Iets gehad aan de aankoopmakelaar?

Iets gehad aan de aankoopmakelaar? In eerste instantie dacht ik; ik ga het lekker zelf doen. Zonder aankoopmakelaar. Dit scheelt weer geld. Uiteindelijk koos ik tóch voor een aankoopmakelaar.

Iets gehad aan de aankoopmakelaar?

Iets gehad aan de aankoopmakelaar? Waarom ineens toch een aankoopmakelaar? Ik had in eerste instantie namelijk besloten dat we een huis gingen aankopen door zelf een bod uit te brengen, zonder aankoopmakelaar. Bij het eerste huis waar we op boden deden we dat ook. Dat ging prima, een mailtje sturen en klaar.

Leestip: Ik heb een nieuw huis!

Maar toen kwam ik ons huidige klushuis tegen, wat nu mijn nieuwe huis geworden is. En toen besloot ik spontaan om toch direct een aankoopmakelaar in te schakelen. Mede-doordat we (mijn moeder en ik dus) het heel lastig vonden om in te schatten wat het huis nu waard was in deze staat.

Uiteindelijk werden we wel door onze aankoopmakelaar al gewaarschuwd, dan ondanks dat de woning het niet waard was, mensen toch flink zouden overbieden om maar een woning te krijgen. Hierdoor hebben wij besloten om ook flink te overbieden en dat was achteraf maar goed ook! In eerste instantie waren wij zelfs nog overboden, maar nadat die mensen niet met de woning verder gingen waren wij de hoogste bieder en daarom is de woning nu van mij!

Daarna werd er natuurlijk over en weer overlegd tussen de makelaars over of wij de financiering wel rond konden krijgen. Eigenlijk wilde de verkoopmakelaar allemaal financiële gegevens van ons hebben, waarop onze aankoopmakelaar zei; dit mag je niet vragen in het kader van de AVG. Hierdoor stelde onze aankoopmakelaar voor dat de hypotheekadviseur contact zou opnemen met de verkopend makelaar en dat die zou bevestigen dat we het gewoon konden betalen. Daar zouden wij zelf niet zo snel op gekomen zijn om het op die manier op te lossen. En dan hadden zij toch alvast de bevestiging.

Daarna weer overleg over de datum dat ik het huis krijg. Een vaste datum afspreken met de mogelijkheid om de datum naar voren te halen wanneer onze financiering eerder rond is. Zodat wij er zsm in kunnen om te gaan klussen en ik niet nog de hele zomer hier hoef te wonen. Ook werd het koopcontract goed gecheckt van tevoren op gekke dingen, ook wel prettig! Aangezien zij natuurlijk meer juridische kennis bezitten dan wij met zijn 2en bij elkaar.

Leestip: Klushuis, wat moet er gebeuren?

Kortom; we hebben toch best veel aan onze aankoopmakelaar gehad en die kwam met goede oplossingen waar wij niet zo 1, 2, 3 zelf op gekomen zouden zijn. Dus tevreden? Ja zeker!

Hebben jullie je huis zelf gekocht? Of ook met behulp van een aankoopmakelaar? En waren jullie tevreden of juist niet?

5 thoughts on “Iets gehad aan de aankoopmakelaar?”

  1. Wij hebben onze woning gekocht zonder aankoopmakelaar. Heb ik allemaal zelf geregeld en uitgeplozen. De taxateur ingeschakeld voor een taxatierapport en verder 2 gesprekken met de bank. Heel veel stress levert het op, maar het is gelukt en paar duizend euro bespaard.

    1. Wat fijn dat het jullie zo gelukt is! Altijd heel prettig om een paar duizend euro uit te sparen. Maar wel jammer dat het zo’n stressvol proces was. Ik ben blij dat ik daar niet doorheen hoefde, want de hele huizenjacht leverde mij al zoveel stress op, daar werd ik niet blij van. Dus ik ben heel blij dat dat achter de rug is!

  2. Nou dat verschilt per makelaar. Er zijn nog wel makelaars die met een courtage werken, dat je een bepaald aantal procent betaald van de prijs waarvoor het verkocht is. Maar de makelaar waar wij mee samenwerkten had gewoon een vaste pakketprijs. Daar kwam geen cent meer bij. Dus dat vond ik zelf wel heel prettig. Dus ik zou je adviseren om dat vooraf even te informeren, dan kun je zelf beslissen wat jij prettiger vind. Over het aantal procent valt ook nog wel eens te onderhandelen. Zo had een vriendin van mij wel een makelaar die met courtage werkte. Maar zij heeft onderhandeld en hoefde uiteindelijk maar 1% te betalen. Terwijl zijn percentage eigenlijk hoger lag. Hoeveel hoger weet ik niet precies. Je betaald trouwens alleen courtage bij verkoop volgens mij hoor, niet bij aankoop! Maar informeer het voor de zekerheid eventjes als je prijzen gaat opvragen.
    Succes alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *