5 tips voor gezonde financiën

5 tips voor gezonde financiën

16 januari 2021 5 Door Marìs

Vandaag geef ik jullie 5 tips voor gezonde financiën. Want als je financiën gezond zijn, heb je minder stress wat lichamelijk weer een stuk gezonder is!

5 tips voor gezonde financiën

5 tips voor gezonde financiën

In dit artikel deel ik 5 tips voor gezonde financiën. Niemand zit te wachten op geldstress en daarom zijn er diverse dingen van belang op het gebied van jouw financiën. En die zet ik vandaag voor jou op een rijtje.

Leestip: Hoeveel buffer hou jij aan?

Ten eerste is het belangrijk dat je op de hoogte bent van je inkomsten en uitgaven. Dat is heel belangrijk omdat je zo goed overzicht hebt. Wanneer je dat weet kun je namelijk gaan kijken of de verhouding goed ligt. Wat betekend dat er meer geld binnen moet komen, dan dat eruit gaat. Dat is dan ook eigenlijk meteen de tweede tip; zorg voor een goede verhouding, en dús dat er meer geld binnen komt dan het bedrag dat je in een maand uitgeeft.

Wanneer je deze twee belangrijke tips onder controle hebt is het belangrijk om te kijken naar of je niet teveel betaald voor verzekeringen/ abonnementen. Het kan namelijk zo zijn dat je bij een andere maatschappij gewoon goedkoper uit bent, of dat je oververzekerd bent, of wellicht zelfs dubbel. Dat zou natuurlijk zonde zijn van je geld! Tip is dus kort gezegd; kijk of je nóg goedkoper uit kunt zijn op het gebied van verzekeringen/ abonnementen en doe dit elk jaar opnieuw.

Tip nummer 4 is budgetteren. Hiermee geef je jezelf een bepaald bedrag om bijvoorbeeld leuke dingen van te doen. Maar ook voor vakanties of voor kleding, of een leuke cursus noem maar op! Wanneer je jezelf een budget geeft voor allerlei dingen, weet je zeker dat je ook elke maand overal geld voor hébt. Geef jezelf budget voor alles wat voor jou belangrijk is. Wat een passend budget is, is aan jou om dat uit te zoeken. Dat verschilt per persoon, omdat we allemaal verschillende behoeftes hebben. Maar pay yourself first! Daarmee laat je jezelf zien dat jij het waard bent om geld te ontvangen.

Tot slot tip nummer 5; zorg dat je geld voor jou werkt. Het is de bedoeling dat je een buffer hebt voor noodgevallen, zodat je altijd geld hebt om dingen te vervangen wanneer jij dat nodig acht. Je hoeft niet a la minute alles te vervangen, het is ook prima om eerst eens na te denken of iets wel echt vervangen moet worden. Of het voor jou écht belangrijk is. Door je buffer zorg je voor innerlijke rust en hou je ruimte over om je geld voor jou te laten werken.

Spaarrekeningen leveren helaas weinig tot niks meer op in deze tijden. Ook niet wanneer je je geld voor langere tijd vast zet. Dus hoe zorg je er dan voor dat je geld voor jou werkt? Je kunt dit op meerdere manieren doen; bijvoorbeeld door te investeren of beleggen. Zorg dat je meer van je geld maakt. Ook door het zorgen van diverse inkomstenbronnen zorg je beter voor jezelf. Zo kom je namelijk nooit direct zonder je enige inkomsten te zitten, omdat je niet maar 1 inkomstenbron hebt, maar meerdere! Als er dan iets weg valt zit je niet direct in de problemen, maar zoek je er gewoon rustig weer een andere inkomstenbron bij.

Leestip: Betaal eerst jezelf!

Wat zijn belangrijke dingen voor jou om je financiën goed op orde te houden? Wat doe jij eraan om je geld voor jou te laten werken?

5 tips voor gezonde financiën