Waarom verschillende potjes?

6 juni 2018 4 Door Marìs

Waarom verschillende potjes? Vorige week konden jullie mijn tip lezen over het aanvragen van een gratis boekje over geld. Deze week vertel ik jullie waarom ik verschillende spaarpotjes en verschillende rekeningen heb. En wat ik daar handig aan vind.

Waarom verschillende potjes?

Waarom verschillende potjes? Dat zal ik jullie vertellen. Ik vind het veel overzichtelijker om verschillende potjes te hebben. Dit geldt voor zowel mijn spaarpotjes als voor mijn spaarrekeningen. Zo weet ik altijd precies hoeveel geld ik heb staan voor welk doel en hoef ik nooit onhandig uit te gaan rekenen hoeveel geld ik ergens voor kan gebruiken/ uitgeven.

Wanneer je alles op 1 grote hoop gooit weet je inderdaad precies hoeveel geld je in totaal hebt. Maar 9 van de 10 keer is dat voor verschillende doelen. Denk aan; vakantie, buffer, misschien voor je auto of om extra af te lossen op je hypotheek. Of misschien ben je juist wel aan het sparen om een huis te kopen. Als je dan alles op 1 grote hoop hebt, dan gaat daar steeds geld vanaf. Wanneer je voor bijvoorbeeld een verhuizing spaart of om een huis te kopen, werkt dat enorm demotiverend als er steeds geld van de grote hoop af gaat. Dan raak je je motivatie sneller kwijt. Om dit te voorkomen én om te voorkomen dat ik rekenfouten maak heb ik dus alles apart.

Hierdoor zie ik het geld voor mijn verhuizing niet steeds slinken, maar alleen maar groeien, tot het moment dat ik ga verhuizen natuurlijk. Maar daar is het ook voor bedoeld. Ik vind het super onhandig als ik steeds moet uitrekenen oh ik had al zoveel geld staan om mee te nemen op vakantie, oja en dan was dit bedrag voor de verhuizing. Dus dat heb ik dit nog over als buffergeld. Nee. Dat werkt gewoon niet. Voor mij althans, en velen met mij.

Niks onhandig!

Ik spaar via Moneyou (juni 2018) geld wat ik niet direct nodig heb of waarvan het niet a la minuut op mijn rekening hoeft te staan. En via ING wat ik direct bij de hand wil hebben. Bij Moneyou staan dus de meeste spaarrekeningen en die laat altijd heel handig ook het totaalsaldo zien van al je spaarrekeningen, dus de suggestie ‘dan weet ik niet hoeveel geld ik in totaal heb en moet ik dat uitrekenen’ is hier niet van toepassing. En die spaarrekeningen zijn nog gratis ook! Nee, dit is niet gesponsord, maar ik ben er gewoon super tevreden over. En blij mee, want ik krijg ook nog eens meer rente dan bij de ING.

Heb jij ook meerdere spaarrekeningen? En waarom vind je dit wel of niet handig?