Sleutelverklaring

1 mei 2019 5 Door Marìs

Sleutelverklaring. Vaak is het mogelijk om de sleutel te krijgen van je nieuwe huis nog voordat de overdracht heeft plaats gevonden. Wel gelden hier diverse regels voor.

Sleutelverklaring

Sleutelverklaring. Normaal krijg je bij de overdracht pas de sleutel van je nieuwe huis. Maar dit kan ook anders. Het is mogelijk om na akkoord van de tegenpartij al eerder de sleutel te krijgen. Hierover worden dan afspraken gemaakt en hiervoor wordt vaak ook een vergoeding gevraagd. Maar zo kun je wel alvast aan de slag in je nieuwe huis voordat de overdracht heeft plaatsgevonden. Hier zitten natuurlijk wel diverse regels aan vast.

Leestip: Verkocht!

Zo zou het kunnen zijn dat je de overdrachtsbelasting daardoor eerder moet betalen, je moet afspraken maken over wie er verantwoordelijk is voor de woning bij eventuele schade. Maar ook moet je de energiekosten verrekenen. Nou zal dit laatste in mijn geval geen punt zijn, want er wordt dit hele jaar al geen energie verbruikt aangezien de woning leeg staat.

Nodig of niet?

Dit zou voor mij ideaal zijn. De sleuteloverdracht voor mijn nieuwe huis is namelijk officieel pas op 4 juni. Maar op 1 juli moet ik al mijn appartement uit. Dus om nou in krap 4 weken tijd een klushuis hélemaal bewoonbaar te maken, is knap werk. Niet onmogelijk, maar wel knap.

En ik zit ook met levertijden. De keuken heeft zo’n 6 weken levertijd, dus moet nu toch wel echt besteld gaan worden. Nou is dat op zich ook te doen zonder dat ik in de woning aanwezig ben, met de plattegrond (want hij bedekt niet de hele wand, dus het past altijd wel). Maar daarnaast moet er voor een dakkapel toch écht binnen gemeten worden. Net zo goed als dat er voor de vloeren gemeten zal moeten worden en wellicht ook voor de trapbekleding.

Leestip: Offertes!

En dan noem ik pas slechts een paar dingetjes op. Hiervoor wil ik dus gaan proberen of ik met behulp van de sleutelverklaring al de woning in mag en het liefst ook al mag beginnen met klussen. Vaak staat in zo’n verklaring dan bijvoorbeeld ook dat je nog niet in de nieuwe woning mag slapen. Maar dat is ook niet mijn plan, ik wil gewoon graag zsm aan de slag zodat het klussen in juni niet zoveel stress oplevert.

Hebben jullie wel eens gebruik gemaakt van een sleutelverklaring? Wisten jullie überhaupt dat dit mogelijk is?