Hoe zeg je nee tegen verleidingen

Hoe zeg je nee tegen verleidingen

5 mei 2018 8 Door Marìs

Hoe zeg je nee tegen verleidingen? Je moet ook nee kunnen zeggen tegen verleidingen. Dus deze week vertel ik jullie hoe je dat kunt aanpakken.

Hoe zeg je nee tegen verleidingen

Hoe zeg je nee tegen verleidingen?

Hoe zeg je nee tegen verleidingen? Dat is iets waar veel mensen best wel moeite mee hebben. Vaak denken ze dan ‘ach het kost maar 5 euro’. En wanneer je dat 1x per jaar denkt dan is het niet zo erg, maar wanneer je dat elke week denkt, kost dat je op jaarbasis toch ‘maar’ 260 euro! Oeps! Dat is toch best nog wel veel geld he?! Daar had je ook een hoop andere dingen mee kunnen doen.

Maar hoe zeg je nou nee tegen die verleidingen? Dat kun je op een paar manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een alternatief ervoor verzinnen. Ga je graag op een terrasje zitten met een kop koffie of thee of ander drankje? Overweeg dan eens om datzelfde drankje mee van huis te nemen en gewoon in de stad op een openbaar bankje te gaan zitten. Ook gezellig, zo kost het je praktisch niks en kun je toch ook lekker mensen kijken!

Ook kun je uitrekenen wat het je zou kosten als je dit op wekelijkse basis zou doen. Hoeveel geld je daar dus in 1 jaar tijd aan uitgeeft. Vaak hebben we namelijk altijd wel spaardoelen en hoe zonde is het dan als je er achter(af) achter komt dat je 260 euro in een jaar tijd weggegooid hebt, terwijl je dat ook aan iets leukers had kunnen besteden. Niet dat je dan nooit meer zoiets moet doen, maar je kunt wel met jezelf afspreken dat hetgeen waar jij je geld aan uitgeeft, dat je dat maar een bepaald aantal keren per jaar doet.

Denk eens na over hoeveel je uit wilt geven. Hoe lang moet je daarvoor werken? Hoeveel langer gaat het daardoor duren voordat jij je spaardoel bereikt? Heb je dat er écht voor over? Heb je datgene wat je wilt gaan betalen of kopen écht nodig? Of kan je ook makkelijk zonder en doe je het eigenlijk alleen maar uit gewoonte?

Hoe vaker je het doet…

Naar mate je vaker nee zegt tegen verleidingen, wordt het steeds makkelijker. Net als met leren fietsen. In het begin donderden we vaak van onze fiets af, maar naar mate we het vaker deden, bleven we uiteindelijk gewoon helemaal zitten!
Dit is ook zo’n vaardigheid die jij jezelf kunt aanleren. Je hoeft niet altijd toe te geven aan verleidingen. Je mag jezelf soms best wel eens trakteren. Maar overdrijf het niet. Hoe minder vaak jij het doet, hoe leuker het dan uiteindelijk is, juist omdat je het niet zo vaak doet!

Dus wees sterk. Ga bijvoorbeeld eerst eens naar huis als je iets leuks in de winkel gezien hebt wat je ‘moet’ hebben. Je hoeft niet altijd alles meteen te kopen. Spullen lopen niet weg.

Leestip: Grip op je geld regels!

Hoe ga jij om met verleidingen? Wordt jij vaak in de verleiding gebracht om iets te kopen en wat is dan jouw zwakste punt waar je het eerste voor zwicht? Ik zwicht het snelste voor lekkere snacks! Maar de methode van uitrekenen hoeveel langer het duurt voordat ik mijn spaardoel dan bereik helpt mij goed om verleidingen te weerstaan.