Word ik gelukkig als ik dit koop?

Word ik gelukkig als ik dit koop?

29 maart 2018 10 Door Marìs

Word ik gelukkig als ik dit koop? Deze week praat ik over gelukkig worden (of niet) van dingen kopen.

Word ik gelukkig als ik dit koop

Word ik gelukkig als ik dit koop?

Word ik gelukkig als ik dit koop? Dat is de vraag die ik mezelf altijd stel voordat ik iets ga kopen. In het verleden kocht ik nog wel eens dingen in een opwelling, bijvoorbeeld omdat ik dacht iets nodig te hebben. Achteraf bleek dan dat ik er eigenlijk helemaal niks mee deed omdat het toch niet zo handig was. Zonde van je geld dus!

Daarom denk ik tegenwoordig een stuk beter na over dingen die ik wil kopen. Door mezelf de vraag ‘word ik gelukkig als ik dit koop?’ te stellen, laat ik een stuk vaker dingen liggen. Omdat ik dan denk; ach, het is wel leuk, maar eigenlijk heb ik het helemaal niet nodig. En het neemt ook weer ruimte in beslag.

Door mezelf deze vraag te stellen bespaar ik natuurlijk ook weer een hoop geld. En wanneer ik dan wél echt iets wil kopen, gebruik ik het ook echt. Natuurlijk kan een miskoop altijd voorkomen, maar ook dan kun je het item weer gewoon verkopen! Dan heb je tenminste nog een beetje van je geld terug.

Zowel goedkope, als dure dingen

Ook wanneer ik iets duurs als meubels, laptop of een telefoon koop denk ik hier van tevoren goed over na. Een nieuwe telefoon koop ik bijvoorbeeld alleen als de oude niet meer bevalt of stuk is, óf wanneer de telefoon zo oud is dat er geen updates meer voor verschijnen van de software. Dat vind ik wel belangrijk aangezien ik er ook vaak mee op internet zit en op wifi.

Meubels of een laptop koop ik écht alleen wanneer ze aan vervanging toe zijn. Zo kocht ik bijvoorbeeld vorig jaar een nieuwe bank, omdat ik rugpijn kreeg van mijn oude bank en daar dus niet meer lekker op zat. Maar voor dat soort aankopen spaar ik van tevoren altijd geld. En omdat ik niet snel veel geld kan sparen heb ik dus ook lang de tijd om er goed over na te denken of ik daar écht mijn geld aan uit wil geven of niet.

Leestip: Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag?

Hoe doe jij dat? Koop jij vaak impulsief dingen? En zijn het dan ook vaak miskopen? Of denk jij ook eerst goed na over je aankopen? Laat het weten in de reacties!