Grip op je geld, regels

9 mei 2018 13 Door Marìs

Grip op je geld, regels. Vorige week kon je lezen hoe je goedkoop je verjaardag kunt vieren. Deze week vertel ik je hoe je grip op je geld kunt krijgen en houden.

Grip op je geld, regels

Grip op je geld, regels. Als je grip op je geld wilt houden, dan zijn er wat ‘regels’ om je aan te houden. Trap niet in veel gemaakte geldfouten. Zoals je vakantiegeld omrekenen naar maandgeld. Don’t! Want je krijgt dat geld niet per maand, maar 1x per jaar. En als jij jezelf maandelijks te rijk rekent, dan heb je dus ineens ‘geld te kort’.

Zorg ervoor dat je geen nutteloze abonnementen hebt waar je niks mee doet. Zonde van je geld!

Een andere veel gemaakt geldfout is niet budgetteren en zomaar geld uitgeven. Hierdoor gaat er veel geld verloren en dat is gewoon mega zonde! Ook moet je NOOIT geld lenen om iets te betalen, je hebt het geld niet, dus geef het ook niet uit. Geld dat je niet hebt, kun je namelijk ook niet terugbetalen.

Mijn advies is dus ook; gebruik geen creditcards! Of als je er écht eentje nodig hebt, gebruik dan een prepaid creditcard. Zo kom je niet in de schulden. En je krijgt daarvoor ook geen BKR registratie.

Wat ook veel mensen doen is het vakantiegeld meteen opmaken. Doe het niet, zorg ervoor dat je op zijn minst een gedeelte van je vakantiegeld naar je spaarrekening zet!
En trek je niks aan van wat anderen bezitten. Van bezit wordt je niet gelukkig.

Zorg voor

Een van de meest gemaakte fouten is geen overzicht hebben. Wanneer je geen overzicht hebt geef je altijd veel meer geld uit dan je denkt. Simpelweg omdat je niet bijhoudt hoeveel je maximaal uit kunt geven. Zorg er dus voor dat je een duidelijk overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven.

Ook een goede hoofdregel om niet in de fout te gaan is om ervoor te zorgen dat je minder uitgeeft dan dat er binnen komt. Dat klinkt heel logisch, maar dit gebeurt bij lang niet iedereen. Om ervoor te zorgen dat dit je gaat lukken is dat overzicht weer extra belangrijk.

Zorg ervoor dat je een buffer hebt. Wanneer je geld van je bufferrekening hebt, vul hem dan ook weer zo snel mogelijk aan. Zo ben je altijd save bezig.

Stel een budget op voor jezelf. Zo kun je nooit teveel geld uitgeven en weet je ook precies hoeveel je kunt besteden per maand. Wat ook handig is, een boodschappenbriefje maken. Het klinkt misschien suf en ouderwets, maar wanneer je boodschappen haalt met een briefje en je focust je op dat briefje, ben je veel minder snel geneigd om extra geld uit te geven.

Nog een paar tips

Zorg ervoor dat je verdient aan je spaargeld. Dat kun je doen door bijvoorbeeld wat geld te investeren. In beleggingen of in crowdfunding (let wel dat dit beiden risico’s met zich meebrengt). Maar je kunt dit ook doen door geld uit te lenen en daar rente voor te vragen. Dat hoeft niet idioot veel te zijn, maar wel meer rente dan wat je nu op je spaarrekening krijgt.

Als je dat te riskant vind, dan kun je natuurlijk eens thuis gaan opruimen. Ga spullen verkopen die je niet meer wilt zodat je wat extra geld verdient. En breng spullen zo snel mogelijk terug naar de winkel als je iets gekocht hebt en het toch eigenlijk niet zo fijn vind. Zorg er dus voor dat je altijd de bon meeneemt!

Tot slot

Tot slot nog een laatste tip; wees zuinig met stroom, warmte en water. Dat scheelt geld, maar is ook een stuk beter voor onze aardbol.

En heel belangrijk; DENK NA!! Voordat je iets koopt. Denk je er na een paar dagen of na een week nog steeds aan? Dan is het wel waarschijnlijk dat je er blij van wordt. Maar dan stap 2, heb je er ook écht iets aan? Of wil je het alleen maar hebben omdat iemand anders het ook heeft?

Besluit je om idd datgene te kopen wat je al zo lang wilt hebben, hou van dan tevoren de prijzen in de gaten. Wanneer je dit doet ga je er uiteindelijk een ritme in ontdekken en zo weet je wanneer er écht een aanbieding is of wanneer de prijs van het product op zijn laagst is. Het product loopt niet weg, dus je hoeft het niet direct a la minuut te kopen.

In welke veel gemaakte geldfout trap jij heel gemakkelijk? Ik budgetteerde vroeger nooit en gaf zomaar geld uit wat er op mijn rekening stond. Daardoor had ik totaal geen overzicht. Dat resulteerde in een lege spaarrekening. Dat verhaal kun je HIER lezen.