbuffer hebt om onverwachtse kosten op te kunnen vangen.

Net zoals wanneer je extra aflost op je hypotheek dat mensen dan zeggen; waarom ga je niet beleggen in plaats van extra aflossen? Daarmee maak je veel meer rendement. Leuke tip op zich, maar daar heb je dus niks aan als je je maandelijkse vaste lasten zsm zo laag mogelijk wilt krijgen. Rendement is ook niet alles. Als ik dat wil halen zou ik idd wel gaan beleggen. Wat ik in de toekomst ook wel wil gaan doen. Maar nu nog even niet. Eerst moet mijn spaarrekening op orde zijn en moet er op de toekomstige nieuwe hypotheek weer goed afgelost worden. Zodat die weer snel omlaag gaat naar een mooi bedrag. En wellicht zullen er ook klussen in het nieuwe huis moeten gebeuren, die gaan ook voor.

NOOIT lenen!

Nog zo’n advies; leen geld voor je studie! Iedereen doet het toch? Dat is wel echt de meest stomme reden ooit om geld te gaan lenen. Iedereen weet dat studeren tegenwoordig veel geld kost dus spaar voor je kind! En laat je kind gewoon lekker werken en een deel inleveren voor de toekomstige studie. Later zal hij/ zij je dankbaar zijn. En als je zelf die persoon bent die over een paar jaar wil gaan studeren.

Zoek dan nu eens alvast uit wat de studie die je leuk lijkt kost. Zoek een baantje en ga er gewoon voor sparen! Geleend geld moet je ten slotte altijd weer terugbetalen. En de rente gaat weer omhoog op de studieschuld! Lenen is nooit voordelig en kost ALTIJD extra geld. Dus hoe minder je hoeft te lenen hoe beter! Het liefst gewoon niks. Je kunt ook eerst een jaar fulltime gaan werken voordat je gaat studeren om voor je studie te sparen. En thuis blijven wonen tijdens je studie scheelt ook al heel veel geld.

Ook niet handig!

Over je pensioen hoef je je geen zorgen te maken als je jong bent, dat is nog zo ver weg! AHUM!! Dit is echt iets wat oudere mensen wellicht zullen zeggen, maar tegenwoordig moeten we ons daar wel degelijk zorgen om maken. Nu bestaat de AOW nog, maar wat als wij als twintigers/ dertigers en veertigers bejaard zijn? Bestaat het dan ook nog? En zou jij zonder je AOW rond kunnen komen van alleen je pensioen? Nee he? Dus moeten we daar iets aan doen! Als we zekerheid willen 😉

Een koophuis als pensioen/ investering nemen! Nee! Want dat geld haal je er alleen maar uit wanneer je het huis verkoopt (of tzt gaat verhuren). En misschien wil je dat wel helemaal niet omdat je er heel fijn woont. En wat als het crisis is en je probeert dat huis te verkopen en het lukt niet? En de huurders blijven weg? Is het dan ook nog zo’n goede investering? Ik vraag het me af..

Oh dat betaal je toch gewoon met je creditcard of met afterpay! Super handig! Niet dus. Betalen moet je toch en dat kun je maar beter gewoon gelijk doen. Dit soort rekeningen worden namelijk vaak vergeten en komen dan vervolgens altijd weer boven op een moment dat je het niet kunt gebruiken. En als je ergens geen geld voor hebt, moet je het ook gewoon niet kopen op dat moment!

Wat zijn de meest slechte geldadviezen die jullie recent gehoord hebben?