Zo wordt geld vernietigd

Zo wordt geld vernietigd

13 maart 2021 2 Door Marìs

Zo wordt geld vernietigd! Als ons geld niet goed meer is wordt het vernietigd. Maar hoe? Dat vertel ik jullie vandaag.

Zo wordt geld vernietigd

Zo wordt geld vernietigd

Vandaag een heel ander ding over ons geld; Zo wordt geld vernietigd. We weten bijna allemaal wel dat nieuwe biljetten via pinautomaten de wereld in komen. En nieuw muntjesgeld via de winkels.

Leestip: Finale en eindstand van de pot!

Soms scheurt het briefjesgeld, of er komen kreukels in. Soms hebben we een heel lelijk briefje in onze handen, waarvan je denkt: waarom is dit nog in de omloop? Dat hoort niet meer doorgegeven te worden.

Geef je in de winkel een lelijk briefje aan de caissière? Dan horen ze die af te romen. Of terwijl: in de geldgleuf te stoppen, om het in simpel Nederlands te zeggen. Ze gooien soms geld in een gleuf als ze teveel biljetten in de kassa hebben. Voor de veiligheid. Lelijke briefjes horen ze ook apart te stoppen. Soms als men te weinig wisselgeld in de la heeft, kan het zo zijn dat je toch dat lelijke briefje weer aan iemand terug moet geven.

De lelijke briefjes die wél netjes apart zijn gedaan, gaan weer terug naar de bank. Op het moment dat het geld eindelijk bij de bank arriveert, scannen ze alles met behulp van een grote snelle machine. Die machine checkt de briefjes op leesbaarheid door ze te scannen op vouwen en scheuren, maar ze kijken ook of het geld wel echt is. Vals geld komt natuurlijk ook niet meer terug in de omloop.

Goedgekeurd!

Is een briefje goed genoeg en echt? Dan gaat hij op de goedgekeurde stapel, weer terug de omloop in. Via bijvoorbeeld dus de pinautomaten. De afgekeurde briefjes gaan rechtstreeks de vernietiger in. Ze worden vermalen tot minuscule stukjes en dan samengeperst. Zo ontstaat er een soort samengeperste confetti, om het maar een naam te geven. Dat wordt dan weer verwerkt als afval.

Leestip: Wat te doen met spaargeld?!

Wist jij al hoe nieuw geld in de omloop komt? En hoe ze oud geld vernietigen? Of heb je daar nooit over nagedacht?