Jouw keuzes en gevolgen

29 december 2018 10 Door Marìs

Jouw keuzes en gevolgen. Alle keuzes die je maakt in het leven hebben gevolgen. Dit geldt natuurlijk dubbel en dwars voor alle financiële keuzes die je maakt in je leven. Maar dit hoeft absoluut niet negatief te zijn!

Jouw keuzes en gevolgen

Jouw keuzes en gevolgen. Alle (financiële) keuzes die je maakt in je leven hebben gevolgen. Dit hoeft niet negatief te zijn, maar kan juist heel goed uitpakken. Vaak klinkt het woord ‘gevolgen’ namelijk niet heel positief, maar ik wil jullie laten zien dat dit wél zo kan zijn.

Veel mensen zeggen; oh dat lukt mij nooit, dat kan ik niet (betalen). Maar ze proberen het ook niet eens! Nee, dan gaat het je zeker niet lukken nee. Stel dat je vanuit financieel oogpunt zegt dat je het niet kunt, omdat je denkt dat je het niet kunt betalen, denk dan eens wat verder na in plaats van ‘kan niet’. Alles kan, als je maar wilt! Zeg ik altijd.

Misschien kun je je wens of doel niet in 1x bereiken, misschien moet je er wel een paar jaar voor sparen, maar uiteindelijk kun jij het gewoon bereiken! Stel dat je graag een huis wilt kopen, maar je salaris is te laag om een hypotheek te krijgen, waardoor je verplicht bent om een dure huurwoning te nemen.. Zet dan voor jezelf eens op een rijtje wat je ervoor nodig hebt om wél een huis te kunnen kopen. Je hebt sowieso eigen geld nodig. Zorg ervoor dat je een doelbedrag hebt. Begin met het maken van een overzicht van je inkomsten en uitgaven en het verlagen van je vaste lasten.

Leestip: Zo krijg jij je vaste lasten omlaag!

Extra inkomsten

Daarna hou je een bedrag over wat je kunt gaan sparen. Wellicht is dit idd niet zoveel als je zou willen, maar begin er gewoon eens mee!
Wat je vervolgens kunt doen, is kijken of je dingen bezit die je kunt en wilt verkopen. Zo begin je met extra geld binnen halen. Om nog meer extra geld binnen te halen kun je natuurlijk altijd lid worden van spaarsites. Want al het geld wat extra binnen komt gaat dan natuurlijk naar je hoofd spaardoel. Blijf daarnaast wel een bufferrekening behouden, zo kun je onverwachtse kosten gewoon blijven opvangen en gaat dit niet ten koste van je grote spaardoel.

Verder ben je natuurlijk ook nog een keer per jaar jarig, vraag geld voor je verjaardag, laat het mensen desnoods al in een spaarpotje doen zodat zij niet hoeven te laten weten hoeveel ze geven. Maak je spaardoel kenbaar aan de mensen en dan is het aan hun hoeveel zij daarvoor willen geven.
Ook ontvangen de meeste mensen vakantiegeld, besteed dat ook eens aan je spaardoel in plaats van alles uit te geven! Dat hoeft natuurlijk niet in zijn geheel, maar toch wel minimaal de helft, want juist met zulke bedragen kun je een grote sprong vooruit maken!

Leestip: Makkelijk geld verdienen!

Wellicht moet je dus wat geduld hebben om je doel te bereiken, maar het is niet per definitie onmogelijk! Alleen kom je er wel achter dat wanneer je een lange termijndoel hebt of je het dat waard vind of niet. Blijf jij dan al die jaren gemotiveerd om te sparen voor jouw doel? Is het antwoord nee? Dan is het het ook niet waard en moet je wat mij betreft ook niet zeuren. Dan heb je het er zelf niet voor over. Niet alles in het leven gaat van een leien dakje. Je mag er zelf ook echt wel flink wat moeite in steken als je iets écht graag wilt bereiken.

Leestip: gemotiveerd blijven om te sparen doe je zo!

Tot slot nog een mooi voorbeeld van hoe je keuzes positief kunnen uitpakken. Ik wilde eigenlijk graag naar The Addams Family (de musical), maar een kaartje kost toch al gauw 65 euro, want ik wil dan ook gewoon wel goed zitten, zodat ik de uitdrukkingen op de gezichten kan zien. Anders vind ik er niks aan. Maar ik wil momenteel ook heel graag mijn buffer rekening zo snel mogelijk vullen, want dat is van belang voor als ik ga verhuizen.

Dus koos ik ervoor om die 65 euro die al op mijn uitjes rekening stond om uitgegeven te worden niet uit te geven, maar over te maken naar mijn buffer spaarrekening. Zo had ik in 1 klap 65 euro meer. Met alleen een musicalkaartje ben ik natuurlijk nog niet klaar, want de reis erheen kost ook nog om en nabij de 20 euro voor een retourtje. Dus ook die 20 euro wil ik nog naar de buffer rekening zetten. Zo zitten we ineens al op 85 euro die er onverwachts extra op de buffer rekening staat, dat gaat toch al verdomd hard richting de 100 euro extra! En dat voelt super goed!

Heb jij nog dingen waarvan je in eerste instantie denkt dat je ze nooit kunt bereiken? Maar wanneer je een plan gaat maken om te sparen het wellicht toch niet zo onmogelijk is als dat je dacht?