Hoe maak je een financieel plan?

17 november 2018 6 Door Marìs

Hoe maak je een financieel plan? Vorige week konden jullie lezen hoe het ervoor stond met mijn extra inkomsten in oktober dit jaar. Deze week vertel ik jullie hoe je een financieel plan kunt maken. En vooral wat erin moet staan.

Hoe maak je een financieel plan?

Hoe maak je een financieel plan? Je kunt natuurlijk pas een spaarplan maken als je al je vaste lasten goed op een rijtje hebt. Wanneer dit het geval is, zie je precies hoeveel geld er over blijft en aan de hand daarvan kun je plannen gaan maken.

Zet eens zonder naar je vaste lasten te kijken op papier waar je volgend jaar allemaal voor wilt gaan sparen, mét de bedragen erachter. Kies daarna 1 of een paar doelen uit die je het belangrijkste vind en die je als eerste wilt gaan vervullen. Nummer ze gewoon allemaal op volgorde van belangrijkheid.

Leestip: Beginnen met sparen lastig? Zo lukt het jou ook!

Wanneer je dit gedaan hebt ga je je eerste doel inplannen. Je kijkt naar hoeveel geld er maandelijks over blijft om iets mee te doen en dan kun je per maand een bedrag reserveren voor je belangrijkste doel. Wanneer dit doel behaald is ga je door naar je 2e doel en je 3e, enzovoorts.

Het werkt namelijk vaak effectiever om gewoon te beginnen met je belangrijkste doel en pas daarna aan een volgend doel te beginnen. Wanneer je alles tegelijk wilt doen, geef je namelijk eerder op. Omdat je dan minder snel de vorderingen ziet van je doelen.

Leestip: Zo kun je gemotiveerd blijven om te sparen!

Natuurlijk zijn er allerlei tips om goed te sparen en jezelf te motiveren. Maar werken aan 1 doel hoort daar zeker ook bij. En dat is wat mij betreft de meest effectieve manier.

Wanneer je al merkt in je berekening dat je zelfs niet eens 1 doel kunt halen is het wellicht een goed idee om je doelbedrag óf aan te passen, óf om te kijken of je je vaste lasten niet toch nog verder omlaag kunt brengen.

Leestip: Zet je vaste lasten op een rijtje en kijk wat er nog goedkoper kan!

Zelf ben ik alweer bezig om mijn doelen voor 2019 op te stellen. Deze zal ik op een later tijdstip nog met jullie gaan delen!

Ben jij al bezig met je spaardoelen voor 2019? En denk je dat je ze allemaal gaat halen?