
Tradities en kosten
Vandaag lezen jullie mijn artikel; Tradities en kosten. Want zo rond de feestdagen zijn er natuurlijk veel verschillende tradities die uitgevoerd worden. En die kosten soms ook geld.
Tradities en kosten
Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd naar jullie tradities en kosten hiervan. Hebben jullie tradities met kerst, of juist met oud en nieuw? Of op nog een andere tijd in het jaar? Zelf heb ik eigenlijk diverse tradities gedurende het jaar. Daarover zal ik eerst vertellen.
Leestip: Iedereen heeft Fuck You Money nodig!
Om te beginnen mijn verjaardag. De traditie is om op die dag altijd samen te zijn met mijn moeder en samen iets leuks te doen. Het allerliefst vier ik het samen met mijn moeder én mijn Canarische vriendinnen, dat hoop ik ook in 2023 weer te kunnen doen. Kan dit niet, dan probeer ik eigenlijk altijd in Nederland iets leuks te zoeken om te doen op de dag zelf.
Zo gaan we sowieso altijd uit eten, of in elk geval eten halen als je niet letterlijk uit eten kunt. En in Nederland vind ik het erg leuk om op mijn verjaardag naar het theater te gaan, het liefst naar een musical. Afgelopen jaar kon dat helaas niet, omdat mijn verjaardag op een maandag viel, en dan draaien er geen musicals. Maar de eerstvolgende dag dat het wel kon, gingen we als nog. Op de dag zelf kwam ik terug van vakantie (in Nederland) en ben ik lekker uit eten geweest met mijn moeder (en oma). De kosten van deze traditie verschillen dus eigenlijk per jaar.
Dan kerst, de meest recente feestdag. Ook deze traditie is er weer een samen met mijn moeder. Want de laatste jaren hebben wij onze ‘eigen kerst’ op 24 december. Dan openen wij overdag de cadeaus die we voor elkaar kopen en in de avond gourmetten we dan gezellig. De rest van dag vullen we wel steeds verschillend in, net waar we op dat moment zin in hebben. Wat betreft de kosten van het eten komt dat jaarlijks ongeveer op hetzelfde neer. De cadeau-kosten verschillen wel per jaar. We spreken nooit van tevoren een budget af, maar kijken per jaar zelf wat we kunnen en willen uitgeven.
Ook vind ik het gezellig om een kerstdorp op te zetten en natuurlijk staat er ook altijd een (kleine) kerstboom, waar de cadeaus al een paar weken voor kerst onder gelegd worden. Verder hangt er altijd een touwtje waar ik mijn kerstkaarten aan op kan hangen. En er hangt ook altijd verlichting nog los in de woonkamer en de keuken, dat staat zo gezellig! Daarnaast staan er ook wat kerst-gerelateerde kaarsen op tafel, om nóg meer kerstsfeer in huis te brengen. Wat voor soort versiering staat er allemaal in jullie huis? Mijn versiering blijft (deels) staan tot een paar dagen na oud & oud, dan haal ik het altijd weer weg. Wanneer halen jullie je kerstversiering weg? Op een vaste dag? Of als je het zat bent?
Tot slot sluiten we het jaar af (en beginnen het nieuwe jaar) met oud en nieuw. De enige traditie die er bij mij is met oud en nieuw is oliebollen eten. En hapjes. En tv kijken. Ik vier dit namelijk soms ook alleen, zoals vorig jaar. Toen ging ik gewoon lekker slapen omdat vuurwerk toch verboden was. Al werd ik natuurlijk als nog wakker om 12 uur van eigenwijze mensen die als nog aan het knallen waren. Overdag at ik lekker mijn oliebollen op en de hapjes die ik voor mezelf gehaald had.
Maar toch is oud en nieuw natuurlijk veel gezelliger als je het samen kunt vieren. Dit jaar vier ik het wel weer samen met mijn moeder, dus dat wordt gezellig. Tussendoor ga ik wel slapen, omdat ik de dag erna anders mega brak ben. En dat vind ik het niet waard. Daarvoor en daarna kan ik ook prima gezellig doen 😉 Wat zijn jullie tradities met oud en nieuw?
Leestip: Extra geld verdienen voor de feestdagen? Dat kan hier!
Welke tradities hebben jullie het jaar door? En met kerst en oud en nieuw? Doen jullie naast de kerstboom ook aan losse kerstdecoratie en hoe lang blijft jouw kerstversiering staan/ hangen? Welke hapjes hebben jullie met oud en nieuw?
Leuk om over je tradities te lezen. Ik heb niet veel met oliebollen maar sinds we in ons nieuwe huis wonen, staat er een kraam om de hoek in het winkelcentrum en daar zijn ze zo lekker, mjamm.
Vanmijn kindertijd weet ik wel een paar tradities. Met verjaardag kookte mijn moeder wat je lekker vond (zuurkoolstampot). Met Sinterklaas bakte mijn tante (die boven mijn ouders woonde) de heerlijkste gevulde speculaas. Daar kregen we een flink stuk van. Met de kerst en oudjaar pelde mijn moeder en tante garnalen en daarvan maakte ze balletjes met kalfsgehakt. Ook was er een garnalen cocktail en garnaaltjes in het zuur. Ik was een lastige eter maar dat vond ik lekker. Verder bakte mijn moeder appelflappen voor oud en nieuw. Schalen vol. Ook voor mijn opa en oma en oom en tante. In plaats van avondeten was er koffie (ik drink al koffie met warme melk sinds in 10 jaar was) appelflappen. In de avond hapjes. Broodjes met paling, zalm en garnalen en gaffelbitter op een toastje.
Die garnalen traditie is gestopt omdat mijn man en kinderen het niet lekker vinden. Mijn moeder kan vanwege pijn in haar arm niet meer pellen. We kopen nog wel eens gepelde garnalen voor op een toastje. Mijn opa, oma, tante en oom zijn overleden en appelflappen kopen ze nu bij een fijne banketbakker.
Wij hebben alleen een brunch (met wisselende gerechtjes) op 1e kerstdag. Wat we verder eten kan elk jaar verschillen. Rosbief is wel een favoriet. Gourmetten wil ik niet in huis. Dat doen we wel eens buiten of in een huisje. Cadeautjes doen we ook. Elk een cadeautje van ong. EUR 30 en de kinderen (22 en 17) krijgen nog iets gezamenlijk (dit jaar een abbo op de dierentuin).
Dankje en ook leuk om over jullie tradities te lezen! Klinkt in elk geval ook heel gezellig allemaal!
[…] Leestip: Tradities en kosten! […]