Van tekort naar overvloed

Van tekort naar overvloed. Hoe kun je van geld tekort naar geld in overvloed gaan? Dat kunnen jullie vandaag lezen in dit artikel. Het is niet zo lastig als je misschien denkt!

Van tekort naar overvloed

Van tekort naar overvloed. Het kan zijn dat je nu standaard geld tekort hebt elke maand en dat je hier graag verbetering in wilt aanbrengen. Dat kan! Ook jij kunt gewoon elke maand geld overhouden. Vandaag vertel ik jullie stap voor stap wat handig is om te doen.

Leestip: Sparen hoe ik begon met niks!

Begin eerst met een overzicht maken van je uitgaven. En dan ook echt van ál je uitgaven. Ook de betalingen die je misschien maar 1x per jaar doet. Het handigste is om al die bedragen om te rekenen naar maandelijkse bedragen. Zit er iets tussen wat je 10x per jaar betaald? Doe het bedrag dan x10 en deel het door 12. Dan kom je op lagere maandlasten uit, maar dit bedrag kun je dan wel maandelijks reserveren op het moment dat je net je laatste betaling gedaan hebt. Zo reserveer je elke maand alvast een stukje en kom je uiteindelijk precies goed uit.

Stap 2 is natuurlijk kijken wat je kunt opzeggen. Maar ook welke uitgaven goedkoper kunnen! Wellicht heb je dubbele verzekeringen, dan is het helemaal makkelijk, meteen eentje opzeggen. Vervolgens ga je al je uitgaven budgetteren. Geef jezelf een weekbudget voor de boodschappen en maak een eetplanning voor de hele week.

Je kunt hierin altijd nog schuiven, dat doe ik ook vaak genoeg. En eet je een keer onverwachts ergens anders, dan is dat mooi meegenomen.
Maar je gaat niet alleen jezelf een budget geven voor je boodschappen, dit doe je op alle gebieden. Kleding, uitjes, vakantie, cadeautjes, extra, huisdieren, kapper, alles wat je maar kunt bedenken. Wanneer je overal een vast bedrag voor wegzet weet je altijd precies wat je elke maand uitgeeft.

Leestip: Zo spaar ik een buffer van 2500 euro voor eind 2020!

Pay yourself first en vier je verjaardag!

Stap 3 is pay yourself first! Tijdens dat budgetteren ga je ook een bedrag bedenken wat je wilt sparen. Je kunt dan bijvoorbeeld 1 of 2 budgetten omlaag doen zodat je ergens 10 euro (of meer) overhoudt om te sparen. Het is namelijk noodzakelijk dat je een buffer gaat opbouwen voor noodgevallen. Dit kan zijn een onverwachte (hogere) rekening, maar ook dingen die je moet vervangen omdat ze daaraan toe zijn, of een apparaat vervangen wat het niet meer doet.

Stap 4; vier je verjaardag. Je kunt goedkoop je verjaardag vieren als je het simpel houdt. Zet gewoon simpel chips en nootjes neer. Desnoods vraag je mensen om hun favoriete drinken mee te nemen, of de hapjes als je het wel wat luxer wilt. En vraag dan in plaats van cadeau’s geld. Het geld wat je voor je verjaardag krijgt kun je namelijk ook op je spaarrekening zetten en dat geeft je bufferrekening dan een lekkere boost! En daarnaast is het ook gewoon heel gezellig om lekker even bij te kletsen met iedereen! Wanneer je het te druk vind worden kun je het ook opsplitsen in meerdere keren. Dat doe ik zelf altijd, want die drukte vind ik maar niks.

Inmiddels ben je zo lekker op dreef. Dat je nu van tekort naar overvloed bent gegaan! In het begin is het wellicht nog lastig, omdat je buffer nog niet zo groot is en je zult altijd zien dat je hem dan weer een keer leeg moet halen. Maar geef niet op! Ga er gewoon mee door, de aanhouder wint!

Leestip: Spijt van niet sparen!

Ben jij ook van tekort naar overvloed gedaan en hoe lang deed je daarover? Ik wás vorig jaar erg lekker op dreef totdat ik ging verhuizen. Toen was mijn buffer in 1 klap weer helemaal leeg vanwege veel extra onverwachte kosten voor mijn klushuis. Maar inmiddels ben ik weer begonnen met opbouwen! Want ik geef niet op!

4 thoughts on “Van tekort naar overvloed”

 1. Budgetten zijn altijd goed.
  Wij vieren alleen de verjaardag van puber dochter en dan kom ik echt niet weg met alleen chips en borrelnootjes. We hebben taart, chips, hapjes , soep en de hele goegemeente blijft eten. Daarvoor bestel ik een pan met nasi-bami en een kleine met kiphapjes. Ideaal omdat ik weinig energie heb. De kosten zijn geen probleem. De andere verjaardagen gaan we uit eten en gaan mijn ouders mee. De jarige mag kiezen waar.

  1. Vaak dénken mensen alleen dat ze veel moeten geven. Maar echte vrienden en familie komen niet om te eten, maar omdat ze oprecht om degene geven die jarig is. En het is denk ik ook maar net welke verwachtingen je zelf schept. Alsje altijd heel erg uitpakt en dan ineens low budget gaat zullen ze best gek opkijken. Maar als je al low budget begonnen bent met je verjaardag vieren (zoals ik), word er ook niet veel van je verwacht.
   Wel gezellig dat iedereen dan blijft eten en slim om eten te laten komen anders zou je zo lang in de keuken staan!
   Ik maak wel eens knakworstjes in bladerdeeg, dat deed een vroegere vriendin ooit toen ze een high tea hield voor haar verjaardag als een van de hapjes. Dat is hier altijd een groot succes (doe ik niet altijd, soms wel soms niet, ligt eraan hoeveel mensen er komen). En die vind ik zelf ook erg lekker. Simpel om te maken, niet duur en je hebt er gelijk lekker veel. Mijn oom vind ze geweldig, haha.
   Zelf zette ik in het begin toen ik begon met mijn verjaardag zelf bij mij thuis te vieren altijd in de uitnodiging: tussen ‘begintijd’ en ‘eindtijd’. Zo weet iedereen altijd waar ze aan toe zijn. Inmiddels staat er alleen nog een begintijd op.
   Maar fijn dat je het gewoon makkelijk kunt betalen! Uit eten is ook erg gezellig! Dat doe ik meestal ook met mijn moeder samen voor mijn verjaardag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *