FIRE of HOT?

22 december 2019 4 Door Marìs

FIRE of HOT? Waar staan die afkortingen eigenlijk voor? Ben je veel bezig met personal finance dan kom je deze termen vaak tegen. Maar waar staan ze nu precies voor? Dat vertel ik je vandaag.

FIRE of HOT?

FIRE of HOT? De afkorting FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Ofterwijl; Financiële onafhankelijkheid vroeg pensioen. Als ik het letterlijk vertaal. Het idee is dan dat je inkomen verdient, een deel van dat inkomen geef je niet uit, maar dat investeer je. Je kunt jezelf dan onafhankelijk verklaren als je van de inkomsten van je investeringen kunt leven. Ofterwijl; als je inkomsten daaruit even groot zijn als je uitgaven, of groter. Op dat moment kun je er dus ook voor kiezen om met vervroegd pensioen te gaan. Je hebt dan de keuze of je nog wilt blijven werken of niet.

Leestip: Dankbaar zijn helpt je financieel verder!

Veel mensen leveren dan op dit moment veel in om de toekomst volop te kunnen gaan genieten. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Wanneer je nu een heel riant inkomen hebt, maar je geeft weinig uit, dan hoef je er ook weinig voor te laten. Maar om dit niveau te kúnnen bereiken moet je toch vaak veel leuke dingen of luxe inleveren. Dat hebben veel mensen er niet voor over; want, je weet ten slotte maar nooit of er voor jou nog wel een ‘later’ is. Stel dat je daar heel je leven naartoe werkt en op het moment dat je het bijna bereikt hebt, kom je te overlijden. Wat heb je dan voor leven gehad? Wat mij betreft geen leuk leven. Maar dat hangt er puur vanaf wat je ‘leuk’ noemt, want dat is natuurlijk voor iedereen weer anders.

Dan heb je ook nog HOT. Dat betekent: Happy/Healthy, Opportunity-rich, Time-rich. Ofterwijl; Gelukkig/ Gezond, Kansrijk en Tijdrijk. Als ik het letterlijk vertaal. Hierbij draait het meer om balans. Je ‘offert niet alles op’ om zo snel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn, maar gaat bijvoorbeeld nu al een dag (of 2 dagen) minder werken. Zodat je meer tijd hebt voor de mensen die belangrijk voor je zijn. Je zorgt er bij HOT voor dat je een goede buffer hebt, zodat je ontslag kunt nemen wanneer je het niet meer naar je zin hebt op je werk. Daardoor geef je jezelf de tijd om rustig te zoeken naar een andere baan die jou wél gelukkig maakt.

Je leeft dus wat zuiniger aan, zodat je kunt sparen (en investeren). Je zorgt ervoor dat je vaste lasten lekker laag zijn, maar je bent ook gewoon bezig met genieten in het nu. Hot draait ook om minder spullen en meer ervaringen. Iets wat bij mij heel goed past.

Leestip: Spaarzegels, wel of niet doen?!

Zelf voel ik dan ook veel meer voor ‘HOT’ dan voor ‘FIRE’. Maar het stukje Financieel onafhankelijk van FIRE vind ik wel interessant. Voor mij persoonlijk is het belangrijk om nu de dingen te doen waar ik van geniet, zoals naar mijn vriendinnen op Gran Canaria kunnen gaan. Af en toe naar een musical, momenteel natuurlijk ook mijn huis afmaken én tijd voor mezelf overhouden in het dagelijks leven. Af en toe gewoon rustig een boek kunnen zitten lezen vind ik heerlijk. Maar ook in de natuur wandelen (als het lekker weer is!) vind ik fijn. Het liefst dan wel met iemand samen, anders vind ik het al snel saai.

Zelf ben ik er wel mee bezig om passief inkomen te genereren. Ik wil namelijk niet in de toekomst verplicht zijn om meer dan 3 dagen te MOETEN werken om mijn rekeningen te kunnen betalen. Want dat trek ik simpelweg gewoon niet met mijn gezondheid. Daarmee bedoel ik dan dus het totaal aantal uren werken. Voor mij ligt dat maximaal zo rond de 20 uur per week bij een werkgever. En dat zit dan al op het randje. Want daarnaast blog ik natuurlijk ook nog en ook dat kost veel tijd, want ik lees zelf ook heel veel blogs om weer op nieuwe ideeën te komen waar ik over kan schrijven. Wat ik natuurlijk erg leuk vind om te doen! Anders was ik er al lang mee gestopt 😉

Ik weet niet of er al een afkorting voor bestaat, maar ik vind een combinatie van beiden toch het meest interessant.

Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!

Waar zou jij voor gaan? FIRE of HOT? Of ook een combi van beiden? Wat is voor jou belangrijk in je leven?