We zijn doorgeslagen!

25 juli 2018 4 Door Marìs

We zijn doorgeslagen! Vorige week konden jullie lezen hoe je goed kunt beginnen met sparen, zodat het slaagt. Deze week heb ik het met jullie over hoe doorgeslagen ‘we’ zijn met zijn allen.

We zijn doorgeslagen!

We zijn doorgeslagen! Wij werken ‘met zijn allen’ fulltime en ‘moeten’ in grote huizen wonen en een mooie auto hebben en nog allemaal smart-apparatuur, en o ja, ook nog tig keer per jaar op vakantie! Want ja… Anders hoor je er niet bij. En als je dan niet fulltime werkt, ben je lui & dan deug je niet. Dan wordt er gevraagd; hoe doe je dat dan? Dan kan je toch nooit alles betalen? Maar de oplossing is; niet zoveel willen hebben. En hey; dan hoor je er toch lekker niet bij! Wees gewoon jezelf en luister naar je gevoel en kijk eens naar waar je écht gelukkig van wordt. Meestal is dat niet van spullen.

Wat ik me af vraag; waarom werken we nou allemaal zo hard dat we geen privé leven meer overhouden? Vroeger, als in; nog niet eens zo héél lang geleden werkten vrouwen ook wel, maar waren ze ook nog veel thuis voor de kinderen. Als ik mijn moeder als voorbeeld neem; zij deed vrijwilligerswerk, maar op de momenten dat ik uit school kwam dan was ze er. Dan konden we even samen lunchen. Of na afloop van school wat samen drinken en dan bespraken we hoe de dag geweest was. Pas later na de scheiding is ze betaald werk gaan doen, want toen moest ze wel.

Geen tijd!

Als ik naar andere mensen kijk dan maken sommige mensen zo idioot lange werkdagen. Dat ze geen privé leven meer over houden. Of altijd alleen maar druk zijn en nooit een moment voor zichzelf hebben. En waarom? Omdat ze dat grote huis en die dure auto moeten betalen.. Waar ze bijna nooit zijn en alleen voor hun werk in rijden, of om stoer te doen tegenover de buren. Waarom?? Waarom zou je jezelf dat aan doen? Kan iemand me dat uitleggen? Want dat snap ik oprecht niet. Wat is dat voor mentaliteit? Het maakt je echt geen beter mens.

Vroeger heb ik altijd gezegd dat ik nooit fulltime zou gaan werken, maar maximaal 32 uur wilde werken. Dan had ik 1 dag over om schoon te maken en in huis te doen wat moest gebeuren en het weekend om gezellig met vrienden af te spreken/ te relaxen. Klinkt prima toch? Totdat mijn gezondheid roet in het eten gooide en ik niet eens meer dan 24 uur per week kan werken, laat staan hele dagen. Maar I don’t care! Tuurlijk had ik ook wel zo’n leuk inkomen willen hebben, maar aan de andere kant geef je er ook veel voor op. En dat is het me niet waard. Mijn gezondheid is belangrijker.

Leven is vrijheid en leuke dingen doen, tijd voor jezelf en voor anderen hebben!

Als ik denk aan leven, dan denk ik aan vrijheid. Dus reizen, een stuk wandelen, leuke dingen doen, met vrienden afspreken en nieuwe dingen leren en ontdekken. Of gewoon lekker op de bank zitten met een leuke film of een goed boek. En niet aan; in een dure villa wonen en een dikke auto voor de deur hebben staan. Dat is niet waar ik gelukkig van word. Jij wel? Ok prima, maar zeur dan ook niet dat je geen tijd over hebt voor leuke dingen. Daar kies je dan zelf voor. Want wij Nederlanders zijn namelijk net iets té goed in klagen. Wees eens tevreden met wat je hebt. Focus je daarop en kijk niet naar wat je niet hebt.

Momenteel zijn wij bezig om de maandlasten zo laag mogelijk te krijgen, daarom lossen wij extra af op de hypotheek, zodat ook die een flink stuk omlaag gaat in de komende jaren. Hierdoor heb ik uiteindelijk ook niet belachelijk veel geld nodig om mijn woning te kunnen betalen in de toekomst. En kan ik gewoon verder leven van een parttime salaris. Zelfs als ik alleen zou komen te wonen. Ik schreef al eens een artikel met tips over de hypotheek aflossen en ook een artikel over aflossen met het sneeuwbaleffect. Kort gezegd ben ik dus bezig om financiële vrijheid te bereiken. Ik voel me nu al elke keer zo blij, trots en opgelucht als de kosten weer omlaag gaan! Dat is een heerlijk gevoel!

Ben jij ook zo’n harde werker? En waarom? Waar doe je dat voor? Zodat je veel geld kunt uitgeven? En waaraan geef jij je geld dan graag uit? Of ben je ook iemand die bezig is om financiële vrijheid te bereiken en daardoor nét even iets andere keuzes maakt dan gemiddeld?