Basis inkomen voor iedereen

Basis inkomen voor iedereen. Er zijn al landen die hiermee getest hebben. Nederland interesseert zich hier ook voor. Een basis inkomen voor iedereen. 600 euro per persoon.

Basis inkomen voor iedereen

Basis inkomen voor iedereen. Redelijk recent verscheen er een artikel op de site van het AD over een basis inkomen van 600 euro per volwassen persoon. Daarnaast ook nog eens 600 euro per huishouden én 300 euro per kind. Klik hier om het uitgebreide artikel te lezen.

Leestip: Hypotheek aangevraagd!

Wat vind jij hiervan? Moet Nederland dit basisinkomen gaan invoeren, of zie je juist problemen? Zelf denk ik dat het best een goed idee is om een basis inkomen voor iedereen in te voeren, maar dan niet van deze idioot hoge bedragen. Daarbij ben ik ook van mening dat je geen extra geld moet krijgen alleen omdat je kinderen hebt, daar kies je zelf voor en je weet van tevoren dat kinderen nou eenmaal geld kosten.

Een extra bedrag per kind vind ik dus niet nodig. Zeker niet als deze bedragen voor volwassenen al ingevoerd worden zoals ze vermeld worden in het artikel. En al helemaal niet als de kinderbijslag en welke toeslagen dan ook blijven bestaan zoals deze er nu al zijn. Dan spek je alleen maar mensen met gigantisch veel geld alleen omdat ze kinderen hebben. Daarmee verdrijf je de oneerlijkheid in inkomsten niet. Dan zou je juist extra geld aan alleenstaanden moeten geven.

Daarbij ligt ook het gevaar op de loer dat mensen gaan zeggen; dan ga ik niet meer werken. Als ik 1200 euro per maand zou krijgen voor niks, dan zou ik ook geen moeite meer doen om daarnaast nog iets van werk te vinden. Daar kan ik prima van rond komen. Wel zou ik dan denk ik iets van vrijwilligerswerk gaan doen, maar dan zou ik wel echt gaan zoeken naar iets wat bij mij past.

Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!

Ik werk namelijk om mijn rekeningen te kunnen betalen en daarnaast geld over te houden voor leuke dingen en dingen die ik belangrijk vind. Dat kan ik met 1200 euro zéker doen. Maar ik zou ook niet direct mijn baan opzeggen die ik nu heb. Aangezien ik toch geen vast contract heb verlies ik uiteindelijk toch wel weer mijn baan. Dus dan zie ik die inkomsten gewoon als extraatje zo lang als het duurt. Maar dat komt omdat ik nu ook maar 12 uur werk en dus niet fulltime.

Stel dat

Stel dat je als basis inkomen per persoon bijvoorbeeld gewoon 600 euro zou krijgen, dan wordt je daarnaast wél gestimuleerd om te werken. Maar dan kun je de switch maken van fulltime naar parttime. En zo hou je meer tijd over voor je vrienden/ familie. En je behoudt je sociale contacten van je werk. Want 600 euro per maand als basis is leuk, maar daar kun je natuurlijk niet in zijn geheel van leven wanneer je alle kosten alleen betaald. Wel dekt dat (grotendeels) je woonlasten voor je woning, wat ook al een heel prettig gevoel geeft.

Leestip: Overdracht vervroegen!

Hoe denken jullie hierover? Wanneer je als alleenstaande 1200 per maand zou ontvangen en als stel 1800 euro per maand zou jij daarnaast dan nog gaan werken?

42 thoughts on “Basis inkomen voor iedereen”

   1. Ik zou gewoon blijven werken, ben zzp’er en het zou wat minder druk op de ketel geven om te zorgen dat alle vaste lasten maandelijks betaald kunnen worden. Misschien kan ik dan eindelijk na 5 jaar lang 6 vrije dagen per jaar te hebben gehad, het me eens permitteren om twee weken vrij te nemen of zelfs met vakantie te gaan.

