Hoe kun je gemotiveerd blijven om te sparen?

Hoe kun je gemotiveerd blijven om te sparen?

10 maart 2018 12 Door Marìs

Hoe kun je gemotiveerd blijven om te sparen? In dit artikel geef ik jullie tips over hoe jullie gemotiveerd kunnen blijven om te sparen.

Hoe kun je gemotiveerd blijven om te sparen

Hoe kun je gemotiveerd blijven om te sparen?

Hoe kun je gemotiveerd blijven om te sparen? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Veel mensen hebben namelijk moeite met blijven sparen. Of gewoon om te beginnen met sparen. Want alle begin lijkt nog maar zo weinig en dan ben je snel geneigd om op te geven. Daarom geef ik jullie vandaag diverse tips over hoe je gemotiveerd kunt blijven om te sparen.

Je kunt jezelf namelijk op verschillende manieren motiveren. Je zou bijvoorbeeld jezelf kunnen belonen als je een bepaald bedrag op je spaarrekening behaald hebt. En dan niet door direct weer al je spaargeld uit te geven, maar door jezelf gewoon te trakteren op iets kleins. Bijvoorbeeld een lekkere snack of een keertje een lekkere maaltijd bestellen, verzin het maar. Zo lang het maar niet duurder wordt dan 50 euro. Anders is je spaargeld zo weer op. En wanneer je het goedkoop houdt kun je dit ook gewoon van je boodschappenbudget doen en hoef je helemaal geen geld van je spaarrekening te halen.

Wat ook voor veel mensen goed werkt is om sparen te zien als een van je vaste lasten. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door maandelijks via een automatische afschrijving een vast bedrag te sparen. Zo merk je niet dat je geld ‘mist’ en gaat er toch maandelijks een bedrag naar de spaarrekening. Natuurlijk moet je dan wel van tevoren even goed uitrekenen hoeveel je kunt missen. Want het is ook niet handig als je betaalrekening elke maand helemaal leeg is omdat je geld wilt sparen. Hou altijd wat over voor een onverwachte uitgave.

Maak een spaarmeter

Verder kun je ook een spaarmeter maken, zoals te zien is op de bovenaan bij dit artikel. Ik heb er eentje gemaakt waarbij elk balkje 100 euro waard is, maar je kunt dit natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen. Want als jij elke maand 1000 euro kunt sparen, dan kun je er beter voor zorgen dat je balkje voorbeeld 500 of 1000 euro waard is. Het werkt namelijk heel motiverend wanneer je regelmatig zo’n balkje in kunt kleuren. Dan zie je ook echt welke weg je al hebt afgelegd en hoe veel je nog te gaan hebt. Wanneer je ziet welke weg je al afgelegd hebt ben je extra trots op jezelf. Dat heb je toch maar even mooi geflikt!

Zorg ook dat je spaarrekening steeds blijft groeien en niet alleen maar slinkt. Mocht je een keer wat van je spaarrekening af halen, zorg er dan voor dat je het zo snel mogelijk weer aanvult.
Je kunt ook een doelbedrag instellen om te sparen, stel je doelbedrag niet in 1x te hoog in, maar pas hem steeds een stukje verder aan naar boven. Wanneer je spaardoel bedrag onhaalbaar lijkt verlies je namelijk snel je motivatie om te sparen.

Leestip: Waarom ik mijn studieschuld in 1x afloste!

Wat zijn jouw tips om gemotiveerd te blijven om te sparen? Deel ze met ons! Wellicht kun je andere lezers dan ook helpen om gemotiveerd te blijven!