Als starter een woning kopen?

Als starter een woning kopen?

10 maart 2018 4 Door Marìs

Als starter een woning kopen. In dit artikel vertel ik wat over de financiële kant van als starter een (nieuwe) woning kopen.

Als starter een woning kopen

Als starter een woning kopen?

Als starter een woning kopen? Daar komt behoorlijk wat bij kijken! En dan met name een hoop geld. Waar je een paar jaar geleden namelijk nog de kosten koper, makelaarskosten en notariskosten mee kon laten financieren in je hypotheek, kan dit vandaag de dag niet meer. Deze kosten bedragen 6% van de koopsom. Dus je bent zo een paar duizend euro kwijt. Een huis kopen? Je kunt nu nog maximaal 100% van de koopsom lenen.

Daar komt dat spaargeld weer om de hoek kijken. Wanneer je een eigen woning wilt kopen ben je nu dus verplicht om spaargeld te hebben. En niet zo’n klein beetje ook. Want je wilt natuurlijk ook nog ín de woning aan de slag. Wellicht hoef je niet veel te doen, maar vaak willen mensen toch wel een andere vloer erin en de boel verven. Dan moet je natuurlijk ook de verhuiskosten zelf niet vergeten.

Dan kom je toch in totaal al snel minimaal rond de 10.000 euro uit als het niet meer is. Wanneer je met iemand samen een huis wilt gaan kopen is sparen voor zo’n bedrag natuurlijk makkelijker dan wanneer je dit als single wilt doen. Dan zul je het hele bedrag toch echt zelf moeten ophoesten. Tenzij je héle lieve ouders hebt. Maar beter reken je daar maar niet op.

Ook is het een idee om erover na te denken of je wel je maximale hypotheek wílt nemen. Want dan lig je waarschijnlijk wel elke maand krom om je hypotheek te kunnen betalen. Wanneer je zelf al wat geld inlegt is je hypotheek lager en ben je dus een minder groot risico voor de bank, waardoor je rente ook omlaag kan. En daardoor zijn je maandlasten dan weer lager. Wat wel zo fijn is als je ook graag nog leuke dingen wilt doen of als je lekker opnieuw een groot bedrag wil gaan sparen.

Tip: bij sommige gemeentes bieden ze een starterslening aan. Informeer bij jouw gemeente naar de mogelijkheden.

Leestip: Geld verdienen met Versio!

Wil jij graag een eigen woning kopen? Of heb je momenteel al een eigen woning? Hoe heb jij dit dan gedaan? Laat het weten in de reacties!