Basis inkomen voor iedereen

16 juni 2019 42 Door Marìs

Basis inkomen voor iedereen. Er zijn al landen die hiermee getest hebben. Nederland interesseert zich hier ook voor. Een basis inkomen voor iedereen. 600 euro per persoon.

Basis inkomen voor iedereen

Basis inkomen voor iedereen. Redelijk recent verscheen er een artikel op de site van het AD over een basis inkomen van 600 euro per volwassen persoon. Daarnaast ook nog eens 600 euro per huishouden én 300 euro per kind. Klik hier om het uitgebreide artikel te lezen.

Leestip: Hypotheek aangevraagd!

Wat vind jij hiervan? Moet Nederland dit basisinkomen gaan invoeren, of zie je juist problemen? Zelf denk ik dat het best een goed idee is om een basis inkomen voor iedereen in te voeren, maar dan niet van deze idioot hoge bedragen. Daarbij ben ik ook van mening dat je geen extra geld moet krijgen alleen omdat je kinderen hebt, daar kies je zelf voor en je weet van tevoren dat kinderen nou eenmaal geld kosten.

Een extra bedrag per kind vind ik dus niet nodig. Zeker niet als deze bedragen voor volwassenen al ingevoerd worden zoals ze vermeld worden in het artikel. En al helemaal niet als de kinderbijslag en welke toeslagen dan ook blijven bestaan zoals deze er nu al zijn. Dan spek je alleen maar mensen met gigantisch veel geld alleen omdat ze kinderen hebben. Daarmee verdrijf je de oneerlijkheid in inkomsten niet. Dan zou je juist extra geld aan alleenstaanden moeten geven.

Daarbij ligt ook het gevaar op de loer dat mensen gaan zeggen; dan ga ik niet meer werken. Als ik 1200 euro per maand zou krijgen voor niks, dan zou ik ook geen moeite meer doen om daarnaast nog iets van werk te vinden. Daar kan ik prima van rond komen. Wel zou ik dan denk ik iets van vrijwilligerswerk gaan doen, maar dan zou ik wel echt gaan zoeken naar iets wat bij mij past.

Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!

Ik werk namelijk om mijn rekeningen te kunnen betalen en daarnaast geld over te houden voor leuke dingen en dingen die ik belangrijk vind. Dat kan ik met 1200 euro zéker doen. Maar ik zou ook niet direct mijn baan opzeggen die ik nu heb. Aangezien ik toch geen vast contract heb verlies ik uiteindelijk toch wel weer mijn baan. Dus dan zie ik die inkomsten gewoon als extraatje zo lang als het duurt. Maar dat komt omdat ik nu ook maar 12 uur werk en dus niet fulltime.

Stel dat

Stel dat je als basis inkomen per persoon bijvoorbeeld gewoon 600 euro zou krijgen, dan wordt je daarnaast wél gestimuleerd om te werken. Maar dan kun je de switch maken van fulltime naar parttime. En zo hou je meer tijd over voor je vrienden/ familie. En je behoudt je sociale contacten van je werk. Want 600 euro per maand als basis is leuk, maar daar kun je natuurlijk niet in zijn geheel van leven wanneer je alle kosten alleen betaald. Wel dekt dat (grotendeels) je woonlasten voor je woning, wat ook al een heel prettig gevoel geeft.

Leestip: Overdracht vervroegen!

Hoe denken jullie hierover? Wanneer je als alleenstaande 1200 per maand zou ontvangen en als stel 1800 euro per maand zou jij daarnaast dan nog gaan werken?