Spijt van niet sparen

Spijt van niet sparen

10 maart 2018 13 Door Marìs

Spijt van niet sparen. In dit artikel vertel ik jullie waarom ik spijt heb van niet sparen.

Spijt van niet sparen

Spijt van niet sparen

Vandaag (maart 2018), vertel ik jullie waarom ik spijt heb van niet sparen. In het verleden, zeg maar tot ongeveer 3 jaar geleden, heb ik nooit gespaard. Ik spaarde wel geld, maar dit was altijd met de bedoeling om het binnen redelijk korte tijd weer uit te geven.

Zo heb ik gespaard voor mijn rijbewijs waar ik uiteindelijk in 1x mijn studieschuld mee afloste. Maar ook heb ik diverse keren voor vakanties gespaard. Of voor mijn macbook pro, voor mijn iPhone. Voor alles wat ik koop spaar ik vooraf. En dat is natuurlijk goed, want met geld wat je niet hebt kun je ook geen dingen kopen.

Maar het is nu ook hoog tijd geworden om eens écht te gaan sparen. Want sparen om te sparen, dat heb ik dus nog nooit gedaan en daar heb ik nu spijt van.

Vroeger vs Nu

Vroeger dacht ik altijd; later ga ik werken, dan heb ik een fulltime baan en dan kan ik een hypotheek krijgen en een huis kopen. Want dat was van kleins af aan al mijn grote wens; een eigen huis kopen. Tot mijn 12e groeide ik op in een koophuis en daarna kwam ik samen met mijn moeder terecht in een huurhuis. En sinds 4 jaar woon ik weer in een koophuis. Dus ik heb goed vergelijkingsmateriaal. Ik weet de voor- en nadelen van beiden.

Inmiddels is de huizenmarkt natuurlijk énorm veranderd vergeleken met zo’n 18 jaar geleden, toen ik nog dacht dat ik gewoon een baan zou krijgen na mijn studie en dan een huis kon kopen. Inmiddels heb ik natuurlijk ook de extra hindernis dat ik door mijn gezondheid niet fulltime kán werken. Waardoor het nóg lastiger wordt om zelf een hypotheek te krijgen. Of waardoor je veel te weinig hypotheek kunt krijgen om een huis te kopen. Dit is wel de grootste reden waarom ik spijt heb dat ik nooit geld gespaard heb om te sparen.

Ook dacht ik altijd; als ik mijn rijbewijs heb dan koop ik gelijk een auto. Inmiddels heb ik al ruim 9 jaar mijn rijbewijs, maar die auto? Nee, die kan ik niet betalen. Want ik heb nooit gespaard (en daarnaast zijn maandlasten voor een auto voor mij nu gewoon te hoog).

Leestip: Wat is het duurste wat jij ooit kocht?

Heel maf hoe het leven zo anders kan lopen dan je van tevoren denkt. Heb jij van jongs af aan geld gespaard om te sparen? Of heb je ook altijd alleen maar geld gespaard om het weer uit te geven net als ik? Laat het weten in de reacties!