Wat heb je aan een diploma?

Wat heb je aan een diploma?

24 september 2020 14 Door Marìs

Wat heb je aan een diploma? Heb ik mij wel eens afgevraagd. Dat ligt eraan wat je wilt in het leven.

Wat heb je aan een diploma

Wat heb je aan een diploma?

Wat heb je aan een diploma? Dat ligt er helemaal aan wat je wilt gaan doen in/ met jouw leven. Leren kost geld, maar leren maakt je ook psychisch rijker. Maar…

Leestip: In crisistijd geld anders uitgeven?

Op school moet je zo min mogelijk fouten maken, want voor fouten maken wordt je gestraft. Aldus Robert Kiyosaki (ja daar komt hij weer). En daar zit wat in. Des te meer fouten je maakt, des te lager jouw cijfer is. Terwijl je misschien wel over heel goede vaardigheden beschikt. Ik ben het er dan ook mee eens dat het onderwijs verouderd is. Maar tegelijkertijd denk je ook: hoe moet het dan anders?

Zelf ben ik voor leren in de praktijk. Ga die baan maar uitvoeren tijdens je opleiding. Zo zie je meteen of het bij jou past of niet. Want er zijn zoveel mensen die niet goed zijn in tekst in hun kop stampen, terwijl ze het beroep zelf prima kunnen uitvoeren. Zo heb je meteen ook dat verschil niet meer tussen theorie en de praktijk waar velen nu tegenaan lopen.

Robert Kiyosaki bedoeld overigens niet dat je maar helemaal niet moet studeren. Maar wees wel alert op dat je opgeleid wordt om voor een baas te gaan werken. Er wordt in je hoofd gestampt dat je een goede baan moet zoeken zodat je goed rond kunt komen. Op school, door je ouders, door je omgeving. Maar er zijn ook andere manieren. Je kunt ook je eigen bedrijf beginnen, je kunt ervoor zorgen dat zo lang je nog thuis woont en een baan hebt, je al eraan werkt om je vermogen op te bouwen, door te investeren en beleggen. Zo kun je ontsnappen aan de ratrace waarin velen vast zitten.

Zelf zegt hij; focus je niet op maar 1 ding. Leer niet alles over 1 onderwerp, maar leer een klein beetje over alles. Daar kun je namelijk veel meer mee bereiken. Want stel je wilt je later ooit nog eens omscholen, dan zit je niet vast in die ene sector, maar weet jij al veel meer. Onbewust heb ik dit ook gedaan. Ik heb namelijk diverse opleidingen gedaan, maar door pech lang niet alles afgemaakt. Dit was niet mijn bedoeling. Maar zo weet ik uiteindelijk ook wel van veel een klein beetje af. En blijf jezelf ontwikkelen, ook daar ben ik het helemaal mee eens. Zo houd je je hersens ook actief en wakker en groei je mentaal weer verder.

Leestip: Mijn gezin gaat failliet!

Mijn denkwijze

Het boek ‘rijke pa, arme pa’ sloot eigenlijk precies aan bij mijn denkstijl en daarom ben ik er ook best wel fan van geworden. Binnenkort leen ik daarom nog 2 boeken van deze schrijver. Ik ben er nu al benieuwd naar. Ze zijn gereserveerd! Wie weet wat ik er nog meer van kan leren. Het bevestigde voor mij dat mijn denkwijze zo gek nog niet is. Ook staat Robert altijd open voor andere manieren van denken, hij wil voor zichzelf begrijpen waarom mensen zeggen wat ze zeggen, waarom ze handelen zoals ze doen. Dat vond ik wel interessant. Doorvragen in plaats van afwijzen en niet meer luisteren.

Zo lang ik nog werk blijf ik op deze manier doorgaan zoals ik dat nu ook doe. Daarna ben ik heel benieuwd wat ik opgebouwd heb. Dit zal in maart 2022 zijn, want dan loopt mijn derde en dus laatste contract af. Tenzij mijn locatie eerder gaat verhuizen, dan zal dit wellicht iets eerder worden. Maar heel 2021 wordt er niet verhuisd door mijn locatie, omdat andere locaties eerst gaan.

Daarna ben ik van plan om eerst een cursus te gaan volgen die ik al een tijdje wel interessant vind, maar waar ik het geld nog niet voor over gehad heb. Omdat ik er niet persé mijn werk van wil maken. Dus dacht ik; wat heb je aan een diploma? Je hebt niet persé een diploma nodig om van beroep of branche te wisselen. Je kunt zo een eigen bedrijf starten zonder dat je daar ook maar een diploma voor hebt. Kijk naar Walt Disney, hij zette ook zijn eigen pretparken op. Daar kon je vroeger ook geen opleiding voor volgen. En zo zijn er veel voorbeelden te noemen.

Maar ik wil ook wat dat betreft weer iets bijleren omdat ik het onderwerp interessant vind. Welke cursus het is deel ik later pas. Eerst maar eens kijken of hij tegen die tijd nog aangeboden wordt 😉 Want op dat moment heb ik er alle tijd voor. En dat vind ik belangrijk. Jullie horen het tegen die tijd wel. Door het boek weet ik nu dat het niet erg is om naderhand niks op werkgebied met die cursus te doen, maar gewoon de informatie in je op te slaan en dat te gebruiken wanneer het van pas komt.

Leestip: Wanneer ging jij nadenken over geld?

Heb jij je gefocust op 1 ding? Of ook over meerdere dingen geleerd door middel van bijvoorbeeld verschillende cursussen? En sta jij ervoor open om écht naar een andere denkwijze te luisteren en dat oprecht proberen te begrijpen?

Wat heb je aan een diploma