     1. Ik zou zeker blijven werken. Wel zul je gaan merken dat meer mensen, zo ik ook, bij hun beroepskeuze kijken naar waar hun oprechte passie ligt, i.p.v; waarvan kan ik rondkomen en heeft mijn familie zekerheid.
      Hierdoor krijg je een samenleving met een groter geluksgevoel waarbij mensen met volle passie en overtuiging werken. Dit zal o.a. de zorgkosten gigantisch verlagen.
      Als je bedenkt welk apparaat wij nu van toeslagen hebben in Nederland, die hiermee zou komen te vervallen, is dit zeker haalbaar. En ja, die mensen die daarin werkzaam zijn verliezen hun baan. Daar staat dat basisinkomen tegenover. Hiernaast gaan zij iets doen waar ze écht voldoening uit halen en kunnen daarmee hun inkomen naar wens aanvullen.
      Het heeft onnoembaar veel afgeleide voordelen, en is een eerste stap naar een samenleving waar men met en voor elkaar leeft, i.p.v. voor zichzelf moet kiezen om zich te kunnen bedruipen.

   1. Het zou gefinancierd moeten gaan worden uit een verhoging van de inkomstenbelasting, die zou dan naar 72% moeten gaan. Dat is tenminste het percentage dat ik las in het laatste serieus te nemen onderzoek over deze materie.

    Vooropgesteld: het basisinkomen zou wel eens het antwoord kunnen wezen op dat wat ons te wachten staat: robotisering en automatisering, vergrijzing, etcetera.

    Maar 72 % belasting vragen van iemands inkomen, dat is een dingetje. Aan de ene kant is het basisinkomen waarschijnlijk (maar niet bewezen) een probaat middel tegen armoede en schulden. Daarvoor kan ik een basisinkomen wel omarmen. Maar je gaat van mensen die nu al 49% van hun inkomen betalen aan belasting, verlangen, nee eisen dat ze 72 % van dat inkomen afdragen. Dat betekent voor die groep: meer betalen, niets daarvoor terug krijgen. Niet meer wegen, geen beter onderwijs. Die mensen horen dan wel dat anderen zeggen: ik ga minder werken. Kun je je voorstellen dat de groep wiens inkomstenbelasting gaat stijgen zal zeggen: lekker dan. Ik heb een onderneming, werk me het snot voor de ogen, maar mag ik daar wel wat aan verdienen? Ik kan zelfkwelling wat bestemmingen bedenken om aan uit te geven. Die mensen zul je wel moeten overtuigen dat, ook al worden ze niet beter van het basisinkomen (of ze houden er per saldo zelfs minder aan over), maar dat ze zich toch met dat basisinkomen moeten verzoenen.

    Dat moet echt goed gedaan worden, anders maakt het basisinkomen een vals start en zal het nooit de belofte die het wel in zich draagt waar kunnen maken.

 1. Ik zou blijven werken, maar mogelijk een paar jaar eerder met pensioen gaan. Het lijkt me juist heel ontspannen werken, nu zijn er ieder jaar reorganisaties. Als je je op je werk kan richten zonder te vrezen dat je je huis moet verkopen bv, dat lijkt me heerlijk! Dan kun je je richten op de inhoud.

 2. Ik ben voor. Het scheelt een heleboel bureacratische controle aan toetsen of je in aanmerking komt voor de huidige uitkeringen en toeslagen. Iedereen kan dan naar behoefte en mogelijkheden werken om het basisinkomen aan te vullen. Alle huidige toeslagen en uitkeringen moeten dan vervallen, dan zou het kunnen werken. Kinderen kosten veel geld en zijn nodig om de samenleving in stand te houden. Een uitkering per kind vind ik wel nodig, maar 150 zou ook wel genoeg zijn. De uitkering voor het huishouden vind ik dan weer overbodig omdat je per volwassene al een bedrag krijgt en blijft de prikkel om wel te werken ook aanwezig.
  Ik zou zeker blijven werken omdat ik voldoening uit mijn werk haal, maar misschien 1 dag minder. En vrijwilligerswerk doe ik nu ook al, maar daar zou ik dan nog wat meer tijd aan kunnen besteden. Ook omdat 1800 voor ons gezin de helft minder inkomen zou betekenen en dat ik daar echt niet alle rekeningen, boodschappen, hobbies, zorg en schoolkosten van kan betalen.

