Kakeibo
Kakeibo. Het is erg populair en je hoort er steeds vaker over: Kakeibo. Ik had me er nooit eerder in verdiept totdat een lezeres erom vroeg. Hoe ik erover denk lezen jullie vandaag!
Kakeibo
Kakeibo. Het is een Japanse manier om geld te sparen. Ik had me er eigenlijk nog nooit eerder in verdiept, want (hele stomme reden) ik vind de naam gewoon stom. En als ik dat vind, dan wil ik het zo min mogelijk zien en ga je je er ook niet snel in verdiepen. Totdat een lezeres van mijn blog vroeg of ik het kende en of ik er iets over wilde schrijven.
Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!
Tijd om me erin te verdiepen dus! Want het slaat natuurlijk 10x nergens op om het te vermijden alleen omdat ik de naam stom vind klinken. Kakeibo is een manier van omgaan met je geld en en leidt al 100 jaar tot goede resultaten. Toch wel interessant dus..
Wat is Kakeibo nou eigenlijk precies? Als je het gaat vertalen betekend het niks meer dan; huishoudboekje. En dat kennen we natuurlijk allemaal. Die heb ik zelf ook. Ja, nog gewoon ouderwets op papier in een leuk tropisch uitziend notitieboekje.
Er schijnt ook een heus Kakeibo-boekje te zijn die je kunt kopen in de (online) boekhandel. Deze bevat spreadsheets die je in 1 oogopslag overzicht geven over je uitgaven. Het is de bedoeling dat je het week na week heel precies bijhoudt, omdat je dan zo ziet waar je geld naartoe gaat.
Leestip: Grip op je geld, regels!
Hoe werkt het?
Aan het begin van de maand ga je ervoor zitten, je overdenkt de maand, zoals; welke uitgaven komen er deze maand aan? En hoeveel geld komt er binnen. Daarna bepaal je hoeveel je wilt sparen. Je verdeelt je uitgaven in 4 categorieën: survival, optioneel, cultureel en extra. Onder survival vallen je eerste levensbehoeften. Zoals; eten, uitgaven voor (openbaar) vervoer en gezondheid. Onder optioneel vallen uitgaven die je doet voor kleding, uit eten gaan, of drankjes/ etentjes met vrienden. Cultuur is je budget voor boeken, films, muziek en zo. En onder ‘extra’ vallen bijvoorbeeld reparaties aan je huis. Als je een eigen huis hebt natuurlijk.
Je houdt dagelijks bij waar je je geld aan uitgeeft en aan het eind van elke week kijk je hoe je ervoor staat. Aan het eind van de maand heb je dan dus een precies overzicht van je uitgaven. Ze zeggen dat als je dit consequent doet, je er steeds beter in wordt. Dat dat jou geld oplevert en dat je er rust van krijgt in je hoofd.
Verder bepaal je welke spaardoelen je wilt bereiken, hoe je die wilt bereiken en hoeveel geld je daar per maand voor over hebt. Dat noteer je ook in datzelfde boekje. Daarnaast sta je er ook elke maand even bij stil wat je nog beter kunt doen om te sparen voor de dingen die er voor jou in je leven écht toe doen.
Kakeibo helpt je besparen door jezelf elke maand deze 4 vragen te stellen: Hoeveel geld heb je ter beschikking? Hoeveel wil je sparen? Wat zijn je uitgaven? En: Wat kun je verbeteren?
Leestip: Hoe stel je een budget op? Zo!
Wat vind ik ervan?
Persoonlijk vind ik dit deels handig en deels niet. Het is geen methode waar ik gebruik van maak. Maar heeft wel meer overeenkomsten met mijn manier van omgaan met geld dan ik verwacht had. Ik weet al heel goed waar mijn geld heen gaat, dus ik hoef dat echt niet dagelijks/ wekelijks bij te houden. Ik heb wel een soort kasboekje, maar niet op de Kakeibo manier. Ook bepaal ik niet vooraf hoeveel ik voor welk doel spaar, want dat kan niet. Ik weet nooit van tevoren hoeveel geld er binnen komt. Wanneer ik dat wel weet, bepaal ik welk geld waarheen gaat. Ook maak ik geen plan van hoe ik mijn doelen ga bereiken, dat schrijf ik ook zéker niet op. Want dat vind ik niet nodig. Ik zie wel hoe het loopt. Als ik me namelijk ergens op focus en er écht voor ga, dan lukt het bijna altijd wel. Zo lang ik maar realistisch blijf.
Zo doe ik het!
