Sparen en niet genieten

1 december 2018 19 Door Marìs

Sparen en niet genieten. Vorige week konden jullie ‘overstappen van zorgverzekering. Deze week vertel ik jullie over sparen en niet genieten. Want om de een of andere reden denken mensen altijd aan die combinatie.

Sparen en niet genieten

Sparen en niet genieten. Die link wordt zo vaak gelegd. Terwijl dat eigenlijk helemaal niet aan de orde hoeft te zijn. Naast zoveel mogelijk geld sparen, geniet ik namelijk wel degelijk van de dingen die ik doe/ beleef in mijn leven. Ik doe net zo goed leuke dingen als andere mensen. Ook ga ik gewoon (meestal 1x per 2 jaar) op vakantie.

Ik geniet er énorm van om zoveel mogelijk geld bij elkaar te sparen. Ook omdat ik weet dat ik dat in de toekomst hard nodig ga hebben. En het geeft mij een veilig gevoel. Ik sta niet in 1 klap op straat zonder geld. Maar heb spaargeld achter de hand. Daarnaast vind ik het gewoon super leuk om te zien wat je met een klein beetje moeite kunt bereiken.

Blijkbaar denken mensen soms of vaak dat wanneer je van geld sparen houdt, je gelijk ook nooit meer wat leuks doet en een heel zuinig persoon bent. Maar dat is bij mij zeker niet het geval. Wel geniet ik met mate. Hoewel dat eigenlijk ook weer niet goed gezegd is, want ik geniet van elke dag 😉

Maar laten we ervan maken dat ik met mate geld uitgeef om te genieten. Voor genieten hoef je namelijk niet altijd geld uit te geven. Dingen waarvan ik geniet die wél geld kosten zijn; naar Gran Canaria gaan, uit eten gaan of naar een musical gaan of gewoon een ander dagje uit. Hier heb ik gewoon een uitjes budget voor. En als het op is, is het op. Heel simpel.

Voor vakanties spaar ik natuurlijk wel op een spaarrekening aangezien dat wel even een stukje duurder is dan een gemiddeld uitje. Dus naast dat ik gewoon dingen doe die wel geld kosten waar ik enorm van geniet, spaar ik ook zoveel mogelijk geld.

Dit doe ik door mezelf overal een budget voor te geven. Zo ben ik lekker basic en geef ik nergens overdreven veel geld aan uit. Maar bezit/ koop ik wel de dingen waarvan ik blij word/ die ik nodig heb. Ik word er namelijk niet gelukkig van om mega veel bezittingen te hebben, maar van ervaringen en samen leuke dingen doen met mijn moeder en vriendinnen word ik wel gelukkig. Ook vind ik goede kwaliteit belangrijk.

Naast dat ik mezelf overal een budget voor geef, kijk ik ook altijd wat er goedkoper kan. Zo dacht ik vorige week nog dat ik niet over zou stappen van zorgverzekering. Maar een oplettende lezeres wist mij te vertellen dat haar zorgverzekering nog goedkoper was dan die van mij.

Daarom ging ik eens kijken en deze had helaas geen vrije zorgkeuze zoals ik eigenlijk altijd graag wil, maar had wél contracten met de zorgverleners die ik belangrijk vind. En het scheelde 9,25 euro per maand dat het goedkoper was dan mijn huidige zorgverzekeraar. Dus besloot ik om als nog over te stappen. Natuurlijk wel via Euro clix, zodat ik nog wat extra clix verdiende! Hierdoor betaal ik straks maar 83 euro per maand. Hierdoor hou ik zelfs zorgtoeslag óver die ik kan gaan sparen. In feite zie ik het zo als dat ik daarvan gewoon mijn telefoonrekening betaal en het geld wat ik daarnaast nog over hou lekker spaar.

Maar wat nóg leuker is, is dat mijn contract van mijn sim only abonnement ook begin volgend jaar af loopt. En dat ik al gezien heb dat ik dan 1,64 euro  per maand goedkoper uit ben met mijn nieuwe contract. Dus ook daar word ik blij van! Dat zijn de leuke momenten.

Ook qua boodschappen koop ik gewoon wat ik nodig heb en ja ook ik trakteer mezelf echt wel eens op wat lekkers. Dus er is niks negatiefs aan jezelf een budget geven. Ook al klinkt dat mensen soms wel zo in de oren. Op dit moment heb ik mijn budget nog niet bijgesteld voor volgend jaar. Ik ga gewoon eerst eens kijken hoe ver ik volgend jaar kom met mijn huidige budget.

Hoe denken jullie over sparen en niet genieten? Is dat de juiste combi? Of vinden jullie ook dat die 2 weinig met elkaar te maken hebben?