Sparen lastig? Zo niet meer!

16 februari 2019 2 Door Marìs

Sparen lastig? Zo niet meer! Vind jij sparen lastig? Vanaf vandaag niet meer! Ik geef in dit artikel diverse tips die het makkelijker maken om te sparen.

Sparen lastig? Zo niet meer!

Sparen lastig? Zo niet meer! Sparen is helemaal niet zo lastig als het lijkt. Het is gewoon een kwestie van wenen en het jezelf aanleren. Wanneer je heel klein bent en net leert fietsen, geef je ook niet op als je 1x van je fiets valt. Met sparen werkt dit eigenlijk precies hetzelfde.

Leestip: Beginnen met sparen lastig? Zo lukt het!

Wanneer je bijvoorbeeld een bufferrekening probeert op te bouwen, zal je dat gewenste bedrag waarschijnlijk niet in 1x bereiken. Het is aannemelijk dat dat met vallen en opstaan gaat en dat daar tussendoor nog geld vanaf gaat voor een onverwachtse rekening. Maar geef niet op, want doorzetters bereiken altijd het meeste! Dit is dus ook gelijk tip nummer 1; geef niet op!!

Wanneer je het lastig vind om te sparen zorg er dan voor dat je je inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt staan, budgetteer je overige uitgaven en kijk naar hoeveel geld je over houdt om te sparen. Pay yourself first! Niet aan het eind van de maand kijken wat er over blijft, want dan is je geld gewoon op. Dus meteen wanneer je salaris gestort is zet je het bedrag dat je wilt sparen naar je spaarrekening. Het liefst bij een andere bank, zodat je er niet zo snel bij kunt en het ook niet steeds ziet staan. Want wellicht wil je het geld dan ook graag gebruiken.

Verder kun je ook contant geld sparen in een spaarpot die niet of moeilijk open kan. Zo kocht ik recent een spaarpot in de vorm van een huis die alleen open kan met een schroevendraaier! Maar er bestaan natuurlijk ook gewoon spaarpotten die je kapot moet slaan om te zien hoeveel erin zit. Dus dat is ook nog een optie. Alleen vind ik dat zelf zonde omdat je dan steeds nieuwe spaarpotten blijft kopen. Leuk voor de verkoper, minder leuk voor jou en je spaargeld!

Leestip: Eerste 1000 euro buffer!

Deel je spaardoel op in kleine stukjes! Wanneer je bedenkt dat je 10.000 euro wilt gaan sparen, dan lijkt dat erg veel geld als je bij 0 euro begint. Maar wanneer je je eerste doel bijvoorbeeld op 1000 of 2500 euro zet, lijkt dat al een heel stuk dichterbij en blijf je ook veel beter gemotiveerd om je doel te halen.

Wanneer je je doel, of een deel daarvan gehaald hebt, trakteer jezelf dan op iets kleins om het te vieren! Maak het niet te duur, want dat is zonde van alle moeite die je ervoor gedaan hebt. Maar gewoon een reep chocolade, of dat lekkere broodje van de bakker of misschien een stukje taart. Of je favoriete maaltijd thuis.

Welke tips hebben jou geholpen om sparen makkelijker te maken?