  1. Eens! Er zijn nu veel te veel regeltjes wat dat betreft. Die vooral heel verstikkend werken. Ik ga er vanuit dat die toeslagen dan ook zullen vervallen, anders wordt het wel echt een héél duur ‘geintje’.
   De uitkering per huishouden vind ik niet overbodig, maar dat komt puur en alleen omdat ik geen partner heb. Dan is 600 euro wel erg weinig. Dan zou ik eerder zeggen; als je als stel bent krijg je geen toeslag per huishouden en als alleenstaande wel (wellicht dan een lager bedrag).
   Leuk om te lezen dat je voldoening uit je werk haalt! Dat hoor ik niet heel vaak meer!

 3. Nou er word nooit gepraat over mensen die niet kunnen werken..ivm ziekte !!!dan is 600 te weinig zelfs met toeslagen ..ik ben chronisch ziek /hartpatiënt/leverpatient/diabetespatient waar ik niet voor gekozen heb en sta er alleen voor . Nou Nederland heb t daar is over!!!

  1. Ik begrijp je frustratie wel. Net zo goed als dat er ook altijd alleen maar over gezinnen gesproken wordt en niet over alleenstaanden. Die hebben het financieel ook zwaarder omdat ze alles alleen moeten betalen.
   Ik vind ook wel dat mensen die niet kunnen werken nog een extra bedrag zouden moeten krijgen, want niemand kiest ervoor om niet te kunnen werken.

  2. Helemaal mee eens! Ik kan niet begrijpen dat sommige mensen 1200 euro inkomen veel geld vinden met de huurprijzen van tegenwoordig. Ik ben ook chronisch ziek en blijf noodgedwongen daardoor in een slecht huwelijk omdat ik het financieel niet zou trekken.

 4. Ik zou zeker blijven werken maar dan zou ik wat minder uren kunnen maken in de week zodat ik lichamelijk wat meer rust gaat krijgen ik heb last van artrose en is dan ook beter vol te houden in de thuiszorg
  Het zou een geweldige uitkomst zijn, waar we waarschijnlijk alleen maar van kunnen dromen ben ik bang !

  1. Oeh dat is niet fijn werken met artrose in de thuiszorg. Lijkt me zwaar! Tja er wordt van alles op de schop gegooid, dus je weet het niet. Volgens mij wordt hier al mee getest in andere landen. Dacht ik ergens gelezen te hebben.

 5. Mensen, wees niet te goedgelovig. Nl, door de oprukkende automatisering en robot/cobotisering kunnen veel mensen geen baan meer vinden.
  We zitten nog maar in de beginperiode van deze automatisering. Over zo’n twintig jaar hebben we geen piloten, chauffeurs, schippers, en operaters meer nodig. Alles gaat met robots. Vervoer gaat via satellieten. Zelfs de huisarts is niet meer nodig. Want mensen kunnen gechipt worden en deze chip leest je lichaam voortdurend uit en geeft de uitslagen constant aan op je smartphone.
  Hiervoor is het basisinkomen bedacht, zodat de mensen nog geld hebben om de verkoop economie draaiende te houden.
  Mensen die bovenop het basisinkomen nog willen werken, gaan geen volledig uurloon meer verdienen. Dit zal maar enkele eurootjes per uur zijn. Afhankelijk van wat je gaat doen natuurlijk.
  Ik weet dat dit een blik in de toekomst is en dat blijft altijd koffiedik kijken.
  Basisinkomen goede zaak? Denk ik wel. Maar ze maken je er echt niet rijk mee.

  1. Eindelijk is er iemand die het goed ziet. In de toekomst worden robots ingezet voor het werk. Robots die mensen vervangen voor werk wat wij doen. Sommige restaurants zijn al begonnen met robots in te zetten ter vervanging van obers. Deze trend zal alleen maar toenemen. Van wat moeten we nog leven? Werken kan niet meer. Want er is geen werk meer. Machines moeten geolied worden. En wij moeten eten.

   1. Er zullen altijd taken overblijven die een robot niet kan uitvoeren. En wat ‘mast’ zegt gebeurt echt niet op stel en sprong. Dit zal stukje bij beetje steeds verder ingevoerd worden. Daarnaast zijn er ook weer mensen nodig die de robots gaan onderhouden. Er zullen op technisch gebied dus wel meer vacatures komen. Maar daar moet je maar net aanleg voor hebben.

