Waarom kopen we zoveel?

Waarom kopen we zoveel?

18 april 2018 12 Door Marìs

Waarom kopen we zoveel? Deze week vertel ik jullie waarom we geneigd zijn om zoveel te kopen. En hoe je dit kunt voorkomen.

Waarom kopen we zoveel

Waarom kopen we zoveel?

Waarom kopen we zoveel? Want als je kijkt naar vroeger en nu, dan is er nu zo belachelijk veel troep te koop. En de helft van de tijd heb je er helemaal niks aan. Zonde van je geld én slecht voor het milieu. Tegenwoordig gaan we een stuk lakser om met geld dan vroeger. We lijken soms geen rem meer te hebben.

Maar waarom kopen we dan zoveel? Omdat het zo goedkoop is hebben we de neiging om al snel meer in te slaan, dan wanneer iets niet goedkoop is. We zijn sneller geneigd om impuls aankopen te doen. We denken dat iets handig is en daarom kopen we het. Zonder er eerst over na te denken. Mensen denken namelijk vaak; maar straks is het uitverkocht, of straks is de aanbieding voorbij.

Maar toch kun je dit soort psychische verleidingen weerstaan. Door gewoon heel snel door te lopen bij dat verleidelijke schap, of standaard geen geld/ pinpas mee te nemen. Of gewoon door niet die winkel in te lopen waar je geneigd bent om zoveel te kopen. Denk eerst eens na of je iets wel écht nodig hebt.

Ga je winkelen omdat je je verveelt? Laat dan écht je geld/ pinpas thuis. Zo kun je geen geld uitgeven alleen omdat je je verveelt. Ben je geneigd om te gaan shoppen als je verdrietig bent? Zoek dan iets anders wat jou weer opvrolijkt. Draai leuke muziek of doe een dansje. Of waar je dan ook vrolijk van wordt. We hoeven niet altijd geld uit te geven om ons weer beter te voelen.

Verder is het ook echt niet raar om dat ene ding in de winkel te laten liggen of hangen totdat je echt zéker weet dat je het heel graag wilt hebben én ook echt gaat gebruiken. Ga naar huis en denk je er een week later nog steeds aan? Dan is het wel waarschijnlijk dat het wat voor jou is. Maar meestal denk je er na 2 dagen al niet meer aan.

Doe jij vaak impuls aankopen? En hoe weerhoudt jij jezelf hiervan om dit (te vaak) te doen?