Dingen waar ik geen geld aan uitgeef

Dingen waar ik geen geld aan uitgeef

19 april 2018 11 Door Marìs

Dingen waar ik geen geld aan uitgeef. Deze week vertel ik jullie over dingen waar ik geen geld aan uitgeef.

Dingen waar ik geen geld aan uitgeef

Dingen waar ik geen geld aan uitgeef

Er zijn genoeg dingen waar ik geen geld aan uitgeef. Simpelweg omdat ik sommige dingen onnodig vind en andere dingen weer omdat ik er bewust voor kies om daar geen of minder geld aan uit te geven, zodat ik ook gewoon geld kan sparen. Soms is het handig om voor jezelf op een rijtje te zetten waar je allemaal geen geld aan uitgeeft. Gewoon zodat je eens kunt zien hoe goed je eigenlijk bezig bent wanneer je misschien eventjes je spaardoel uit ogen verliest. Wanneer je deze lijst bekijkt kan dit motiverend zijn om vol te houden. Vooral wanneer je daarna je spaardoel letterlijk voor ogen hebt op bijvoorbeeld een visionboard.

Dingen waar ik geen behoefte aan heb

Ik heb er geen behoefte aan om geld uit te geven aan massages, of manicures en pedicures. Ook vind ik het niet nodig om naar cafeetjes te gaan om op een terrasje je geld te ‘verdrinken’. Ik heb thuis ook drinken. Dat kan ik ook meenemen en ergens buiten gaan zitten opdrinken. Dat scheelt een hoop geld. En daar kan ik net zo goed lekker mensen gaan zitten kijken.

Ook geef ik geen geld uit aan  ‘stappen’ als in naar feesten, festivals of discotheken gaan. Verder laat ik nooit mijn wenkbrauwen epileren en geef ik geen geld uit aan make up. Want dat draag ik praktisch nooit. Hoogstens op een bruiloft. Ook doe ik niet aan maandelijkse of seizoens- shopsessies. Ik koop nieuwe kleding wanneer ik die nodig heb en daar geef ik het liefst niet teveel geld aan uit. Maar het moet wel kwaliteit zijn. Niet dat ik het na 3x dragen al weg kan mieteren, want dat is pas écht zonde van je geld.

Verleidingen weerstaan

Ook bestel ik bijna nooit eten, als in afhaal- of thuisbezorg- maaltijden. Verder koop ik niet heel vaak muziek, ik gebruik ook geen creditcard. En ik kan verleidingen in folders heel goed weerstaan. Ik denk dan altijd; oh leuk! Heb ik geld over? Nee, ok dan niet. Doei! En in de winkelstraat sla ik de winkels zoals de Action en Big Bazar gewoon over als ik daar niks nodig heb. Wat ik praktisch nooit heb, want de meeste dingen kun je ook gewoon ergens anders halen.

Stel dat je een schrift wilt halen bij de Action omdat ze daar zo goedkoop zijn, maar je weet dat je de andere verleidingen niet kunt weerstaan, kun je ook gewoon een schrift bij de Bruna halen. Ondanks dat ze daar duurder zijn, zul je bij de Bruna geen tot weinig andere verleidingen tegen komen, waardoor je als nog goedkoper uit bent in totaal. Slim shoppen noem ik dat. Of je vraagt iemand anders om schriften te halen voor je bij de Action. Dan heb je win win. En goedkope schriften, én je hoeft er zelf niet heen, dus hebt geen andere verleidingen.

Goedkoop shoppen

Goedkoop kan ook duurkoop worden. Als jij een shirt koopt van 5 euro die na 3 weken dragen al lelijk wordt, kun je beter net iets meer geld investeren zodat je er 2 jaar of langer mee kunt doen.

Wanneer je techniek niet zo belangrijk vindt kun je ook een goedkope telefoon kopen in plaats van de nieuwste en duurste. Zelf koop ik niet elk jaar een nieuwe telefoon en inmiddels koop ik ook niet meer het nieuwste model. Ik ga bijvoorbeeld eind dit jaar wanneer de nieuwe iPhone besteld kan worden de iPhone 8 kopen. Want die daalt dan een heel stuk in de prijs wanneer de nieuwe te bestellen is. En om het nog leuker te maken ben ik nu allemaal cadeaubonnen aan het opsparen waardoor ik nóg meer korting krijg. Die bonnen verdien ik via enquêtesites die niet in geld uitbetalen maar alleen in bonnen. Maar omdat ik ze hiervoor gebruik leveren ze toch geld op. Want ik heb wel de nieuwprijs van de telefoon weggezet op mijn rekening om de iPhone 8 te kunnen kopen, dus ik hou er geld aan over.

Investeren

Ook heb ik 1x geïnvesteerd in een goede laptop (macbook pro, want ik had altijd ruzie met windows updates). En daar ga ik nu net zo lang mee doen tot hij niet meer naar behoren werkt. Ik ga niet elke 3 jaar een nieuwe kopen omdat je met nieuwe modellen wellicht weer meer kunt. Zonde van mijn geld.

Wat wel en wat niet

Inmiddels weet ik gelukkig welke producten mij wel en niet gelukkig maken. Dus ik koop niet alles wat los en vast zit. Doordat ik weet welke dingen ik wel en niet gebruik bespaar ik dus ook veel geld. Gewoon door altijd eerst even na te denken; heb ik dit echt nodig? Ga ik dit echt gebruiken? Of kan ik ook zonder? En ja uiteraard trakteer ik mijzelf soms ook weleens! Maar dat is dan meestal op een kledingstuk die ik nét even aan de dure kant vind, maar waarvan ik weet dat het wel kwaliteit is (zoals bijvoorbeeld mijn ‘on your feet’ musical trui). Of ik trakteer mezelf in de supermarkt op iets wat ik lekker vind. Of ik haal een keer een softijsje. Want soms mag je jezelf best wel eens trakteren.  Zo lang je dat maar niet elke week gaat doen, want dan kost het je weer veel geld.

Ik ga niet vaak

Ik ga niet vaak naar de kapper, ook niet vaak naar musicals. Vroeger kon ik rustig 5x naar dezelfde musical gaan als ik hem geweldig vond. Nu doe ik dat niet meer (als ik een uitzondering maak, dan ga ik hoogstens 2x, maar meestal hou ik het bij 1x).
Uit eten gaan vind ik ook super gezellig en leuk, maar ook dat doe ik eigenlijk bijna nooit. Ja 1x in het jaar rond mijn verjaardag. En verder alleen als ik uitgenodigd word en ik dus gratis uit eten kan. Dat sla ik natuurlijk niet af!

Ook ga ik niet vaak boven mijn boodschappen budget. Alleen als ik echt iets vergeten ben, of als ik echt bepaalde dingen nodig heb. Zo niet, dan wacht ik tot een volgende keer. Ik hou mijn voorraad altijd goed op pijl zodat ik nooit heel veel in 1 week nodig heb. Daardoor kan ik goedkoper boodschappen doen dan wanneer je daar niet op let. Van aanbiedingen maak ik alleen gebruik als ik het product ook écht nodig heb. Anders geef je ook weer meer uit dan nodig.

Voorheen ging ik 1x per jaar naar de bioscoop, maar inmiddels doe ik dit ook niet meer. Films die ik wil zien, komen toch vanzelf wel op tv. Ook al is dat misschien een jaar later. En voor tv betaal ik sowieso al, dus dat is ‘gratis’.

Kosten besparen

Dit is een reden waarom je beter niet het maximale hypotheekbedrag kunt lenen. Ik kijk altijd naar mijn uitgaven en sinds dit jaar ook naar verzekeringen of ik nog ergens kan besparen, of mijn uitgaven anders kan verdelen waardoor ik meer geld bespaar. Sommige mensen vinden dit afschuwelijk om te doen, maar ik vind het leuk. Want er valt altijd nog wel ergens geld te verdienen. Dit jaar heb ik voor het eerst mijn eigen risico helemaal omhoog gegooid. Dat scheelt me 10 euro per maand. Dus 120 euro wat ik dit jaar extra weg kan sparen! Volgend jaar wil ik ook mijn pakket verder inkrimpen zodat ik maandelijks nog meer geld bespaar en wellicht ook overstappen als dat goedkoper is.

Ook ga ik niet meer elk jaar op vakantie wat ik vroeger wel deed. Wanneer ik ga, dan ga ik ook goed, maar ik ben ook blij als ik gewoon lekker wat uitjes in eigen land kan doen. Hoewel ik nog veel van de wereld wil zien, vind ik sparen nu gewoon even een stuk belangrijker, helemaal omdat ik zo graag wil verhuizen. En er toch echt een gat van een paar duizend euro zit. Dus dat moet zsm opgevuld worden. Dan moet je beslissingen maken.

Leestip: Waarom je beter niet het maximale hypotheekbedrag kunt lenen!

Dit waren de dingen waar ik geen geld aan uitgeef. Waar geef jij allemaal geen geld aan uit wat veel andere mensen wel doen?

Dit artikel bevat affiliate links. Indien je iets koopt via een link, krijg ik hier een vergoeding voor. Jij betaald gewoon de normale prijs. Mocht je iets kopen via een van mijn links; heel erg bedankt! Zo kan ik voor jullie blijven bloggen.