Ik schrijf aan het begin van elke maand op welke uitgaven ik de komende maand ga krijgen, dus dat komt overeen. In een andere kolom staan mijn inkomsten. Deze komen natuurlijk uit diverse bronnen en daarom weet ik dus ook nooit van tevoren hoeveel er binnen gaat komen. Maar natuurlijk weet ik wel welk minimaal bedrag er binnen komt. Gedurende de maand schrijf ik steeds op als er een bedrag binnen komt. Zo heb ik aan het eind van de maand een mooi overzicht van welk geld er via welke weg binnen gekomen is.
Wanneer daar onverwachte uitgaven bij komen schrijf ik deze ook in het rijtje van de dingen die die maand betaald moeten worden/ betaald zijn. Dit lijstje probeer ik zelf altijd zo kort mogelijk te houden. Want ik zie er het nut niet van in om veel geld uit te geven aan spullen. Dat komt dan wel weer overeen met de Kakeibo methode, want die houden van minimalisme. Ik budgetteer alle categorieën waar ik geld aan uitgeef. Dit doe ik niet elke maand opnieuw, maar heb ik gewoon 1x vastgesteld op gevoel en naar ervaring. En wanneer ik hier niet meer tevreden over ben, of wanneer de situatie veranderd, pas ik het aan.
Leestip: Makkelijk geld verdienen!
Dit bevalt mij prima!
Voor mij werkt dit uitstekend. Alles wat ik binnen krijg boven het bedrag die de rekeningen mij kosten, spaar ik weg. Of geef ik ergens aan uit. Dat laatste gebeurt eigenlijk vrij weinig, behalve nu ik aan het verbouwen ben. Want de laatste tijd is mijn geld vooral daarheen gegaan, zoals jullie wel weten. Dat is in het kort gezegd hoe ik het doe en wat voor mij persoonlijk het beste werkt.
Voor sommige spaardoelen zoals bijvoorbeeld vakanties, spaar ik wel maandelijks een vast bedrag weg (ja nu heel eventjes niet tot eind van het jaar, maar daarna weer wel gewoon!). Verder bepaal ik het echt puur aan de hand van hoeveel geld er die maand binnen gekomen is. Want dat bepaald voor mij hoeveel ik kan sparen.
Mijn eindconclusie; het komt best wel veel overeen met hoe ik mijn financiën aanpak, maar toch zou ik het niet zo willen noemen dat ik gebruik maak van deze methode. Want ik hou me niet aan alle regels hiervan en daarbij deed ik dit al voordat ik überhaupt wist wat ‘Kakeibo’ betekend.
Leestip: Begonnen met beleggen!
Hoe denk jij over Kakeibo? Is het wat voor jou, of gebruik jij ook liever jouw eigen huidige methode van omgaan met geld? En wat is jouw methode?
Wat mij vaak opvalt aan zulke methodes is dat ze voor mijn gevoel vaak meer passen bij “beginners” op het gebied van geld, die ook nog veel te besparen hebben. Als je – net als ikzelf en jij ook – al veel inzicht heb in je uitgaven, dan voegt zo’n methode niet per se nog veel toe.
Ja goed punt, zo had ik er nog niet eens over nagedacht. Voor beginners zou dit dan idd wel echt een goede methode zijn wat mij betreft. Maar ik merk zelf ook wel dat hoe meer ik erover lees er weinig nieuws nog te ontdekken valt. Heel soms lees je weer eens wat waarvan je denkt; oja nog niet aan gedacht, leuk! Dat houdt het dan wel leuk en persoonlijke verhalen blijven mij ook altijd interesseren.
Leuk dat je hierover wat opgezocht hebt! Ik was wel benieuwd wat jij ervan vond.
Zelf zou ik deze methode ook niet echt gebruiken denk ik. Maar ik heb op het moment niet een andere manier voor mezelf. Ben soms nogal impulsief met uitgaven en wil daar wel iets aan veranderen. En echt discipline hebben met sparen.
Nou bij deze dus! 😉 ik wist er nog niks over maar hoorde er wel vaker over, dus ik werd ook wel nieuwsgierig toen je het vroeg!
Budgetteren vind ik zelf wel de meest fijne manier. Gewoon overal een bedrag voor reserveren van je salaris, ook om te sparen. Dat kun je meteen als het gestort is als eerste naar jezelf overmaken. Of automatisch sparen. Voor mij gaat de lol van het sparen er dan af omdat je er dan niet bewust mee bezig bent, voor anderen werkt het juist fijn.
Zelf vind ik het leuker om een spaarmeter te maken met het bedrag wat je wilt sparen en dat steeds verder in te kleuren elke maand. Je wilt dan toch zsm die meter vol krijgen, want in je hoofd klopt het plaatje pas als dat helemaal ingekleurd is. Zo werkt dat bij mij iig 😉 voor een ander kan ik natuurlijk niet spreken.