Tijd is kostbaar

Tijd is kostbaar

18 april 2021 5 Door Marìs

Tijd is kostbaar, daar is denk ik iedereen het wel mee eens. Wanneer je tijd verliest, krijg je die nooit meer terug. Daarom is tijd des te meer waard.

Tijd is kostbaar

Tijd is kostbaar, daar is iedereen het denk ik wel mee eens. Niemand vind het fijn om tijd te verliezen, want dat krijg je nooit meer terug. Je kunt proberen je reistijd korter te maken, maar reistijd is en blijft tijd waarin je aan het reizen bent.

Leestip: Mijn inkomstenbronnen! 

We doen het bijna allemaal; onze tijd verkopen. De een door voor een baas te werken, de ander door zijn of haar tijd te verkopen als zzp’er. Iedereen beslist voor zichzelf hoeveel tijd hij of zij wil verkopen. Soms is er weinig keuze, omdat rekeningen nou eenmaal betaald moeten worden. Maar je hebt wel behoorlijk veel invloed op je eigen tijd.

Ongeacht of je voor een baas werkt, of voor jezelf, je verkoopt je tijd om je rekeningen te kunnen betalen. Maar de eerste belangrijke beslissing die je neemt is of jij voor een baas wilt werken, of voor jezelf. Je kunt deze 2 opties natuurlijk ook combineren, zoals ik op dit moment doe. De tweede belangrijke beslissing die je neemt gaat over je reistijd. Hoe lang wil je maximaal reizen per dag (enkele reis) naar je werk?

Dat beslis je helemaal zelf. Jij bepaald namelijk waar je gaat werken, in welke plaats en in welke plaats je woont. Niks is onmogelijk. Je kunt een verhuizing altijd overwegen als je ineens werk aanneemt wat een stuk verder weg is. Vaak dienen mensen diverse bezwaren aan, maar 9 van de 10 keer zit dat allemaal tussen je oren.

Zelf vind ik tijd heel belangrijk. Zo wel hoeveel tijd ik in mijn betaalde baan steek, als de tijd die ik in mijn overige inkomstenbronnen steek, als mijn vrije tijd. Voor mij moet het een werkbare situatie zijn waarbij ik me helemaal goed voel. Tuurlijk heb je soms een dip, maar over het algemeen tevreden zijn is heel belangrijk. Tijd die al voorbij is, krijg je namelijk nooit meer terug. Daarom zal ik ook nooit veel tijd verspillen aan reistijd. Want reizen voor werk voelt voor mij als tijdverspilling. Ik kan in die tijd namelijk niks anders (in huis) doen. En tijdens het auto rijden kun je sowieso niks anders doen. Reizen met het ov is in mijn geval al helemaal tijdverspilling, want dan ben ik 3x zo lang onderweg. Letterlijk.

Denk daarom eens na voor jezelf of jij tevreden bent met hoe je je tijd momenteel indeelt. Heb je genoeg vrije tijd over? Zelf ben ik meer dan fulltime bezig met inkomsten genereren. Ondanks dat mijn werk in loondienst maar 12 uur is (soms meer, als ik langer doorwerk). De tijd die ik langer werk, laat ik omzetten in vrije tijd. Hiervoor kan ik dan dus weer vrij nemen waarbij mijn baas die vrije dag doorbetaald, terwijl ik ondertussen vanuit huis ook geld verdien. Dubbel verdienen dus, en dat is altijd leuk!

Op dit moment werk ik 4 ochtenden in loondienst en de rest van de dag werk ik nog voor mijn andere inkomstenbronnen. Ook in het weekend gaat het werken voor andere inkomstenbronnen gewoon door. Hierdoor merk ik wel dat ik erg weinig vrije tijd heb. Dit vind ik over het algemeen niet erg, omdat ik erg blij wordt van mijn overige inkomstenbronnen. Maar toch loop ik er nu soms wel tegenaan dat ik tijd te kort kom. Daarom wil ik het later dit jaar toch weer anders gaan doen. Een ochtend minder in loondienst werken is daarbij een eerste stap. Want dat scheelt ook weer ruim 20 minuten reistijd per week. En daarbij vind ik mijn tijd verkopen aan een baas de meest vervelende manier van tijd verliezen (naast reistijd).

Wel heb ik besloten dit pas na de zomer uit te voeren, omdat ik eerst nog een flink bedrag bij elkaar moet sparen voor de renovatie van mijn tuin. Dus voorlopig wordt het nog even heel veel werken. En tussendoor extra proberen te genieten van de weinige échte vrije momenten die ik wel heb. Hierbij kijk ik vooral heel erg uit naar mijn vakantie in de herfst! Dan ben ik echt even 2 weken weg. Maar stiekem werk ik ook dan nog door aan mijn overige inkomstenbronnen, hoewel ik daarvoor wel grotendeels vooruit werk zodat ik op vakantie wél veel vrije tijd heb.

Leestip: Werk niet meer leuk en mijn blog inkomsten!

Hoe belangrijk is jouw tijd voor jou? Ben je blij met je huidige verhouding werk-vrije tijd? Of niet? Zo niet, hoe wil je dit dan anders gaan doen?

Tijd is kostbaar