
Wat heb je aan een diploma?
Wat heb je aan een diploma? Heb ik mij wel eens afgevraagd. Dat ligt eraan wat je wilt in het leven.
Wat heb je aan een diploma?
Wat heb je aan een diploma? Dat ligt er helemaal aan wat je wilt gaan doen in/ met jouw leven. Leren kost geld, maar leren maakt je ook psychisch rijker. Maar…
Leestip: In crisistijd geld anders uitgeven?
Op school moet je zo min mogelijk fouten maken, want voor fouten maken wordt je gestraft. Aldus Robert Kiyosaki (ja daar komt hij weer). En daar zit wat in. Des te meer fouten je maakt, des te lager jouw cijfer is. Terwijl je misschien wel over heel goede vaardigheden beschikt. Ik ben het er dan ook mee eens dat het onderwijs verouderd is. Maar tegelijkertijd denk je ook: hoe moet het dan anders?
Zelf ben ik voor leren in de praktijk. Ga die baan maar uitvoeren tijdens je opleiding. Zo zie je meteen of het bij jou past of niet. Want er zijn zoveel mensen die niet goed zijn in tekst in hun kop stampen, terwijl ze het beroep zelf prima kunnen uitvoeren. Zo heb je meteen ook dat verschil niet meer tussen theorie en de praktijk waar velen nu tegenaan lopen.
Robert Kiyosaki bedoeld overigens niet dat je maar helemaal niet moet studeren. Maar wees wel alert op dat je opgeleid wordt om voor een baas te gaan werken. Er wordt in je hoofd gestampt dat je een goede baan moet zoeken zodat je goed rond kunt komen. Op school, door je ouders, door je omgeving. Maar er zijn ook andere manieren. Je kunt ook je eigen bedrijf beginnen, je kunt ervoor zorgen dat zo lang je nog thuis woont en een baan hebt, je al eraan werkt om je vermogen op te bouwen, door te investeren en beleggen. Zo kun je ontsnappen aan de ratrace waarin velen vast zitten.
Zelf zegt hij; focus je niet op maar 1 ding. Leer niet alles over 1 onderwerp, maar leer een klein beetje over alles. Daar kun je namelijk veel meer mee bereiken. Want stel je wilt je later ooit nog eens omscholen, dan zit je niet vast in die ene sector, maar weet jij al veel meer. Onbewust heb ik dit ook gedaan. Ik heb namelijk diverse opleidingen gedaan, maar door pech lang niet alles afgemaakt. Dit was niet mijn bedoeling. Maar zo weet ik uiteindelijk ook wel van veel een klein beetje af. En blijf jezelf ontwikkelen, ook daar ben ik het helemaal mee eens. Zo houd je je hersens ook actief en wakker en groei je mentaal weer verder.
Leestip: Mijn gezin gaat failliet!
Mijn denkwijze
Het boek ‘rijke pa, arme pa’ sloot eigenlijk precies aan bij mijn denkstijl en daarom ben ik er ook best wel fan van geworden. Binnenkort leen ik daarom nog 2 boeken van deze schrijver. Ik ben er nu al benieuwd naar. Ze zijn gereserveerd! Wie weet wat ik er nog meer van kan leren. Het bevestigde voor mij dat mijn denkwijze zo gek nog niet is. Ook staat Robert altijd open voor andere manieren van denken, hij wil voor zichzelf begrijpen waarom mensen zeggen wat ze zeggen, waarom ze handelen zoals ze doen. Dat vond ik wel interessant. Doorvragen in plaats van afwijzen en niet meer luisteren.
Zo lang ik nog werk blijf ik op deze manier doorgaan zoals ik dat nu ook doe. Daarna ben ik heel benieuwd wat ik opgebouwd heb. Dit zal in maart 2022 zijn, want dan loopt mijn derde en dus laatste contract af. Tenzij mijn locatie eerder gaat verhuizen, dan zal dit wellicht iets eerder worden. Maar heel 2021 wordt er niet verhuisd door mijn locatie, omdat andere locaties eerst gaan.
Daarna ben ik van plan om eerst een cursus te gaan volgen die ik al een tijdje wel interessant vind, maar waar ik het geld nog niet voor over gehad heb. Omdat ik er niet persé mijn werk van wil maken. Dus dacht ik; wat heb je aan een diploma? Je hebt niet persé een diploma nodig om van beroep of branche te wisselen. Je kunt zo een eigen bedrijf starten zonder dat je daar ook maar een diploma voor hebt. Kijk naar Walt Disney, hij zette ook zijn eigen pretparken op. Daar kon je vroeger ook geen opleiding voor volgen. En zo zijn er veel voorbeelden te noemen.
Maar ik wil ook wat dat betreft weer iets bijleren omdat ik het onderwerp interessant vind. Welke cursus het is deel ik later pas. Eerst maar eens kijken of hij tegen die tijd nog aangeboden wordt 😉 Want op dat moment heb ik er alle tijd voor. En dat vind ik belangrijk. Jullie horen het tegen die tijd wel. Door het boek weet ik nu dat het niet erg is om naderhand niks op werkgebied met die cursus te doen, maar gewoon de informatie in je op te slaan en dat te gebruiken wanneer het van pas komt.
Leestip: Wanneer ging jij nadenken over geld?
Heb jij je gefocust op 1 ding? Of ook over meerdere dingen geleerd door middel van bijvoorbeeld verschillende cursussen? En sta jij ervoor open om écht naar een andere denkwijze te luisteren en dat oprecht proberen te begrijpen?
In mijn ogen is een diploma van school alleen relevant om aan te geven op welk denk niveau je zit. De inhoud van je diploma (welke richting) maakt hierbij veel minder uit gezien werkervaring en werk ethiek hier veel belangrijker zijn om je baan tot een succes te maken. Echter bepaalde functies vereisen zeker wel een bepaald denk niveau en met een diploma in de hand kan je dat aantonen.
Echter hoe verder je in je werk carrière bent, hoe minder belangrijk je diploma wordt. Voor mijzelf is het zelf zo, dat nog nooit iemand erom gevraagd heeft of ik echt wel dat diploma heb.
Aangaande je laatste stukje, focus je niet op 1 onderwerp, maar leer van een hoop onderwerpen een beetje. Kan ik het alleen maar mee eens zijn, ik probeer zoveel mogelijk een brede kennis op te bouwen gezien dit voor je maatschappelijke profiel, maar ook voor je eigen verbreding, kan zorgen en je daardoor sneller patronen en andere zaken op kan pakken.
Tot op heden lukt mij dit nog behoorlijk goed, maar naar mate ik ouder wordt merk ik wel dat over alles een beetje te weten veel tijd kost en tijd nu eenmaal schaars is in de wereld.
Zelfs dat hoeft niet zo te zijn. Je denkniveau kan ook hoger zijn dan je diploma. Een diploma geeft dat niet persé aan.
Het kost dan meer tijd omdat het dan vaak ook meer moeite kost om het te onthouden. Maar af en toe iets nieuws leren schijnt ook goed te zijn voor je hersenen. Zodat ze actief blijven.
Je hebt gelijk hoor, maar als je solliciteert kunnen ze dat natuurlijk niet beoordelen en is het kijken naar wat het hoogst behaalde onderwijs is dan ook de makkelijkste route.
Echter hoe ouder je wordt, en hoe meer werkervaring je hebt, hoe minder relevant dat papiertje wordt.
Dat ligt er maar aan, als je tijdens een gesprek de goede vragen stelt kun je daar heel veel uit halen. En verder heb je natuurlijk niet voor niks altijd een proefperiode.
Voor mij is dat papiertje nog nooit relevant geweest. Maar het is maar net in welke branche je wilt/ gaat werken. Heeft niet altijd met leeftijd te maken, meer nog met je branche is mijn ervaring.
Ook daar heb je zeker gelijk in. Maar tegenwoordig überhaupt op gesprek komen is al lastig, en ja can you blame them als er veel sollicitaties langskomen, dan moet je snel filteren en dan is het toch echt alleen op basis van je cv…. vaak lezen ze je brief dan niet eens als je cv niet voldoet aan de voorwaardes.
In andere bedrijfstakken waar jij ook in zit is je papiertje misschien niet het belangrijkst, maar het is niet onbelangrijk!
Mijn punt is; je bent niet kansloos zonder diploma. Zat werk op de wereld waarvoor een diploma niet nodig is. Ik heb er een hekel aan als mensen doen alsof je kansloos bent zonder diploma, feit is dat dat gewoon niet waar is. Zeker niet wanneer je kijkt naar mensen als bv Walt Disney.
Punt van dit artikel is: zorg dat je je niet op 1 ding focust wat betreft opleiding. Je bent veel breder inzetbaar wanneer je op meerdere gebieden dingen geleerd hebt. Als je 1 diploma hebt en verder niks en aan het werk bent (en op jezelf woont) zit je al vast in de ratrace waar je dan niet zo gemakkelijk uit komt als je niet breed inzetbaar bent.
Ik ben een tijd ambtenaar geweest, en dat is zowat de enige job waarvoor een diploma wel degelijk belangrijk is.
Het studeren en een hoger diploma halen heeft misschien voor de meeste jobs niet zo veel nut, mij heeft het zeker als persoon gevormd en het heeft mijn manier van denken beïnvloed. Ik zou het iedereen die kan zeker aanraden om verder te studeren.
Verder is het inderdaad goed om van verschillende dingen een beetje te weten, maar het is ook interessant om iets meer dan gemiddeld te weten over heel specifieke onderwerpen.
Zo kan je vb net die legosets uitkiezen die binnen een jaar het dubbele waard zijn.
Rijke pa arme pa was inderdaad een interessant boek. Ik las het 10 jaar geleden. Intussen is wel gebleken dat de schrijver het niet zo nauw met de waarheid hield wat betreft zn eigen leven in zn boeken.
Dat ligt er maar aan wat voor soort ambtenaar. Ambtenaar is een breed begrip. Mijn moeder is ook een ambtenaar, maar toch echt met alleen de huishoudschool op haar cv aangenomen.
Zeker interessant als je dingen op waarde kunt inschatten en of dat toe gaat nemen. Daar kun je leuke winst mee maken.
Wat bedoel je met je laatste opmerking over dat hij het niet zo nauw neemt? Ik heb iets gemist wat dat betreft geloof ik?
Ik heb een aantal diploma’s en daarmee heb ik altijd werk gevonden. Voor dit werk had ik de diploma’s ook echt nodig. Voor het vak van docent moet je een diploma hebben. Er staan, vanwege tekorten, ongeschoolde mensen voor de klas, maar zij moeten wel binnen x aantal jaar een diploma behalen willen zij hun baan behouden. Ons bestuur en de onderwijsinspectie zien daar streng op toe. Ik heb een paar jaar geleden een opleiding tot gewichtsconsulente gevolgd – alleen de theorie – en met een getuigschrift (géén diploma!) afgerond. Ik vond de theorie interessant en had deze kennis nodig om een keuzevak op een van onze opleidingen te kunnen geven. Een diploma opent deuren maar is niet zaligmakend.
Ik heb zelf ookdiverse certificaten/ getuigschriften. Altijd leuk om dat te krijgen als blijk van dat je het goed gedaan hebt. Je laatste opmerking vind ik mooi! Het is precies wat ik ook denk. Diploma’s kunnen handig zijn indien je het nodig hebt, maar ze zijn absoluut niet heilig. Het irriteert mij ook altijd een beetje dat mensen doen alsof dat wel zo is. En dat ze ook nog durven te zeggen dat je niks waard bent zonder diploma. De grootste onzin ever is dat. Ik heb zelf een diploma administratief medewerker. Maar nooit gebruikt en dat gaat ook niet gebeuren omdat ik niet in die branche ga werken. Ik vind ook oprecht mijn certificaten/ getuigschriften veel fijner om te hebben, omdat dat echt dingen waren die ik erg leuk vond om te doen. Zoals bv cursussen Spaans en cursus binnenhuisarchitectuur.
Ik vraag me af waarom jouw blogs altijd beginnen met 4 keer dezelfde zin. Heb je daar een reden voor?
Ja zeker heb ik dat. Ik heb een tijd geleden een seo cursus gevolgd en daarin werd je geleerd hoe je het beste vindbaar bent in zoekmachines op internet. Voor het schrijven van je artikelen gelden bepaalde regels. Zo moet de titel van je artikel terugkomen in je intro, de titel die je na je intro zet én in de eerste alinea na je titel in het bericht. Zo ver mogelijk vooraan, dus daarom beginnen de intro en het artikel zelf ermee.
Als je op mijn home pagina kijkt zie je bv alleen de titel staan van het artikel met de intro en daarna de ‘lees verder’ knop. Ook dat is weer een ding die je toe moet passen. Zo zijn er tal van ‘regels’ waardoor je beter vindbaar bent, of bv de lees verder knop omdat je dan sneller langs artikelen kunt scrollen en dus eerder ziet waar iemand allemaal over schrijft.
Leuk om even over na te denken. Ik heb een diploma gehaald, MEAO secretarieel en ik heb er nog nooit wat mee gedaan, nooit wat mee hoeven te doen. Ik ben na de opleiding iets heel anders gaan doen, terwijl ik daarmee bezig was, een interne cursus hiervoor gevolgd. Daarna ben ik een paar jaar gaan moederen ( ook geen diploma voor gehaald 😉 en daarna ben ik via via aan de bak gekomen bij mijn huidige werkgever. Geen diploma voor, tussendoor wel een cursus bij de leidse gevolgd op mijn vakgebied, maar voor de rest door het werk te doen het geleerd! Ik hou ervan dat als mensen datgene doen waar ze goed in zijn of ze er nu wel of niet voor geleerd hebben. Een advocaat kan bijvoorbeeld een heel goede stucadoor zijn maar daar nooit voor hebben geleerd! Voor heel specifieke beroepen, in de medische wereld, heb je natuurlijk wel een behoorlijke achtergrond nodig, maar voor de algemenere beroepen denk ik ook vaak; dat kan ook wel zonder het bewuste diploma! Maar zo denk ik er over…Ben nu toch wel nieuwsgierig naar het boek. Denk dat ik hem ook even ga lezen, spreekt me wel aan.
Leuk om je verhaal te lezen! En hier precies dezelfde mening.
Ha leuk, ik ben benieuwd wat je ervan vinden gaat!