  2. Op zich heb je een heel goed punt hier. Maar of dat al over 20 jaar helemaal zo ver is, betwijfel ik. Ik denk dat voordat dit soort dingen perfect werken daar nog wel wat langer overheen gaat. Want ze zullen dit in fases gaan invoeren. En dan weer werken aan verbeteringen enz.
   Zo’n chip vind ik dan weer overdreven. Daar ben je altijd zelf nog bij en er zijn ook mensen (zoals ik) die dit zullen weigeren. Ik ben geen dier en al helemaal geen robot en laat me dan ook zeker niet chippen. Mensen moeten lekker mensen blijven.
   Daarnaast is er nog altijd een wet over het minimumloon. Wanneer mensen die willen werken niet volledig betaald zouden krijgen zou die motivatie helemaal compleet verdwijnen, aangezien iedereen nu een minimumloon gewend is.
   En idd rijk gaan we er zeker niet van worden! Dat ben ik helemaal met je eens.

 6. Zo is het voor veel gehandicapte mensen meer adem, als dit er komt.
  Zoals gezin waar de man werkt, en de vrouw heeft bvb een handicap.
  Dan zijn de medicekosten hoog, en door dit dekt het wat.
  En is er voor die mensen ook meer ruimte om eens keer wat leuks tedoen met hun gezin.
  Dan ieder dubbeltje om tedraaien

 7. Ik ben arbeidsongeschikt maar zou zeker gaan werken zit verplicht thuis en dat is zeker geen pretje een vakantie is leuk maar niet als dat jaren duurt

  1. Alleen verandert het basisinkomen natuurlijk niet dat je arbeidsongeschikt bent helaas. Maar ik snap dat je bedoeld te zeggen; als je het kon. Verplichtingen zijn nooit leuk. Daar wordt niemand blij van. Jij wordt niet blij van verplicht thuis zitten en andere mensen worden weer niet blij van verplicht fulltime moeten werken om alle lasten te kunnen betalen (zo zijn we eigenlijk nooit tevreden met zijn allen).

 8. Ik zou blijven werken. Nu met mijn minimum loon en een compleet huishouden kan ik nooit wat leuks doen en moet ik kiezen of ik een nieuw tshirt wilt of toch het geld opzij moet zetten voor kosten die ineens komen opdagen. Als ik nu naar het ziekenhuis moet of iets heb je nog veel narekeningen. Die kan ik helemaal niet betalen. Wat extra basisgeld zou mijn leven minder stressvol maken want ja, iedereen verdient toch wat extra’s voor hun harde werken? Zeker als je er minimun loon krijgt, wij werken toch net zo hard als een ander? Waarom worden wij er dan minder voor betaald? Poee.

  1. Ik maak uit je verhaal op dat er dus ook op dit moment geen ruimte is om wat geld weg te sparen voor deze kosten? Jammer! Kan me goed voorstellen dat dit dan heel welkom voor je zou zijn!
   Ik krijg zelf ook een minimumloon, maar beter iets als niets. Ik ben blij met alle kleine beetjes! Maar het leven zou wel een stuk eerlijker worden als iedereen hetzelfde uurloon zou krijgen.

 9. Je kan dit financieren door belasting te heffen op robots die mensenwerk overnemen. Bedrijven besparen nu enorm veel op de loonbelasting hierdoor. Wat deels weer wordt opgevangen door meer winstbelasting. Maar een robotbelasting kan daarmee de thuiszittende werknemers onderhouden. Want dat is eigenlijk toch de bedoeling van automatisering: dat het mensen in hun taken makkelijker maakt.

 10. Ik zou blijven gaan werken en denk ik met meer zin en plezier. Misschien per kind is 200 euro genoeg, en anderebedragen zijn niet te hoog, omgezin alle kosten. Op dit manier is ieder genoeg verzekerd en blijft niet in kramp en langdurige stress. Mensen worden gezonder (vel minder depressie) , meer gemotiveerd voor leven, werk, daarmee wordt mens kreatiever, met meer ruimte om anderen te helpen (gehendicepten). Na mijn idee, er worden 90 % positieve effecten van. En verder in komende robotisatie, basis inkomen zouden eigenlijk een must zijn.

 11. Het zal zeker goed zijn maar ben ook van mening dat mensen die een hhog inkomen hebben niet in aanmerking moeten komen . Ik zou zelf zeker blijven werken want als de basisinkomen door zou gaan weet ik zeker dat het kabinet iets gaat verzinnen om weer dingen duurder te maken en met de kijk dat dat kan gebeuren is het juist handig en belangrijke om te blijven werken

  1. Het allerbelangrijkste is om ervoor te zorgen dat je geld achter de hand hebt. Voor onvoorziene kosten, maar dat is nu ook al het belangrijkste, dus wat dat betreft zal er niet zoveel veranderen. Ik denk wel dat het verstandig is dat iedereen van dat basisinkomen dan ook een mooi bedrag gaat wegzetten om te sparen (op wat voor manier dan ook).

 12. Een basisinkomen op voorwaarde van een sociale dienstplicht van 10 uur per maand.
  1800 lijkt me voor een gezin echt te weinig om rond te komen dus wat erbij werken blijft. Heerlijk toch.

  1. Nee zonder plicht. Hier moeten juist geen plichten aan hangen. Er zijn al genoeg plichten in het leven. En denk aan mensen die bijvoorbeeld arbeidsongeschikt zijn, die kunnen daar al niet aan voldoen. Dan ga je dus weer allerlei regeltjes en uitzonderingen creëren en dat was nou juist niet de bedoeling hiervan. Al die regeltjes zijn nu al zo verstikkend.
   1800 euro is behoorlijk veel geld, maar dan moet je je woonlasten daar ook op aanpassen. Dan moet de hele woningmarkt op de schop om weer betaalbaar te worden, wat sowieso geen heel slecht idee is als je ziet hoeveel starters er nu niet op zichzelf kunnen wonen omdat het zo idioot duur geworden is.

 13. Ik ben ervoor, de werkdruk hier ligt zo hoog, dat je privé niks meer waard bent omdat je te moe bent om leuke dingen te doen. Het geef je meer ruimte in je leven en meer vrijheid. Ik denk dat iedereen ook gemotiveerder is om te werken, want de druk is van de ketel. En je houdt meer tijd voor alles over zonder dat je op brand. Zou zeggen ga ervoor. Denk dat mensen zich hier door veel lekkerder in hun vel gaan zitten.

  1. Eens, de werkdruk is de laatste jaren flink gestegen, tot het ongezonde aan toe! Er zijn niet voor niks al zoveel mensen die jong een burn out krijgen. En idd ik weet wel zeker dat de meeste mensen hierdoor veel lekkerder in hun vel zullen gaan zitten!

  2. De werkdruk is inderdaad erg hoog in Nederland. Vaak is het nonstop doorgaan en een half uur of die kwartier pauze over een dag is gewoon te weinig. De aarde heeft genoeg rijkdommen is de bodem zitten die door handelaren of machthebbers worden ingepikt en waar wij voor moeten betalen zij worden er schatrijk van dus ik vind dat elk mens er evenveel recht op heeft en dus standaard een basisinkomen hoort te krijgen die minimaal gelijk staat aan het minimumloon. Wil je er bij werken dan is het eigen keus. Voordeel is dat men eindelijk tijd heeft om eens echt te genieten en zich kan bezighouden met leuke dingen die je ontwikkeling ten goede komen.

 14. Ik zou dan stoppen met werken omdat ik naast mijn basisinkomen genoeg geld uit beleggingen en vastgoed kan halen. Dit zou mijn ‘vroegpensioen’ bijna 10 jaar naar voren halen. Het klinkt vreemd: Mensen met weinig inkomen denken dat ze door dit plan veel ruimer komen te zitten, en mensen met genoeg vermogen hoeven helemaal niet meer te werken. Waar zou al dit gratis geld vandaan moeten komen? Want nu betaal ik ruim €50,000 inkomstenbelasting per jaar, wat dan niet meer voor sociale voorzieningen gebruikt kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *