Bekendmaking doel 2021

Bekendmaking doel 2021

7 januari 2021 17 Door Marìs

Vandaag heb ik voor jullie de bekendmaking doel 2021, waar velen van jullie zo nieuwsgierig naar zijn.

Bekendmaking doel 2021

Bekendmaking doel 2021

Vandaag heb ik voor jullie de bekendmaking van ‘doel 2021’. Sommigen van jullie dachten al richting de goede kant, met het document wat ik onlangs (inderdaad bij de gemeente) moest aanvragen. Wellicht hadden jullie zelfs al het juiste in je hoofd, misschien ook heel iets anders.

Leestip: Zoveel spaarde ik in 2020!

Het aanvragen van het document, betrof mijn geboorteakte. Die heb je namelijk nodig als je je achternaam wilt laten veranderen. In mijn geval gaat het om een B1 wijziging. Dit houdt in dat je de achternaam van de andere ouder aanneemt, in mijn geval dus mijn moeders achternaam.

Het aanvragen van mijn geboorteakte kostte mij 13,80 euro. De achternaamwijziging zelf kost 835 euro. Ik voldoe aan de voorwaarden (ik moet onder anderen voor mijn 18e minimaal 3 jaar bij mijn moeder gewoond hebben, wat veel langer geweest is). En mijn moeder moest tekenen voor akkoord, wat zij inmiddels ook gedaan heeft tijdens de aanvraag.

De reden

De reden voor deze wijziging is dat ik nauwelijks tot geen contact met mijn biologische vader heb, maar wel een hele goede band met mijn moeder. Ik irriteerde mij steeds meer aan mijn huidige achternaam en wil al jaren lang heel graag mijn moeders achternaam aannemen, maar ik heb altijd gedacht dat mijn biologische vader juridisch protest kon aantekenen (in de zin van: ik wil het niet hebben) en dat mijn verzoek dan zou worden afgekeurd. Dat was namelijk de informatie die ik jaren geleden van het juridisch loket kreeg. Hoewel ik toen al lang volwassen was, leek het mij al raar dat dat kon. Juist omdat ik al volwassen was. Maar toch, informatie van het juridisch loket zou moeten kloppen. Dus liet ik het verder gaan.

Onlangs kwam ik er via een klusjesman achter dat mijn biologische vader helemaal niet kán protesteren. Deze man heeft namelijk een dochter die haar achternaam gewijzigd heeft, in de achternaam van haar moeder. Hoe we op dat onderwerp kwamen, weet ik niet meer, dat was heel random. In de brief die hij kreeg stond dat hij geen bezwaar kon maken. Daardoor ben ik bij Justis (hier vraag je de wijziging aan) gaan informeren, om zeker te weten of dit klopt. Van Justis kreeg ik te horen dat hij inderdaad geen protest kan aantekenen. Tenzij hij een zwaarwegende reden mét bewijs heeft. Dus stel ik zou bijvoorbeeld ontoerekeningsvatbaar zijn. Aangezien hij zulke redenen niet heeft, en al zéker geen bewijs, kan hij me dus niks maken!

Dit moest ik wel gecheckt hebben, want als je verzoek wordt afgewezen, ben je je 835 euro kwijt en daar had ik natuurlijk niet zoveel zin in. Ik heb het geld er voor over, maar dan wel alleen als het wordt toegewezen. Mijn verzoek (B1) is het verzoek wat het meeste wordt toegewezen. Maar dit neemt wel zo’n 6 tot 9 maanden in beslag voordat het rond is. Afhankelijk van hoe druk het is, of je gegevens compleet zijn, etcetera.

Leestip: Makkelijk online geld verdienen doe ik op deze manier!

Dit is voor mij dus een grote en belangrijke stap, want éindelijk kan ik van die achternaam af, waar ik een naar gevoel van krijg, omdat het vroeger thuis nou niet altijd even leuk was. En waarvan ik elke keer als iemand mij zo noemt denk; zo heet ik niet! Nu kan ik officieel mijn moeders achternaam aannemen. Je komt je achternaam zoveel vaker tegen dan je denkt! Op elk officieel document en op de brieven van bijvoorbeeld je abonnementen en verzekeringen, maar ook als je wordt geroepen door je huisarts dat je verder mag komen. Dan is het altijd; mevrouw ‘achternaam’. Ga zo maar door.

Uit beleefdheid

Ondanks dat ik weinig contact heb met mijn biologische vader (ik kom hem wel tegen op verjaardagen, omdat ik met een deel van zijn familie wel contact heb), vond ik het wel zo netjes om hem zelf te informeren over de wijziging die gaat plaatsvinden. Gewoon uit beleefdheid. Maar omdat hij tijdelijk op een camping met slecht internet verbleef wegens een verhuizing, heeft het eventjes op zich laten wachten voordat ik hem kon bereiken per email. Ook vond ik het nogal lullig om dit tijdens de feestdagen te doen, dat komt zo harteloos over. Dus heb ik gewacht tot afgelopen maandag 4 januari 2021. Die dag heb ik officieel de aanvraag gedaan via de website. Die 835 euro moet ik binnenkort betalen als Justis zegt; je gegevens zijn compleet.

De geboorteakte vroeg ik wel al op 23 december aan, omdat hij hier geen bericht van ontvangt. Dus dat kon gewoon. En dit had ik natuurlijk nodig, samen met een kopie van mijn huidige paspoort. Wanneer mijn wijziging goedgekeurd is, heb ik natuurlijk ook een nieuw rijbewijs en nieuw paspoort nodig, want zodra je achternaam gewijzigd is, zijn die eigenlijk ongeldig. Hier zijn ook kosten aan verbonden, die ik gewoon zelf moet betalen. Tevens heb ik dan nieuwe pasfoto’s nodig, wat ik nog niet eens meegenomen heb in de prijs, omdat ik er pas recent achter kwam dat ik geen pasfoto’s meer heb liggen. En ja ze moeten recent zijn, maar ik ben nauwelijks veranderd, dus niemand had het gezien als ik oudere gebruikt had.

Tot slot heb je dan ook nog je diploma’s die je opnieuw moet aanvragen, met de juiste naam erop. Want die oude wil je dan weggooien en niet meer hoeven zien, omdat er een verkeerde naam op staat. Dat is deel 2 van doel 2021. Ik kan namelijk zelf bepalen wanneer ik de nieuwe diploma’s ga regelen. Dit heeft niet direct veel haast. Maar het is wel fijn wanneer dit geregeld is, want dan is gewoon écht alles weg waar de oude achternaam op staat. In verband met privacy, zal ik geen van beide achternamen bekend maken. Natuurlijk vermeld ik het wel als het eenmaal goedgekeurd is.

Leestip: Hoe staat het ervoor met autogeld terugzetten?!

Wat dacht jij dat ‘doel 2021’ inhield?

Bekendmaking doel 2021